Jednakost

Istopolni parovi u Hrvatskoj mogu postati udomitelji

Dugg 01 S
Još jedna sudska instanca presudila je u korist životnih partnera Mladena Kožića i Ive Šegote koji se već nekoliko godina bore sa sustavom kako bi mogli postati udomitelji. Visoki upravni sud u Zagrebu potvrdio je prošli tjedan presudu nižeg Upravnog suda u slučaju Kožić/Šegota protiv Republike Hrvatske radi odbacivanja zahtjeva za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva

Natrag na tekst

Komentari

Šta znači "bračni status" u rečenici...

... "Pristup procjeni za udomitelje treba biti jednak za sve, bez obzira na spolnu orijentaciju i bračni status."? Da li se tu tvrdi da je u tom smislu "brak" jednak "životnom partnerstvu", ili pak da bi i osobe koje vode samački život mogle da udomljavaju napuštenu decu?!
milivoje.R 07.07.2020, 17:37:55

Šta znači "bračni status" u rečenici...

Znaci sam ono sto postoji u Obiteljskom zakonu,odnosno,zakonska odredba da je bracna zajednica zakonski izjednacena sa vanbracnom. Kako je hrvatsko drustvo dobro konzervativno i upetljano u vjerske dogme koje rezultiraju odsustvom odredbe da brak moze biti i istospolna zajednica,sjetili su se kompromisnog rjesenja ,zbog kojeg je i vuk sit i ovce na broju.
agnesa.H 07.07.2020, 19:51:26

I dalje nisam siguran...

... da li se ovo gore onda odnosi i na osobe koje nisu u zajednici - bračnoj, vanbračnoj, istopolnoj, niti kakvoj petoj - ili je ipak nužno da ih ima dva komada udomitelja? Nekada je u obrascima postojala stavka "bračno stanje" koja zer sliči ovom pseudolatinizmu "bračni status", a moguće varijante su bile "oženjen-udata" i "neoženjen-neudata", pa me možda to buni... Prevedite mi s fiškalskog na srpskohrvatski, molim Vas, Aggy!
milivoje.R 07.07.2020, 21:14:01

Деца

нису за било кога. Без обзира на сполну оријентацију. Једнако као што ни кућни љубимац није за сваку кућу. Доносити законе да људска бића може одгајати и настрана особа је неодговорно.
dino.G 07.07.2020, 21:17:31

Dino, uzeste mi reč iz usta...

Bliži se dan kada će biti teže kupiti štene, nego usvojiti dete. Mislim, da ne bude zabune, bolje je da decu usvajaju nego da čame u pretrpanim domovima - nekome će se zalomiti da nagraiše, ali će verujem velika većina imati bolje uslove za uspeh u životu. A, ako bismo zakonski određivali koja je osoba na Balkanu nastrana a koja ne, malo je verovatno da bismo stvar učinili išta boljom...
milivoje.R 07.07.2020, 21:27:06

Buona sera

Milivoje, apsolutno se slazem da nema niti jednog moralnog, utilitaristickog, nacionalnog ili pedagoško-biološkog razloga da broj usvojitelja bude ograničen na 2. Tj. da ne bude veći ili manji. Samohrani roditelji (n = 1) ili velike porodice ( n >> 1) su istorijski provjerene kombinacije! A cak i kombinacija sa 0 "roditelja", tj staratelja je feasible. --Ali danasnje trziste Morala liči na berzu tulipana iz 1637. godine. Ne znamo čemu, zbog čega i kamo - vazno je da da cijena raste!
Zed_Quist 07.07.2020, 22:58:02

milivoje,pokusacu,

Obiteljski( Porodicni) zakon,definira brak kao zajednicu muskarca i zene.U Hrvatskoj nema zakonom odredjene istospolne zajednice,koja bi se nazvala brakom.Ali,ima zakonska odredba da je bracna zajednica izjednacena s vanbracnom. Kako vanbracna zajednica nije definirana, kao bracna,slijedi da prava koja proizlaze iz ove zajednice,jesu jednaka pravima koja proizlaze iz bracne zajednice. Da bi se zadovoljila Europa,ali i konzervativna Hrvatska,sjetili su se ove odredbe. Vjerujem da sam bila jasna.
agnesa.H 07.07.2020, 23:08:45

Brak i vanbrak

Agnesa, šta misliš pod "da bi se zadovoljila Europa" - ja sam drzavljanin EU duze nego sto su to drzavljani Hrvatske, pa se pitam ko koga tu treba da zadovoljava? Inače sam roditelj, ali nisam nikada bio u bračnoj zajednici ili u ugovornoj kombinaciji - nego sve na lijepe oči i "obećnje - ludom (ludoj) radovanje" - i funkcioniralo je super. Liči to na sandbox-politics.
Zed_Quist 07.07.2020, 23:17:16

Jok, more, Aggy...

... ič mi nije jasnije - pred pogrešnom sam crkvom našao da prosim... Ono što mene interesuje je, najprostije rečeno, hoće li i samci, neženje i usedelice biti viđene za potencijalne udomitelje? Kontam, ako nije bitan "bračni status", onda bi i njih trebala da kači ova "amnestija"?! So, šta kaže Vaše fiškalstvo? 'Oće l' moći pojedinačni aplikanti da konkurišu, ili će morati u parove razbroj's? To Vas ja pitam.
milivoje.R 08.07.2020, 00:11:57

Vi, Zed, zapravo...

... na primeru pokazujete da društvo počiva na poverenju ;)
milivoje.R 08.07.2020, 00:13:17

Hja,sto ne rece odmah !

Fiskalstvo kaze da je zakonom definirana zajednica.Pojedinacni aplikanti,je li,to nisu. Prema tome,do novih zakonskih rjesenja. Usput, cestitke gradjanima Beograda,koji su pokazali bunt i otpor prema totalitarnom rezimu i autokratskom sustavu. Nuzno se namece paralela sa 2000 godinom: i tada je pocelo nakon izbora; laziranih izbora.
agnesa.H 08.07.2020, 08:08:07

Slabo ste ispratili vest...

... iy Beograda, Aggy, ili su Vam je slabo preneli. Ti "građani Beograda" što su "pokazali bunt" i "otpor" su nacistički ološ kakav ne primaju ni u Radikalnu stranku! Nisu oni došli da se "odupiru tiraniji", nego da "brane Kosovo" od "pedera" Vučića i da spreče "izdaju svete srbske zemlje", a za račun sovjetske braće iz Kremlja. A, situacija je u Srbiji toliko očajna, da su crvena braća odmah stala uz crnu računajući da je s neba pala revoljucija, pa je tako ta vest i stigla do Vas. K'o u Nemačkoj 33-će kad su komunjare govorile "prvo smeđe, onda crveno" računajući da će nakon što nacisti uprskaju stvar doći njihovih 15 minuta slave! Jad i beda....
milivoje.R 08.07.2020, 16:05:41

Zaboravih:

Heroj-Slobica nije te daleke 2000-te namakao 66% glasova, Aggy; nije stigao ni do 50, a ondašnja oporba nije "bojkotovala"...
milivoje.R 08.07.2020, 16:50:43

Ne zaboravih:

U Srbiji nitko nije nevin.Ali,generalizirati,tvrditi da su se na demonstracijama skupili propalice i olos,a iskljuciti gradjane koji su revoltirani totalitarizmom staljinistickog tipa,izasli da protestiraju,izvan je razuma. Konjica,duge cijevi,policija,civili sa dugim cijevima,premlacivanje gradjana,hej ! Znam ja sto se desavalo,danas to nije problem.Nije to ono vrijeme,kada je politicka Srbija napala moju zemlju i tvrdila da se mi sami gadjamo ,i da sami ulazimo u konc logore,jer se tako stitimo od "svojih".
agnesa.H 08.07.2020, 19:14:25

Jeste li Vi, Aggy,...

... kadri da razlikujete stadionski ološ od građana što se bune protiv staljinističkog terora? Ja od baklji, zavetničkih barjaka i kromanjonskih glavudža nisam uspeo da uočim nekog sličnog, pa ne mogu da tvrdim da baš nijednog takvog nije bilo... No, razvaljivanje vrata Narodne skupštine nužno povlači za sobom razvaljivanje pendrecima, i zlo bi bilo da nije tako - Beogradom ni ovako nije prijatno proći, samo nam još "Serb Lifes Matter" fali!...
milivoje.R 08.07.2020, 19:28:34

Jah.....

koliko vidim i cujem,prosvjednici imaju kristalizirane zahtjeve,koji su posve uredu. Vodeni topovi i oklopna vozila su ok ? Kada Vucic optuzi desnicare za nerede,onda je to tuzno.Veceg desnicara i radikala od njega nema.Vidim da je prosirio listu okrivljenih na strane sluzbe. I znas sta,@milivoje,moze on biti jos 4 godine predsjednik ( a nece), on je politicki mrtav. Jer,razlozi za to su ociti: upropastavanje Srbije,desna ideologija u kombinaciji s nacionalizmom,( nema nista pogubnije),ekonomsko i svako drugo unazadjivanje Srbije,propast znanja i obrazovanja,pauperizacija puka,katastrofalna vanjska politika. Ovaj put je dobio izbore( i to je vrlo diskutabilno), sljedece nece sigurno.Sada ili u narednom izbornom periodu,on je gotov.
agnesa.H 08.07.2020, 21:34:32

Podcijenio je i uvrijedio puk,koji mu to nece oprostiti

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2196711
agnesa.H 08.07.2020, 21:43:50

Informišete se iz neobjektivne...

... štampe koja piše ono što bi joj bilo po volji, a ne ono što jest. Pokušaću da osvetlim skrivenu stranu problema: 1) Netačno je da u Srbijici nema većeg "desničara" i radikala od Vučića, Aggy; veći deo takozvane "prave opozicije" stoji na pozicijama koje su daleko radikalnije i "desne" od njegovih, a najjasniji primer za to Vam je takozvani "Srpski pokret Dveri" koji nastupa s pozicija Vašeg kolege fiškala Dimitrija Ljotića, autentičnog srpsko-jugoslovenskog naciste. Banda okupljena oko drvoseka Đilasa i oko Vuka Jeremić-Pozderca nije ništra bolja, samo je manje eksplicitna; a onda Vam preostaje još samo ukras od ostataka nedoklane Domokratske stranke... U prvim redovima ove, kako su Vam objasnili, "pobune protiv tiranije" su pokreti "Levijatan", "Zavetnici", "Slobodari" i Nogovi otpadnici koji su isterani iz Dveri zbog neumerenog radikalizma! Ako je posredi udar na režim A. Vučića, onda je ovo nesumnjivo udar s desna. 2) Obzirom na to ko u ovome učestvuje i s kakvim parolama, stvar izgleda kao nedavni nemiri u Makedoniji i u Crnoj Gori koje je režirala Moskva. Kada u Beogradu kažu "strane službe", misli se na ruske, da se Vlaji ne dosete; ako pak misle na CIA, onda kažu "zapadne službe". 3) Biti politički mrtav u Zombielandu ne znači puno, Aggy... Vučićeva široka koalicija je namakla 2/3 glasova na parlamentarnim izborima, a ako uzmete u obzir da na eventualnim predsedničkim Socijalisti neće istaći protivkandidata (ukoliko im se eksplicitno ne naredi iz Moskve), ovom rezultatu treba dodati i njihovih stabilnih 10%, što bi učinilo da Vučić porazi i Kim Jong-Una. Oporba nije kadra da istakne lidera kao protukandidata jer bi to rasturilo ionako klimavu koaliciju, pa bi eventualno mogli da nađu nekog glumca da bude "nestranački kandidat", ali to ne pije vodu... 4) Nije aktuelni režim promenio bilo šta na putu na kojem Srbija srlja u propast, još od javnog streljanja dr. Đinđića - on je samo u tome bolje organizovan i odlučniji nego prethodnici. Ovaj će svakako pasti s vlasti, usled zamora materjala, ali ono što će ga smeniti po svemu sudeći neće biti bolje....
milivoje.R 08.07.2020, 23:27:21

fiškalizam i renesansa & kopanje nosa i korona-kuglice..

