Zoran Avramović: Zašto smo mi Srbi tako usamljeni?

Odbacio je Handke „otrov reči“ zapadnih medija, otišao da vidi život u Srbiji, i vratio se s razumnim stavom da Evropa ne poznaje Srbiju. Bilo je to 1995. godine. Usledila je 1999. godina. A zatim 2008. priznavanje Kosova od strane Zapada. A Srbi su i dalje usamljeni, svesni da ih Zapad prezire. Ne ceo Zapad već neki važni centri moći i medijski štabovi. Šta će još zadesiti Srbiju? Udružene vlade prosvećenog Zapada upotrebile su sve moguće oblike kažnjavanja jedne nacije: ekonomske, političke, kulturne, sportske, diplomatske, vojne. Budući čitalac evropske istorije pitaće se otkuda tolika brutalnost u vremenu „trijumfa demokratije“, zašto se liberalna Evropa toliko mešala u unutrašnje stvari jedne male države, i šta su to učinili Srbi da bi se gurnuli u geto.

25.05.2020.


Natrag na izjavu

Komentari

Evropa ne poznaje Srbiju

Avramovicu, neko pamti svaki dan u godini.
dino.G 25.05.2020, 17:21:51

Kakvo je vreme došlo;...

... ne može čovek ni dva-tri genocida da napravi da mu se svetski moćnici ne umešaju u male unutrašnje stvari njegove male unutrašnje zemlje?! Ustajte prezreni na svetu!...
milivoje.R 25.05.2020, 18:34:18

Odlična, komprimirana izjava...

... diskurs kao bolest jezika koja se sama dijagnosticira i terapeutira: "...otišao da vidi život u Srbiji" = upotreba glagola 'otišao' umjesto 'došao' nije slučajna - nakon što se Srbija razumije kao duhovni toponim, tamo se ne moze 'doći', nego samo 'otići'; "... s razumnim stavom..." = neko će se upitati: da li je razuman stav uopšte stav - ili svojom urazumljenošću prestaje biti stav? Nije greška: radi se o obrnutoj operaciji: politički stav odredjuje razum - razum postaje stav; "...da bi se gurnuli u geto": Nije lamentiranje, naprotiv: ima li većeg odlikovanja nego zivota u "getu" (jedina svadja medju našim bratskim narodima je oko vlasništva nad zutom trakom, spremni su ubiti da bi potvrdili status zrtve); "Budući čitalac evropske istorije pitaće se otkuda tolika brutalnost ....". Istorija je tu konačno preuzela i sadašnjost, zivot se odvija u dalekoj prošlosti neke "evropske" budućnosti. Šta da se radi? Samoubistvo kao happy-end?
Zed_Quist 26.05.2020, 11:00:37

Čuh da braća Jevreji...

... imaju izreku: Čuvaj se čoveka koji viče da je žrtva, jer drži nož za leđima.
milivoje.R 27.05.2020, 01:19:56


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar