Milovan Danojlić: Čiča Draža, moj rođak sa sela

A onomad, na Galovića polju, smotrih kamenu spomen-ploču na kojoj je upisan i nekakav gen. Mihailović. Ostade nejasno da li je to skraćenica za genije, genetičar ili gengalo. Gensek svakako nije, to je zvanje nosio njegov ratni protivnik, veoma vešt u opštenju sa Međunarodnom zajednicom: njega će, godinama, kapitalisti plaćati za izgradnju socijalizma! Zaostala seljačka masa svog Kmeta je osećala kao bliskog rođaka, pa ga je zvala Čičom. Sve do čega je ona držala – kralj, vera, jezik, pismo, časni krst, slavna prošlost – otišlo je dođavola.

16.10.2020.


Natrag na izjavu

Komentari

Knjiga o Milutinu

Kako je "zaostala seljačka masa svog Kmeta osećala" mozemo procitati u Knjizi o Milutinu, u kojoj je Danko Popović napisao da "su četnici gola govna bili", koji su "čestite ljude kinjili, a bogme i klali". (Danko Popović, Knjiga o Milutinu, Deseto izdanje, NIRO Književne novine, Beograd 1986., str. 135)
ramona.B 16.10.2020, 23:03:48

Ovaj Danojlic...

... je nekad pisao pesmice/rodjendanske cestitke Titu, pa je osamdesetih zapalio u Pariz uvredjen zbog neke nagrade koja ga je omanula. Onda je pisao hvalospeve Milosevicu... pa je kleo Engleze koji su, navodno, izradili Drazu, itd, itd...
nenad.Ba 17.10.2020, 10:00:14


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar