Jovan Plamenac: Gastarbajteri, janjičari i porobljivači duša

Za dio srpske djece koja bolji život traže u ekonomski razvijenijim zemljama može se reći da su ekonomska emigracija. Njima tuđina postaje domovina: tamo rade, zasnivaju porodice, tamo im se djeca školuju i vaspitavaju…, riječju, postaju dio tog društva, već u drugoj, posebno trećoj generaciji potpuno se utapajući u njega. Drugi dio te djece vraća se u otadžbinu. Ali, ona im je sada poligon djelovanja za koje su školovanjem i vaspitavanjem pripremljeni, njiva na koju će sijati sjeme koje su donijeli. Tako se oni vraćaju kao janjičari ovog vremena; ne više sa mačem osvajača, nego sa njegovim vrjednosnim sistemom. Ta „nova vojska“ sada nije vojni osvajač, nego nešto mnogo gore, daleko pogubnije – kulturni, medijski, obrazovni, pa i duhovni osvajač. Porobljivač duša. Tako je nastala svojevrsna janjičarska spirala: oni, upivši liberalni, materijalistički duh Zapada, donose ga tu gdje su rođeni i stasali. I tako, generacije koje stasavaju, svaka naredna sve više, janjičarsko vaspitanje dobijaju u svojoj otadžbini… Na taj način smo dobili duhovne janjičare koji su protivnici ne toliko svojim roditeljima, koji su i sami poprimili ovovremenog janjičarskog duha, nego ranijim precima.

12.06.2018.


Natrag na izjavu

Komentari

intersantna

observacija jovane, neslani ovane. Obzirom da si zaposlen u firmi koja je u mnogome odgovorna za gubljenje nase nejaci u rasejanju. Sta se zalis, neki su regular paying customers, a drugima se oci otvore i istina ih oslobodi.
dino.G 13.06.2018, 08:59:28

Ih bin ajn gastarbajter, und ih mah ojh ale fertih!

Firma u kojoj radi dotični protonjofra, radi na "popravljanju" stvari na terenu već poodavno. Naime, broj "internet protopatriJota" koji se iz "janjičarstva" javljaju po raznim forumima i sajtovima poslednjih desetak godina (a mejbi i više), množi se nezaustavljivo. Upoznao sam par njih, ali najjači dojam ostavila je na menja jedna "omladinka" koja radi u Holandiji (IT sektor, da ne poveruješ!) i koja mrzi "pedere, ekumeniste, ustaše, balije, šiFtare" i ostale neprijatelje "napaćenog srBskog naroda". Toj damici pravoslavlje ne silazi s usta (s tipkovnice). Idoli su joj sve egzoti srBske polit-estrade. Preko Aleksić Kemtrejlsi-mesi Nikolića, Mudrosera Pod Mač Bato Petrovića, i, dakako , novo(s)pečenog graždanina nesrećnih HVtkovaca.
Kentucky Schreit Ficken 13.06.2018, 23:23:51


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar