XXZ Izjave dana

Duško Babić: Hapse, a uhapšeni

Tako su Đinđić i njegova demokratska vlada uhapsili čoveka koji je pre njih, više od jedne decenije, voljom naroda, upravljao državom. Na taj način u demokratskoj državi se ne hapsi niko, a kamoli predsednik. Takvi metodi dozvoljeni su, u posebnim slučajevima, kad se hvataju secikese, narkodileri, teroristi koji drže taoce… Kad na ovakav način uhapsi i izruči stranom sudu svog legalnog i legitimnog predsednika, država je i pre samog suđenja izrekla presudu – samoj sebi. Presudu pristajanja na poniženje i samoporicanje. Hapseći Miloševića, Srbija je uhapsila sebe – svoju čast, samopoštovanje, pravo na uvažavanje.

21.04.2021.

Vladimir Dimitrijević: Ravnopravnost kao bitijno oslepljenje

Jedna socijalna tehnologija, iz veštičijeg kotla iluzija, sada bi da se ozakoni. Da nam prividom zamašta oči. Da nas bitijno oslepi. Da nas zauvek izbaci iz koloseka ljudskosti. (...) I Dušan Savić, pravoslavni Srbin ovdašnji, to je osetio. Zato je i predložio litijsko lečenje Srbije, veliki egzorcizam koji će rasejati privide iz veštičijeg kotla globalizma.

20.04.2021.

Ljubinko Milosavljević: Slobodan Milošević, srpski Sokrat

Filozofu Sokratu suđeno je u njegovoj rođenoj državi posle pada Tridesetorice tirana, kada je Atinom ponovo zavladala demokratska vlast, kojoj se on nekako bio zamerio, uprkos tome što se nikako nije bavio ni političkim ni državničkim poslovima već je podučavao ljude kako da budu moralni. (...) I Miloševiću je suđeno kad je njegovom zemljom, posle njegovog pada, zavladala, kako se govorilo, prva demokratska vlast, mada je njegova dugotrajna vladavina sledila posle veoma ubedljivih pobeda na izborima. Ali dok je Sokratu suđeno u njegovoj državi, što je i Milošević priželjkivao da se i njemu to desi, demokratska vlast će ga izručiti ne domaćem već međunarodnom sudu smeštenom naravno u tuđoj zemlji. (...) Sokrat se, kako je govorio, zauzimao za pravdu nalazeći u tome svoj najskuplji zadatak, što dolikuje čestitom čoveku. Milošević je, kao valjda niko pre njega, u govorima i izjavama vapio za istinom i pravdom, za onim što je u politici posle Makijavelija bilo sasvim odbačeno i zaboravljeno. Nije onda nikakvo čudo što to i takvo pozivanje nisu hteli da čuju ne samo Makijavelijevi sledbenici iz zapadnog dela sveta već i mnogi kod nas, koji su tada otkrivali tu „večnu istinu“ da interesi vladaju svetom i da ciljevi opravdavaju sredstva.

19.04.2021.

Vasilije Krestić: Samo Srbin može da proučava srpsku istoriju

Inicijativa da se stane na put izdavanju udžbenika inostranim izdavačima potekla je na moj predlog Odeljenju istorijskih nauka SANU. Sa tim predlogom Odeljenja istorijskih nauka saglasila čitava SANU. Tada, kada je to obznanjeno, došlo je do mnogih javnih rasprava čiji ishod je odluka da udžbenike istorije, srpskog jezika i geografije štampa država. Zadovoljan sam što je moj predlog urodio plodom i što će pomenute udžbenike štampati država. Bilo je više nego neodgovorno, nepromišljeno i štetno što je štampanje tih udžbenika bilo prepušteno izdavačima iz stranih država. To nije činila i ne čini ni jedna ozbiljna i odgovorna država. Prepustiti generacije đaka da im istoriju tumače stranci je jedna vrsta izdaje.

16.04.2021.

Dule Savić: Zet peder, snaja lezbejka i svekar homofob

Mislim da je apsolutno neprihvatljivo za srpski narod i državu Srbiju da se uopšte diskutuje, a kamoli, ne daj Bože, da uđe u ozbiljnu raspravu u Skupštini i, ne daj Bože, da se usvoji ovaj nakaradni, nakazni, razvratni, bolesni Zakon o istopolnim zajednicama. To je udarac na srpsko biće, na hrišćanstvo, na pravoslavlje, na kulturu jednog naroda, na tradiciju. (...) Gordana Čomić i antisrpska kamarila predlaže taj pederski, razvratni, bolesni, nakazni i nakardni zakon! To je neprihvatljivo! Ja mislim da cela Srbija mora da se digne! Naravno, mislim da i Crkva mora u tome da učestvuje, da se organizuju litije, kao u Crnoj Gori, da do rasprave o tom zakonu uopšte ne dođe. Treba pohapsiti sve one koji to podržavaju, a ako ne, onda da im poželimo da u svojim kućama imaju po zeta pedera i po snaju lezbejku.

15.04.2021.

Lebreht Gašpar: Verujem u Boga, sumnjam u Hag

Ako mogu da sumnjam u Boga, mogu da sumnjam i u Haški sud ili pak ne mogu – pitanje je sada.

14.04.2021.

Jovan Delić: Peter Handke, deda Jug Bogdana

U Jugoslaviji nije vođen jedan rat, već sistem malih i strogo kontrolisanih, izvanredno režiranih ratova. Neće biti baš spontano da su ti ratovi vođeni „stepenasto“ – stufenweise – od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine do Kosova i Metohije, i do suludog, varvarskog bombardovanja Srbije; do malog, probnog svjetskog, vazdušnog, atomskog rata osiromašenim uranijumom protiv male Srbijice, u kojem je devetnaest najmoćnijih zemalja svijeta otrovalo prvo Srbima, a onda i svijetu, sva četiri sveta elementa – vazduh, vodu, zemlju i vatru. Onaj kome je Sprachgewissen u jezgru, u srži po-etike, morao je doći da se uvjeri u planetarnu, u kosmičku laž. Zato je Handke planetarna pojava. Zato je on za nas – za mene – mitski kosovski junak, star šest i po stoljeća, barem. Zato je Handkeov pravi zavičaj Kosovo i Metohija, i zato je on, neminovno, danas sa kosovskim piscima – sa tragičnim junacima kosovske misli – sa Njegošem i Andrićem. Ovo je danas njegova kuća, njegova rijeka, njegov grad, u kojem prima Veliku Andrićevu nagradu za svoje Sprachgewissen.

13.04.2021.

Milijana Baletić: Zašto u Nirnbergu nije osuđen nijedan Amerikanac?

Sva ta hajka zvana Srebrenica ima i zadatak – da ratovi ’90-tih traju sve dok se ne postigne cilj zbog kojeg su i započeti! Otud i taj teror u vidu prisile na potpisivanje zapadnjačkih rezolucija i deklaracija o „genocidu“ u Srebrenici – koje treba da nam budu „sveto pismo“ – u kojima se obavezujemo na prihvatanje njihovih spakovanih i podmetnutih laži! (...) Isti zadatak ima i Haški tribunal – čije nam odluke i presude poturaju kao dokaz istine, pravde i prava – a od samog osnivanja je protivzakonita institucija, protivpravno siledžijski osnovana rezolucijom umesto međunarodnim ugovorom?! (...) U tom takozvanom sudu, toliko je očigledna nesrazmera između vođenja postupaka i kazni izrečenih Srbima u odnosu na sve ostale zajedno, od Hrvata, Bošnjaka, Šiptara, da mu – prost uvid u te podatke – ruši svaki kredibilitet.

12.04.2021.

Emilo Labudović: Verujem u internet i u srpstvo

Gospodine premijeru, da i Zemlja (za koju, tvrde neki, još vjerujete da je ravna ploča) prestane da se vrti, U SREBRENICI SE DESIO ZLOČIN, ALI NE I GENOCID!!! Ako ne vjerujete ministru, ako ne vjerujete narodu koji svojatate, meni uopšte ne morate, ja sam Vam u svemu tome deveta rupa na svirali, ukucajte odrednicu „Srebrenica“ na pretraživače i naći ćete sijaset istih stavova u izjavama i tekstovima najeminentnijih pravnika, sociologa, politikologa, bivših državnika i vojnih strunjaka upravo iz onih zemalja u ime čijih establišmenata brukate i ministra i nas. A sebe pogotovo.

09.04.2021.

Slaven Radunović: Litijaši ne priznaju genocid

DF se ne okreće kako vjetar duva. U našim ušima i našim srcima i dalje odzvanjaju poruke naroda i Mitropolita sa litija. Dok je kluba poslanika DF-a, Leposavić neće biti smijenjen zbog stavova koje dijeli svaki Srbin u Crnoj Gori. Osim, ako neko ne potraži pomoć DPS-a.

07.04.2021.