Suveniri sa SS simbolima u kolekciji Bojana Dimitrijevića
Institut za savremenu istoriju

Zanimljiv spoj: Vitrina u hodniku Instituta za savremenu istoriju u Beogradu

Photo: Antifašistički Vjesnik

Istoričarska instalacija: Nacistički znak pored menore

Potaknut fotografijom objavljenom na Antifašističkom vjesniku u nedjelju, 14.5., Center for Holocaust Research and Education iz Beograda reagirao je i osudio isticanje nacističkih simbola od strane Bojana Dimitrijevića, zahtijevajući očitovanje institucija i nadležnih državnih organa u Srbiji do kojeg nije došlo. No nakon što su zaprimili još dokaza o divljenju povjesničara Instituta za savremenu historiju morali su poslati još jedno priopćenje o ovom skandalu. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

U saopštenju koje je Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu pre tri dana objavio na svojoj facebook strani povodom članka pod naslovom Zašto koautor „Ustaške vojnice“ nosi simbol SS divizije „Princ Eugen“?, odnosno povodom veoma važne reakcije Antifašističkog vjesnika na pojavljivanje naučnog savetnika Bojana Dimitrijevića u javnosti u majici sa simbolom 7. SS dobrovoljačke gorske divizije „Princ Eugen”, zatraženo je da direktor i članovi Upravnog odbora Instituta za savremenu istoriju gde je istoričar Bojan Dimitrijević zaposlen, direktori i članovi Upravnih odbora srodnih instituta, kao i ministar za prosvetu i nauku Republike Srbije osude taj čin. Zatraženo je takođe da nadležne institucije preuzmu odgovarajuće korake u cilju kažnjavanja i sprečavanja takvih i sličnih ponašanja.

Od Užičkog korpusa, s ljubavlju: Ime Bojana Dimitrijevića na jednom od kolekcionarskih predmeta

Budući da do toga nije došlo, Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu ima moralnu odgovornost da taj zahtev ponovi, naročito nakon dodatnog materijala koji smo primili i koji jasno dokazuje da se nije radilo o izolovanom incidentu, nego o očiglednom kontinuiranom javnom pokazivanju osećaja poštovanja i divljenja prema SS diviziji „Princ Eugen” od strane istoričara Bojana Dimitrijevića.

Naime, slike prikazuju vitrinu u hodnicima Instituta za savremenu istoriju u Beogradu sa ličnim „kolekcionarskim“ predmetima gospodina Dimitrijevića. U njoj se jasno ističe suvenir sa simbolom 7. SS dobrovoljačke gorske divizije „Princ Eugen”, koji se ovaj put nalazi pored menore, odnosno svećnjaka simbola jevrejskog naroda.

Smatrajući skandaloznom činjenicu da se nacistički simboli nalaze pored simbola njihovih žrtava, i to u državnoj instituciji Republike Srbije, Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu apeluje da se ozbiljno preispita pozicija naučnog savetnika Bojana Dimitrijevića, koji je, između ostalog, jedan od glavnih svedoka u procesima za rehabilitaciju ratnog zločinca Milana Nedića.

*Tekst prenosimo s Antifašističkog vjesnika

Oceni 5