Milan Ružić: Nemojte mene, braćo, ja sam vaš!

Potpisnik ovih redova je prethodnih dana bio napadnut i prećeno mu je, ponižavan je, proglašavan izdajnikom, dakle, napadan od strane naroda koji uvek svojim istupima brani, zato što je rekao da naše stradanje zaslužuje bolji film (u umetničkom i svakom drugom smislu) od „Dare iz Jasenovca“. Taj tekst se može pročitati na portalu „Iskra“ kako se ovde ne bih time zanosio, ali jednostavno, proglasiti patriotu izdajnikom ili budalom zato što misli, baš iz svog patriotskog osećanja, da je jedan film, pompezno najavljivan, u stvari amaterizam koji svakako znači ovom narodu, ali nedovoljno. (…) Elem, ova partikularizacija će nas dovesti baš tamo gde su nas poveli drugosrbijanski karavani autošovinizma – u neku drugu Srbiju, Srbiju taštine, u kojoj su svi sumnjivi (i podložni opanjkavanju zarad jeftinih pohvala i komentara na portalima), pa čak i poglavar Srpske pravoslavne crkve iza koga bih uvek stao, gde god nas on vodio, jer nas sigurno vodi u nešto bolje i drugačije od onoga što nudi srpska intelektualna elita. On nas vodi u mirne vode jedinstva, a ovaj „pametni brod“ u mračne brzake podela i uzgoj nesrećnog egoizma na srećnim i ružičastim televizijama.

26.02.2021.


Natrag na izjavu

Komentari

I šta sa tim?

Ono što jeste neukusno je dodatno opterećivanje psihe gradjana, ni manje, ni više, no konc logorima. Valjda nam nije dovoljno što se rvemo sa karantinima, virusima i vakcinama, uz prizore iz crvenih zona, sahrana, ej, Lešće, bre. Mislim, imate li vi kraja i početka? A glede konc logora, meni je i Banjica bio dovoljan da shvatim da je reč o zlu, i to kakvom. E, to je bilo fisko ostvarenje .Glede filmova. Hm, nikda nisam gledala Šindlerovu listu, recimo. Ne recimo, nego, baš taj. Ne mogu. Možda se jednom odvažim. Stresirajte nas još malo. Bolje će nam se prime vakcine.
gabrijela.j 27.02.2021, 13:03:17

https://www.youtube.com/watch?v=BFwGqLa_oAo

The Pianist (2002) Official Trailer, Ovaj sam gledala više puta. ne znam zašto. Preživelima ostaje samo pitanje zašto. Bez odgovora, ikada. Možda sam ga zato i gledala, jer pitanje je univerzalno. Kako ponovo naći smisao, jednom kada vam je nasilno oduzet? Morala bih ponovo da odgledam ovaj film Romana Polanskog, da se setim koje su scene u njemu fascinirale. Ne mogu sada. Btw, Ružno je govoriti da je film o Dari pogrešan. Mali problem tajminga. Ja sam bila za to da se prošle i ove godine obeleži iskcavanje saveznika u Normandiji. No, nisam ja vlast. Ili dolazak Sovjeta u Srbiju, auch, a to bi izazvalo proteste. Prvi svetski rat je pao u kolektivni zaborav nakon drugog. A ovo nam je sada treći svetski, i po prvi put smo svi ujedinjeni, u bilo čemu. Mogli bi ovaj covid-19 proglasiti ujediniteljem, ili makar onaj koji je pokazao da je i to moguće, pod pravim okolnostima - izumiranja vrste, doduše, bolestima i karantinima, pa i granicama. A to govori mnogo lošeg o nama ljudima. A da pojedinima ni to nije pomoglo da se pomire sa svetom je za posebnu priču, definitivno.
gabrijela.j 27.02.2021, 23:57:37


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar