Peru: Obim femicida
Miss Peru

Photo: Alvaro Ugaz- Latina

Izbor za miss koji se pretvorio u protest protiv nasilja

Iako nije reč ni o kakvom gerilskom aktu, već o kampanji za podizanje svesti o femicidu, važno je naći put do javnosti, naročito preko događaja poput izbora za miss, koji su neretko leglo mizoginije i diskriminacije.

Feministkinja i psihološkinja iz Lime, Alehandra Hernandez, i sama primećuje dvostruke standarde koji postoje kada je reč o feminističkim istupima na izborima za miss, ali i da joj je, s druge strane, drago što se diskusija otvara u tradicionalno mačističkom prostoru.

Direktorka marketinga kampanje, Lusijana Olivares, kaže da je ideja bila da se privuče pažnja i pozove na akciju.

„Ja sam Kamila Kanikoba, predstavljam Limu, a moje mere su: 2.202 slučaja femicida u poslednjih devet godina u mojoj zemlji“, rekla je prva kandidatkinja, nakon čega su se ostale nadovezale. Jedna od njih govorila je o broju dece umrle nakon seksualnog zlostavljanja, sledeća o tome da je čak 70 posto žena bilo žrtva napada na ulicama Perua.

„Ima mnogo žena koje su mislile da je njihov slučaj izolovan, ali shvataju da nije i da je vreme da podignu glas“, rekla je Džesika Njuton, organizatorka izbora za miss. Ona je dodala da je od 150 učesnica, koliko ih je bilo na početku takmičenja, njih pet bilo žrtva nasilja, uključujući i silovanje.

Na kraju večeri, umesto pitanja o ambicijama i hobiju, takmičarke su govorile o tome šta bi one učinile u sprečavanju nasilja. Pobednica izbora, Romina Lozano, kazala je da bi trebalo napraviti bazu podataka svih napadača, i to ne samo kada je reč o femicidu, već o bilo kom obliku nasilja nad ženama.

Za novembar je u Limi planiran i marš protiv nasilja koji će predvoditi učesnice ovog izbora za miss. Peru je inače, posle Bolivije, južnoamerička zemlja sa najviše zabeleženih slučajeva nasilja nad ženama. Podaci kojima vlada Perua raspolaže pokazuju da je od 2009. do 2015. godine ubijeno čak 800 žena. Iako je kongres usvojio zakon o prevenciji i kažnjavanju nasilja nad ženama, te formiranju sigurnih kuća za žrtve, mnogo toga nije učinjeno, pa su tako desetine hiljada žena prošle godine protestovale kako u Limi tako i u ostalim gradovima, pozivajući vlasti da se odlučnije pozabave problemom nasilja nad ženama, koje u Peruu ostaje goruća tema.

 

Oceni 5