..ekipa, jel znate da je Oliver tek treći u nizu saznao za tekst "Galeb i ja", ili poznatiji kao "mooooj galeeeebeeeee..."? - Čemu sad ovakav uvod, kada sam mogo samo reći - Milanka Opačić je usvojila dijete kao samohraba majka, i to negdje na razmeđi dvaju Sanaderovih mandata, dakle kada nije još ni postojala definicija "životnog partnerstva" u hrvatskoj legislativi. Kaj to znači? - znači da je na pitanje herr Miliwoya o tome jel može manje od 2 odgovor potvrdan. Dobro, riješismo prvo pitanje, a sada - Galeb. Ma ne, tu se bumo još malo strpili, sada Aleksandar!!! Koji je to bre glumac i lafčina i psiholog (*a ne onaj amater Sergej)... i sve ino što danas čini uspješnog pr-praktičara. Svi igraju u njegovu kol(c)u (mislim na kolce - nom, sg, neutrum - a ne na kolac - sram vas bilo). Evo mu je i Jaca Kosorica danas (ups, nije danas nego jučer) pružila šansu da nađe te urbi et orbi razotkrije arhineprijatelja Ivu Argentinca zvanog light-ustasha... a sve jer mu baš nije fora na glas zazvati ime Valdimirovo. Kakvo je to pitanje koji sad Vladimir? Pa nije valjda Oiver pitao Zdenka na što je mislio Tomislav zvani Vjeko kad je u klapskom ritmu opisival da je lipo na lažini suvoj ležat dok mu drug galeb prkosi svakoj buri i neveri ča se vaja... i te spike. Jok, Oliver je pitao onu dvojicu zašto on to tek zadnji saznaje. ------------->>> ako ste skužili kaj sam tu gore napisal, bojim se da ste me pogrešno razumjeli - smajli iz e-novina koji pliva natraške
toto.i 09.07.2020, 01:08:59

Jasno je meni, Toto,...

... da gde postoji politička volja, postoji i način - evo onomad je srpski PM skupa s "životnom partnerkom" postala usvojiteljica, bez obzira na to što u Srbiji ne postoji ni institucija vanbračne homoseksualne zajednice. Mene zanima šta je predviđeno za smrtnike? A, ne moram da napomenem kako mi nemušti i neprecizni fiškalski jezik ide na živac...
milivoje.R 09.07.2020, 03:00:45

Za udomit - Spremni!

Toto, pogadjaš poredjenjem sa Oliverom - i ovakvi zakoni imaju kvalitete šlagera, donose se prije svega da bi zabavili publiku. Oliver pjeva o galebu - umjesto o vrapcu ili čavki, tako su istospolni parovi upravo kulturno fotogenični pa time zasluzuju poseban pomen i zakon. Zakon ko ljupki spomenik u parku. -- -- -- Naravno, svaka dodatna sloboda je napredak, a lično poznajem par veoma briznih otaca sa kćerkom jedinicom kao success story. Ipak, ovi zakoni su po mom mišljenju sandbox politics.
Zed_Quist 09.07.2020, 07:41:53

@milivoje,

zar vi mislite da ja to ne znam ? Da ne znam da pored naprednjaka postoje jos radikalniji i desniji ? Znam,ali on je na vlasti ! Znam i da Srbija nema normalne, liberalne stranke koja nije desnicarska.Namjerno govorim da nema ljevicu,jer ona ne postoji na ovim prostorima.Ima sjajne pojedince Srbija,one ,zbog kojih ja vjerujem u drugaciju Srbiju. Ali,nema normalnost! Nema zrnce humanosti ! Nema nicega ! Ono sto je politicka Srbija devedesetih radila u bivsim republikama,i sto danas radi i pokusava raditi u okruzenju,vraca joj se.I neka se vraca! "Aleksandra Vucica treba hapsiti na dnevnoj bazi,jer on svakog dana krsi zakone i Ustav ove zemlje". Kokan Mladenovic
agnesa.H 09.07.2020, 08:18:20

A, ne moram da napomenem kako mi nemušti i neprecizni fiškalski jezik ide na živac.

@milivoje, Zakon ne poznaje vanbracnu homoseksualnu zajednicu.Ne poznaje ni bracnu homoseksualnu zajednicu. Ali, ljudi se pozivaju na odredbu Obiteljskog zakona,koja kaze da se bracna zajednica po pravima i obvezama izjednacava sa vanbracnom .To sto se ovom odredbom direktno misli samo na definiciju braka kao zajednice muskarca i zene,ne smeta onim koji bi zeljeli ostvariti sto su naumili: posvajanje. Dobar primjer je vasa premijerka.Ona se nalazi u vanbracnoj istospolnoj zajednici,pa formalno gledajuci,izvan zakona je.Ne moze ostvariti prava,koja moze clan vanbracne heteroseksualne zajednice) Zato ne moze ostvariti prava iz takve zajednice,mada je mediji uporno nazivaju-roditeljem.Formalno pravno,ona to nije,bas kao sto ni njena partnerka nije roditelj u izvanbracnoj zajednici,vec jednostavno-usvojitelj. I samo usvojitelj: nikako roditelj.
agnesa.H 09.07.2020, 08:32:19

a propos pobuna

Agnesa, gledajući aktuelnu pobunu kao "manje zlo" pade mi na um kako su francuski liberalni intelektualci (gay Foucault medju prvima) Homeinija aplauzom ispratili na let iz Pariza u Teheran - kao njihov protest protiv Šahove diktature. Ko zna da li su slutili da će Homeini u roku od par mjeseci smrviti svaki liberalizam u Iranu, a homosexualni akt kaznjavati smrtnom kaznom. A kao bumerang istorije, vratiće se njima Homeinijeve ideje via Saudijske Arabije i do Bataclana i Nizze. Tako da bih ja još pričekao sa aplauzom beogradskim rebelima - bez obzira što upotreba suzavca i konjice delegitimira vlast, a slike mladih tijela koja vitlaju kamenicama su bez dvojbe veoma sexy.
Zed_Quist 09.07.2020, 09:51:40

Zakoni i šlager..

@zed - da šlageri, ili čak općenito popkultura u svakom dobu na svoj način su bolja dijagnoza stanja nego mudroserine, svejedno jel taksativne ili normativne prirode. Čak se i pitam, udaljavamo li se od popkulture malo previše. Evo kad smo kod tih (božemioprosti) zakona - mudri Aristofan je onomad pisao "Ptice" podarivši stoci sitnog zuba istovremeno i zabavu i dijagnozu, dok je mudoreser Platon istoj toj stoci sitnog zuba pisao "Zakone" i otvoriJo vrata totalitarističkog raja. I koga je više cijenila raja, tko je raji baja - zna se, thompson i knindža mali baja.. do jaja - nije mi neka rima a nema ni puno smisla - prijavil se budem za eurosong ::))
toto.i 09.07.2020, 10:11:07

Zed Quist,

naravno da treba pricekati: za donosenje zakljucaka jos je rano. Ali,ono sto se vec sada moze reci,jeste da uporaba konjice,suzavca i prekomjerne sile-delegitimira Vucica i njegovu vlast.
agnesa.H 09.07.2020, 11:11:22

All the wild horses

Agnesa, ko zna - mozda se radi o koreaografiranom pirotehničkom igrokazu za vodeću EU-klijentelu, takoreć kao dio pregovora (bad-cop, good-cop, mrkva i batina etc...).
Zed_Quist 09.07.2020, 12:07:05

Zed,

to su samo spekulacije.Onakve ,kakvim smo svaki dan bombardirani od strane medija i politicara.
agnesa.H 09.07.2020, 15:23:18

Imate pravo, Zed!

Vučić je upravo lice Srbije koja je se s mukom i nevoljno civilizovala da ju se može donekle primiti u društvo naroda, ali gledajući unazad ovi "kritičari" kojima je čaša dopola prazna previđaju da prizivaju upravo onaj talog koji se jedva slegao, i da će, ukoliko im se ostvari želja da ovome vide leđa, dobiti reprizu prošlosti koje se pribojavaju... Pomeri li se klimava situavcija na Balkanu tako da se Vučiću i njegovom SSRN-u izmakne tlo pod nogama - a to je ono o čemu crveni i crni sanjaju - uspediće upravo orgija militantnog velikodržavlja i divljačkog nacionalizma... Ako se to desi, a nije isključeno, ja neću plakati.
milivoje.R 09.07.2020, 16:13:46

hmmmm

Igrokaz? ..ima smisla. Iranski šah? ..teško, jerbo se ne uklapa u tezu o iranskom podrijetlu Hrvata
toto.i 09.07.2020, 16:49:08

@agnesa

tacno se ne zna za kog bi pre glasali. I, ima li mesta na infektivnoj? I dje, sto rece neko? :) Evo Sergeja u ulozi Borka Stevanovica. Preimenovanog, ne merem im pamtiti i nova imena.
gabrijela.j 09.07.2020, 20:35:37

Navodno je stanovita razlika...

... u tome što su Borku glavu razbili simpatizeri vlasti, dočim su Sergejevu polupali jurišnici oporbe. Ja u tome ipak ne vidim nikakvu bitnu distinkciju, kao što je ne vidim između "desne i nacionalističke" vlasti i "desne i nacionalističke" oporbe, ali moram da Vam pomenem jedan kuriozitet u vezi s pomenutim Borkom: Kada je pre neku godinu trebalo "našem gore listku", siledžiji koji je u Americi gotovo usmrtio od batina kolegu s univerziteta, obezbediti lažnu putovnicu, edabi "naše dete" moglo da izmakne dugoj ruci američke imperijalističke pravde, osoba koja je obavila taj kriminalni posao beše lično Borko Stefanović! Pa, kad su neku kodinu kasnije siledžije došle po njegovu glavu, bila je to što kažu braća Hindusi, Karma... I još je pizda dobro prošla s par kopči - onaj nesretnik u Americi je mesecima ležao na aparatima, i Bog zna je li danas prikoliko OK...
milivoje.R 09.07.2020, 20:53:14

Vidi ovako, milivoye

u jedno se mozes pouzdati. Neko cudo od vlade ce da sastave (bolje da ne gledam), a tada pocinje zabava. :)
gabrijela.j 09.07.2020, 21:46:30

Zabava miliona,...

... jel' se tako beše zvao onomađašnji medijski megaprojekat za zatupljivanje širokih narodnih masa te skretanje pažnje s rata, nestašice, bede i sveopšteg rasula? E, to je već poduže the only game in town... U ovome se slažemo: bolje je ne gledati, ili ako se već gleda onda gledati sa geografske distance, a ako to nije moguće onda makar s filosofske distance. Prelistavati Domanovića, pa podvlačiti dnevne vesti u njegovom tekstu...
milivoje.R 09.07.2020, 21:55:01

E

nema ni od toga nista, zabranio krizni stab. lol
gabrijela.j 10.07.2020, 01:07:00

Sostanza e forma

@toto, "Čak se i pitam, udaljavamo li se od popkulture malo previše." - svakako, mitologija nam nedostaje - mislili smo da je pop XX stoljeća bio samo patrljak u poredjenju sa raskošnim organima Homera, Shakespeare-a ili klasičnog romana, ali vidi - i od patrljka se fantomski bol osjeća. Kada se to sve završilo? Beavis and Butthead? Ili mnogo prije - Miles Davis? Brett Easton Elis, Frnance Bevk, Carlos Castaneda? Sta bi sad rekao Adorno?
Zed_Quist 10.07.2020, 08:42:48

Glede popkulture...

... moguće je da se radi o selekcionom efektu: sve ono što računamo u klasičnu kulturu je prošlo kroz 9 voda i isprano tako da je ono što je do nas stiglo uglavnom sastavljeno od dragulja, dok kod ovog recentnog izdanja moramo da se probijamo kroz mulj.
milivoje.R 10.07.2020, 15:47:20


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar