XXZ Izjave dana

Slobodan Vladušić: Ispiranje mozga porodičnim nasiljem

Evo jednog malog testa: koja vam jezička formulacija prva pada na pamet, a da se u njoj nalazi reč porodica? Moja prva asocijacija je porodično nasilje. Neko će reći da nasilja u porodici ima, što je tačno, ali je tačno i to da je nasilje bilo sankcionisano i pre nego što se pojam porodično nasilje pojavio. Pa zašto je onda taj pojam nastao? Zašto je zahvaljujući bujici serija i filmova u kojima divljaju očevi ili muževi zlostavljači danas lakše zamisliti muškarca kao nasilnika, nego kao nekoga ko voli i štiti svoju ženu i decu? Razume se, porodica ima raznih – neke su srećne, neke nesrećne. Ključna stvar nije u tome kakva je ova ili ona porodica nego na šta pomislimo kada čujemo reč porodica. Ako se sintagma porodično nasilje toliko zalepila za pojam porodice da je postala skoro neodvojiva – za razliku od izraza porodična ljubav ili porodična lojalnost – onda je jasno da je na delu jezički inženjering koji treba da u glavama ljudi promeni značenje reči porodica. I to ne zato što to tako jeste već zato što to neko želi.

22.01.2021.

Zoran Čvorović: Prvo se moralno obnovi, pa pogini za otadžbinu

Pošto se Balkan još uvek nalazi pod dominantnim uticajem zapadnih centara moći, teško da će u bliskoj budućnosti okolnosti biti takve da će biti moguće srpsko ujedinjenje. Ali da bi to u daljoj budućnosti bilo moguće, neophodno je da dođe do brze moralne i demografske obnove u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Takva obnova nije moguća ako se ne zaustavi širenje primitivizma, konzumerizma, vulgarnog materijalizma, propaganda homoseksualizma, antiporodične džender-ideologije. U društvu skorojevića kojim vlada opšta raspojasanost, gde se hibris sreće na svakom koraku, gde je sve moguće kupiti i prodati, gde se preko noći uspinje na društvenoj lestvici, u kome ne postoji hijerarhija vrednosti, tradicionalne norme i tradicionalne zajednice, teško je ostvariti moralnu obnovu, a bez moralne obnove nema ni demografske. Samo moralno zdrav pojedinac je spreman na žrtvu, a zasnivanje porodice i rađanje dece jesu svojevrsna žrtva i podvig služenja Bogu i Otadžbini. Srpska pravoslavna crkva je prva pozvana da bude promoter takvog pogleda na svet koji će omogućiti moralnu i demografsku obnovu Srba, jer bez obnove uskoro će opusteti i srpski manastiri, koji su ne samo na delovima KiM naše jedine tapije.

21.01.2021.

Slavko Jovičić Slavuj: Tuđice, smrt za srpski narod

Mogu li strane riječi, kao moćno oružje, „ubiti“ neki jezik , kasnije i cijeli narod. Hoće li se mali jezici, u koje spada i naš, narednih decenija, pod uticajem globalizacije i engleskog jezika, mijenjati do neprepoznatljivosti? Sa nestajanjem jezika i ćirilice hoćemo li uopšte opstati kao narod.

20.01.2021.

Srđa Trifković: Sa verom u Hrista protiv bajdenista

Za Srbe na obe strane Drine, bezrezervno i beskompropisno odbacivanje kulturne i vrednosne matrice „predsednika Džozefa Bajdena“ i njegovih močvarnih kontrolora preduslov je opstanka nacije. Bukvalno. Ovo, naravno, iziskuje trajno nepripadanje ne samo NATO paktu nego i Evropskoj uniji kao instituciji koja predstavlja otelotvorenje zlokobnih ideja evropske samomržnje. Da bi opstali, Srbi moraju da se po svaku cenu drže po strani od transatlanskih, briselsko-vašingtonskih mehanizama za mlevenje svih oblika identiteta, kulture, tradicije i morala utemeljenog na kolektivnom sećanju istinskih, na krvi, mitu i veri zasnovanih zajednica, na nasleđu Atine, Rima, Konstantinopolja i vere u Hrista. Ova bitka, ne po prvi put, nije samo srpska.

19.01.2021.

Nebojša Malić: Ruska žalost za Trampom

Strahovanja da će trenutna politička situacija u SAD dovesti do građanskog rata nisu opravdana, jer je do tog rata već došlo. Demokrate su pobedile. Ovo što gledamo je dan posle kapitulacije. Pogledajte samo Nensi Pelosi, predsedavajuću donjeg doma Kongresa, kako paradira pred nacionalnom gardom u sredu. Liči li na nekoga ko strahuje za svoj život zbog prošloneljnog „ustanka“, ili pre na komandanta koji uživa u pobedi? (…) Rusofobija je postigla još jednu stvar. Neutralisane su društvene mreže, sveobuhvatnom cenzurom Trampovih pristalica a na kraju i njega samog, a sve pod izgovorom borbe protiv „dezinformacija” i „ruskog uticaja”. Pre samo četiri godine, Tramp je bio u stanju da zaobiđe velike medija i direktno komunicira sa milionima Amerikanaca. Demokrate su se potrudile da to spreče – a Silikonskoj dolini, koja je već politički na njihovoj strani, nije mnogo trebalo da im se pridruži. (…) Neredi na Kapitol hilu nisu bili puč, ali su medijskim spinom pretvoreni u izgovor za i te kako stvaran državni udar – dok je Trampov opoziv, uprkos žurbi republikanaca da kapituliraju, zamišljen kao završni udarac.

18.01.2021.

Miša Đurković: Zaustavite realnost, silazim!

Gospodin Kostić voluntaristički zloupotrebljava funkciju koju obavlja za iznošenje ličnih apsolutno nekompetentnih stavova brukajući time i instituciju kojom predsedava. Zbog toga je naše obraćanje usmereno prema članovima SANU. Tamo sede velika imena srpske nauke i umetnosti, ali i velike patriote i učitelji srpske omladine. Stoga moramo da pitamo npr. pomenutog akademika Vojvodića, Kostu Čavoškog, Matiju Bećkovića, Vasilija Krestića između ostalog da li gospodin Kostić iznosi i njihov stav? Ako ne, zašto ćute, zašto se makar ne ograde od njegovih stavova ili urade nešto da skinu ljagu koja će trajno ostati na njima i na instituciji? Gospodin Kostić naime kontinuirano od 2015. nastupa sa ovakvim stavovima, a SANU ga je uprkos tome nedavno izabrala za još jedan mandat!? (…) Poštovana gospodo akademici, ako nešto ne uradite ostaće zabeleženo da ste ćutali o svemu ovome i da je u vaše vreme po prvi put srpski narod došao da protestuje ispred vaše institucije jer vaš predsednik vodi politiku suprotnu Ustavu i elementarnim interesima srpskog naroda. Aferim!

15.01.2021.

Momčilo Selić: Srbin od soje

To što se bezmalo svaki sukob među građanima zapadnih pravosudnih tiranija privodi sudu može samo njih da teši. Svikli na zamenu života potrošnjom kao da su zaboravili da se Kosmički Sud ne uspostavlja na zemlji. Nije se Hag kao ruganje i sudstvu i zakonitosti, a kamoli pravdi, pojavio ex nihilo, već je zakonomerno proizašao iz njihove nekulturne civilizacije, odavno odane jedino ništavilu. Jer mada ih je opsednutost Svetom i pojavnošću i dovela do premoći nad ljudima i narodima željnim Boga, ta kobnost virusa, bakterije, ili ćifte po viteza, proizišla iz bezumnog kidisanja na svet kao zalogaj – nasuprot ljubavi za njega kao ikonu Tvorca – jeste, kako Knez Lazar reče, „za malena“. Jer, Bog ne voli silu, a još manje zamenu Pravde Pravom. I mada i Srbi uvažavaju pojavni svet, mnogi su još svesni projave: nadnaravnog, vansvetovnog porekla svega vidljivog i nevidljivog. U tome i leži jedan od korena našeg sopstva i soja: zakonima se priklanjamo dok ih smatramo pravednim. Inače, spadaju nam na puko slovo, kome se klanjaju naši dušmani sa Zapada, Levanta, ili Istoka.

14.01.2021.

Dragoljub Zbiljić: Ukinimo SANU, sačuvajmo Kosovo!

U srpskoj „naučnoj planini“ s najvišim vrhom koji se zove Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) u Knez Mihailovoj 35 u Beogradu) – u čijem se Institutu za srpski jezik i dalje izrađuju i objavljuju novi tomovi ne rečnika srpskog jezika, nego Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika — i u kojoj njen čelnik „naučno“ (jer se u SANU, valjda bavi naukom, a ne politikom!) tvrdi s najvišeg „naučnog mesta“ u Srbiji: „Kosovo nije naše i to što pre treba shvatiti“ (Iskra, 08.01.2021. – 18:12). Da li će to “neko shvatiti”, zaista ne znam, ali ako to vrh nauke u Srbiji tvrdi, onda… Ne znam stvarno šta je ovim povodom PRISTOJNO reći, ali gotovo svi znamo šta bi ovom „vrhu nauke“ moralo da se uradi (ukinuti im socijalnu, narodnu sinakuru, neku vrstu „dečjeg dodatka“ i luksuzno izdržavanje na grbači srpskoga naroda jer su, valjda, već završili i neke fakultete i nisu više maloletnici). Nije valjda to taj vrhunski doprinos srpskoj nauci i državi i narodu da bi ga ovaj siroti narod decenijama držao u “svili i kadivi”!?

13.01.2021.

Slobodan Antonić: Maskirani osvetnik

Iako su nas ove godine naterali sve da nosimo maske, s druge strane maske su pale, tako da su tokom predsedničkih izbora u SAD demaskirana tri velika mita, odnosno tri velike prevare vezane za američko društvo – demokratija, mediji i pravni sistem.

12.01.2021.

Marko Kovačević: Genocidni rođendan

Čestitke koje su stigle iz Crne Gore povodom obilježavanja Dana Republike Srpske već danima su meta hajke i koordinisanih napada iz Sarajeva i propagandno-medijskih punktova bivše vlasti u Podgorici. Međutim, prava meta tih napada su Srbi u Crnoj Gori. Najviše kritika pobrao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić koji je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, doduše nezvanično, čestitao „sve naše praznike“.

11.01.2021.