Slobodan Antonić: Gledam Koču, a vidim Mladića

A sada ću da kažem nešto nepopularno: masovno osvetničko streljanje pod generalom Kočom Popovićem strukturalno je identično masovnom osvetničkom streljanju pod generalom Ratkom Mladićem. I tamo i ovamo imamo rat. I tamo i ovamo imamo prethodne masovne zločine neprijatelja, imamo njegovo zarobljavanje i, potom, osvetničko streljanje – bez suda i bez utvrđivanja ko je i koliko kriv. Ne, nemojte mi samo reći da to nije isto. Jer, Koča je govorio francuski i bio komunista, a Mladić bio oficirčina i nacionalista? Isto je. Prethodni zločini tamo, prethodni zločini ovde; osveta tamo, osveta ovde; smrt tamo smrt ovde. Ne može Koča biti heroj, a Ratko zločinac. I, takođe, ne može Ratko biti heroj, a Koča zločinac. Ili su obojica heroji, ili su obojica zločinci. A možda, istovremeno, i jedno i drugo.

26.02.2020.


Natrag na izjavu

Komentari

Sorry guys...

... ali ovde ću da se saglasim sa ex-marksistom Antonićem. Protiv fašizma se ne bori masovnim egzekucijama, šta god na to rekao drug Kardelj...
milivoje.R 26.02.2020, 23:06:29

Fuck that

fasizam, vojnicki nisu pobedili hipici vec zveri koje su morale imati ubilacki instinkt. Zlo se samo tako satire. Razlika je sto Koca na svojoj listi ima manje nevinih od Barbarina iz kalinovika. Ko da iskoreni danasnji fasizam kada vise nema ubica na nasoj strani?
dino.G 27.02.2020, 10:28:49

Kako ste ustanovili...

... koliko nevinih na duši nosi Koča ribolovac, dragi Dino? Ni sam drug Koča nije dangubio da ustanovi ko je od ukorenih kriv, a ko nevin, niti je iko kasnije pokušao da to razluči. Ni sam broj stradalih nije ni približno ustanovljen... Možete li da mi objasnite onda kako možete mirne savesti da kažete kako je ova "zver sa ubilačkim instinktom" odnekud bolji od ove druge zveri?! Je l' samo zato što je ovaj "naš", a onaj "njin"?!
milivoje.R 27.02.2020, 19:43:47

Ne, covece

mozda ja ne postavih u pravi kontekst rat protiv hitlera i otvorenu sezonu rokanja po komsiluku? Mozda tu i nema neke razlike? Mozda si ti pristalica da se bukira conference room pa da ih probas usmrtiti recima? Koca je mlatio neprijatelje drzave, a ovaj drugi drzavljane iste za koje je dao zakletvu da ce ih cuvati.
dino.G 27.02.2020, 22:15:20

Postoje u ova dva slučaja...

.. stanovite razlike, dragi Dino, brojne paralele, i izvestan kontinuitet. Dozvolite da Vam predočim sopstvena zapažanja: - gospodinu Koči se u olakšavajuće daju uzeti okolnosti svetskog rata, okupacije, te izvesna savremenost masovnoubilačkih ideja vodilja u izvršenju ovih zločina; u trenutku kada je drug Ratko počinio svoje zločine protiv čovečnosti Jugoslavija po prvi put u svojoj povesti nije imala nijednog neprijatelja u okruženju i u svetu, a ideje Nationalstaatbildung-a behu groteskno anahrone. - uspostavljanje instituta "neprijatelja države" koji obuhvata čitave grupe građana bez objektivno utvrđene pojedinačne krivične odgovornosti, tj. po nekom ad-hoc i en-gros kriterijumu je jednako problematičan i jednako kriminalan i u slučaju gosn. Kočinog klasnog i u sličaju rasnog obrazloženja spornog postupka. Kočine žrtve su bile, kako to marksisti govoraše, "objektivno krivi" što su bili građani, pripadnici "istorijski prevaziđene klase", potencijalno neskloni "novom uređenju", i što su sedeli promrzli i gladni u Beogradu, dok je ribolovac oslobađao gudure naše zemlje ponosne. Ratkove su objektivno bile "Turci"; njemu dovoljno i lako razumljivo. Eto dokle je primenom metode "4 noge dobre - 2 noge loše" za nepunih 5 decenija dovelo obrazovanje starešinskog kadra u Socijalističkoj Republici... - neosporna je istorijska činjenica da su obojica komandanata narodno-proleterskih brigada nosili jedan isti šinjel i epolete. "Đeneral" Mladić je u auto-ofanzivna ratna dejstva stupio s petokrakom u šapki, lekcijama iz moralnopolitičke nastave ispod nje, i koračnicom o "odbrani Jugoslavije i borbi protiv povampirenog ustaštva"! (To da se ovaj nastavljač tradicija Prve proleterske za manje od 3 meseca prestrojio krajnje desno u etnonacionalizam je, ako se uputite u istoriju naprednih pokreta, opšte mesto u svim marksističko-lenjinističkim konstrukcijama u periodima akutne krize.) To su Vam mojia 2 centa, mnogopoštovani Dino. Uzdravlje, zemljače!
milivoje.R 28.02.2020, 06:00:52

De,ba,Antonicu,

Taj kolumnista Politike( sto je vrlo indikativno) i bivsi marksist( ti bivsi su najgori!),svjesno je u istu ravan stavio krvnika i zlocinca fasistu,te genocidasa Mladica i komunistu i antifasistu Popovica. I tako se prikljucio masovnom i institucionalnom djelovanju drzave u pravcu izjednacavanja fasizma i antifasizma.U drzavi u kojoj se cetnici proglasavaju osloboditeljima a partizani zlocincima,u kojoj je revizija povijesti jedan stampedo koji rusi sve pred sobom,napad na Kocu ,nije nista novo.Koca se gadio velikosrpstva,Svetosavlja i nacionalizma: zar je onda cudno sto intelektualci -placenici,izigravaju svicarsku gardu vlasti ?
agnesa.H 28.02.2020, 08:24:54


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar