Vladimir Dimitrijević: Svetosavska vertikala nikad nije bila vertikalnija

Jedna od najvećih laži drugosrbijanštine i autošovinizma je da je svetosavska vertikala zastarela: ne možemo, tobož, s njom u Evropu. Uostalom, nije ni „naučna“. Naš filozof dr Zoran Kinđić svojim tekstom u niškom zborniku pokazao je da prosvetiteljstvo Svetog Save nije u neskladu sa savremenošću, naprotiv: „Da ipak ne bi bilo nesporazuma, da nas ne bi nepravedno optuživali za mračnjaštvo i regresiju, valja istaći da natprirodna, duhovna svetlost nije neprijateljski usmerena prema naučnom duhu, odnosno prema prirodnom svetlu ljudskog razuma. Naprotiv, kao što svedoči praksa srednjovekovnog prosvetiteljstva, nauka i tehnika su i te kako negovani u manastirima. Štaviše, tada su upravo manastiri bili žarišta prosvete”.

21.11.2019.


Natrag na izjavu

Komentari

Давно су

Другови утврдили, религија је опијум за народ. Светосавски схит је бољи црацк од којег се тешко долази себи. Једног дана, валда, када се освестимо слинави и упишани можда се и одлучимо за рехаб, до тада овај ће остати главни дилер.
dino.G 22.11.2019, 11:09:38

Površnost...

... i opšta plitkoća, glavna su obeležja trabunjanja i ovih "svetosavaca" i tih Vaših "drugova", dragi Dino. Ako se ne varam, onomad je Kant rekao nešto u smislu "kako je moguće tolike milione nazivati Hrišćanima?!", jer religija jest pokušaj da se objasni kompleksnost Sveta i našeg iskustva u njemu, pa za nju važi ono Ajnštajnovo "stvari treba oblasniti što je moguće prostije, ali ne prostije od toga!"... Vi, slutim, ni ovu konstataciju o religiji kao "opijumu za narod" niste najbolje razumeli - verovatno stoga što ste je primili iz druge ruke i bez konteksta - jer u originalu gospon Marx kaže kako religijski praksis otklanja nepodnošljiv bol ovosvetskog bitisanja, onako kako radnicima na pirinčanim poljima opijum čini život podnošljivim. Elem, ne zna se ko je više u krivu, Dino, površni ateisti, ili plitkoumni crkvenjaci etnofiletisti. Uzdravlje!
milivoje.R 25.11.2019, 20:01:19

Sranje

i gde je tu Istina? Koliko duboko mora da se ide? Konacno svi navedeni su mrtvi, a i njihov rad sa njima. Zivot nije manje podnosljiv sa saznanjem da pipkamo u mraku.
dino.G 26.11.2019, 14:11:19

Istina?!...

Vi biste, ni manje ni više, nego istinu, i to instant po mogućstvu?... Već sam ovde pominjao da su, po predanju abrahamskih religija, drugarica Hava i drug Adem onomad samoupravno doneli odluku da se ogluše o preporuku s višeg mesta i kušaju s drveta poznanja dobra i zla, i time započeli svetskoistorijski proces. Naš soj, Dino, ništa drugo ne čini od tada naovamo sem što upoznaje dobro i zlo na putu do istine... Kladim se da se ničemu sličnom nisu nadali, a ne bih stavio ruku u vatru da smo mi danas mnogo svesniji sopstvene nagosti no što oni behu. Pitate li se koliki je naš kapacitet da spoznamo istinu? Šta ako nije toliko prosta!?... Što se pak tiče mrtvih i njihove zaostavštine, te pipkanja u mraku, obratio bih Vam pažnju na Popper-ov koncept "Sveta 3" (https://en.wikipedia.org/wiki/Popper%27s_three_worlds)
milivoje.R 26.11.2019, 17:13:49


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar