92. dodela Oskara
Oscar 2020 Parasite

Zaslužena pobeda: Ekipa filma "Parazit"

Photo: oscar.go.com

Istorijska pobeda „Parazita“

Južnokorejski Parazit nagrađen je Oskarom za najbolji film, kao i za najbolji strani film, što ga čini prvim ostvarenjem u istoriji koje je pobedilo u obe kategorije. Takođe, to je i prvo ostvarenje izvan engleskog govornog područja koje je proglašeno za najbolji film.

Pored toga što je oborio rekorde i ostvario istorijske rezultate, Parazit je dobio Oskara i za najbolji originalni scenario, a Bong Joon-ho nagrađen je i kao najbolji reditelj. U govoru se zahvalio svojim uzorima Scorseseu i Tarantinu, takođe nominovanima.

Izuzev pisanja istorije i iznenađenja u vezi s Parazitom, tokom ostatka večeri nije bilo mnogo iznenađenja – Oskar za najbolju glavnu žensku ulogu otišao je u ruke Renee Zellweger za ulogu Judy Garland (Judy), za najbolju glumicu u sporednoj ulozi proglašena je Laura Dern (Marriage Story), za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Joaquin Phoenix za film Joker, a Oskar za najbolju mušku sporednu ulogu pripao je Bradu Pittu za ulogu u filmu Once Upon a Time... in Hollywood.

Premda je dominirao u sezoni nagrada, film 1917 osvojio je tri Oskara, i to za fotografiju, montažu zvuka i vizuelne efekte, dok su mu svi oni značajniji izmakli. Iako su mnogi predviđali više zlatnih statua za Once Upon a Time... in Hollywood, gubitnik večeri je ipak Scorseseov film The Irishman, koji nije dobio Oskara ni u jednoj kategoriji u kojoj je bio nominovan.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je American Factory, koji je u toj kategoriji pobedio makedonski Honeyland. Ipak, dve nominacije (za najbolji dokumentarac i najbolji strani film) izuzetno su značajne za makedonsku kinematografiju.

Dodela Oskara ni ovoga puta nije imala voditelja-domaćina. Na sceni su se smenjivale holivudske zvezde u manje ili više uspešnim ulogama prezentera, a kao najbolji i najsmisleniji govor laureata ostaće upamćen onaj Joaquina Phoenixa.

Oceni 5