Ekskluzivno: Politički kuvar Dejana Novačića
Aputija 03 B

Jebeš doručak bez heljde: Putin voli kašasto, naravno, i Medvedev voli kašasto

Photo: Ekaterina Shtukina/Sputnik

Iz Rusije s ljubavlju: Šta jede Putin?

U vreme dok je bio raspoređen na radno mesto agenta KGB u Drezdenu, Vladimira Putina je često mučila nostalgija za domovinom. Njegova tadašnja supruga Ljudmila kasnije se prisećala kako se “život u Nemačkoj uveliko razlikovao od života u Rusiji: "Peru prozore jednom nedeljno".

Putinovi su živeli u posebnom stambenom bloku s drugim porodicama KGB-a i Štazija, ali Ljudmila je zavidela činjenici da "nemački obaveštajci imaju veće plate. A mi smo štedeli za Moskviča".

Eksolozija boja: Putin voli kad je i ukusno

Da bi to ostvarili i da bi nekako ublažila suprugovu nostalgiju, Ljudmila je svaki dan kuvala rusku kašu za doručak. Koristila je recept koji je mali Vova krišom prepisao od svojih suseda dok je kao dete živio u zajedničkom komunalnom stanu u Lenjingradu.

Cezaropapistička kaša „Gvozdena pesnica“

Sastojci:

1 šolja heljde

2,5 šolje vode

So

Način pripreme:

Isperite heljdu i stavite je u lonac. Dodajte vodu i so, pustite da zavri na jakoj vatri. Smanjite i ostavite da krčka 15 minuta. Ako volite tvorog (mladi sir) kao Putin, dodajte i to.

***

Čak i nakon što se razveo od Ljudmile i postao predsednik Rusije, Putin je nastavio da svako jutro jede kašu za doručak. Ali sada, heljda je stizala direktno od patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, sa njegovih ličnih poseda.

Predsednik i patrijarh bili su stari prijatelji još od vremena zajedničkog ulaganja države i crkve u kompaniju za bescarinski uvoz cigareta. Tada su se i lično zbližili, jer su oboje bili zakleti nepušači i jer su delili ljubav prema majci Rusiji i švajcarskim satovima.

Da sačuvamo malo za patrijarha; Putin i Medvedev brinu o Kirilu

Jednom prilikom, Patrijarh je lično donio sveže ubranu heljdu i seo za doručak u predsedničku rezidenciju Novo-Ogarjovo. Kad je doručak poslužen, predsednik je, kao čovek oprezan, ponudio patrijarhu da prvi proba kašu:

- Molim vas, Vaša svetosti, poslužite se - rekao je Putin.

- Спасибо, ali samo posle Vas - rekao je Kiril skromno.

- Nisi me razumeo - rekao je Putin suvo - jedi.

- Naravno - požurio je patrijarh i strpao veliku kašiku vrele kaše u usta.

"Kaša je puna gvožđa" - rekao je Putin i nasmešio se, a zatim je u šali zamahnuo pesnicom prema patrijarhu.

Oceni 5