XXZ Izjave dana

Patrijarh Kiril: Sirotinjo, pogini za Putina i mene

Istinski vernik, uključujući ratnika, nije sklon strahu od smrti. Čovek postaje nepobediv kada u njemu postoji snažna dimenzija povezana sa večnošću i on prestaje da se plaši smrti. Strah od smrti tera vojnika sa bojnog polja, dok prava vera uništava strah od smrti, a samim tim i svu ljudsku podlost i izdaju, te predstavlja veliki oslonac ljudima u izgradnji zajedničkog života.

23.09.2022.

Srđan Volarević: Republika Srpska Ukrajina

I nismo izgubili Krajinu, Krajinu i dalje gubimo dok se o njoj nigde javno više ne kazuje, a i nije „politički korektno“; jedino što političari onaj nesretni avgustovski dan kao u vodvilju koriste da kažu kako su oni pravi Srbi, kao što je to radio i najveći živi srpski pesnik, dok je imao koristi od toga. U ovom času me sokoli: vidim da je Rusija, u uništavanju hitlerovaca u Ukrajini, poučena na svim greškama koje smo mi činili braneći svoju zavetnu zemlju, Krajinu. Uzdam se da će i dalje istrajavati u odstupanju od naše osnovne greške sadržane u teškoj zabludi: verovali smo Zapadu.

12.08.2022.

Krsto Stanišić: Izgubljen u svetoj šumi

Holivud koji je u mom djetinjstvu još uvijek promovisao neke plemenite ideje i vrijednosti, postajao je sve gori i pokvareniji da bi u poslednje vrijeme izopačenosti počeo da plasira i djeci od najmlađeg uzrasta, pa su i Diznijevi crtaći postali opasna sredstva izopačenja i seksualizacije djece. Pošto ne možemo živjeti bez priča, bez uzora i bez junaka, alternativu holivudskim herojima treba tražiti u žitijima srpskih junaka i pravoslavnih svetitelja. (...) Ukoliko ne budemo našoj djeci pričali o Svetom Savi, Caru Lazaru, Carici Milici, Đakonu Avakumu, Njegošu, Karađorđu, Vasi Čarapiću, Hajduk Veljku, Čučuk Stani, Milunki Savić, Vukašinu od Klepaca… i ostalim najboljim sinovima i kćerima srpskog naroda i Srpske Crkve ostaće im samo antijunaci srama, banalnosti i izopačenosti mejnstrim kulture a takvi junaci će ih mnogo bolje i efikasnije rasrbiti, dehristijanizovati i dehumanizovati od svih naših istorijskih osvajača, neprijatelja i krvnika zajedno.

09.08.2022.

Dragoslav Bokan: Srbija na prvom mestu zločina

Pre tačno 25 godina sam objavio svoju prvu knjigu, „Ognjeni ljiljani“, a zatim i još nekoliko studija i radova koji su se bavili najrazličitijim temama: ikonografijom i elizabetinskom renesansom; pa, kroz četiri monografije: Kosovom i Metohijom, Novim Sadom, Beogradom i novinskom kućom „Politika“; zatim, tu su i časopisi „Nove ideje“ i „Naše ideje“ na tragu Crnjanskog, te „Lepa Srbija“, „Rusija danas“ i „Vodič za život“… I sve to što sam objavljivao događalo se paralelno sa mojom srpskom pričom i mojim aktivnim, celoživotnim bavljenjem „srpskom idejom“. Tako da je simbolički uvod u moju, sada objavljenu knjigu, „Srbija na prvom mestu“ nešto što u sebi sažima i čitav moj život: moj odlazak na ratište, moja razmišljanja o srpstvu, kao i tuga zbog onolikih propuštenih sudbinskih šansi naših predaka, te sva iskušenja (koja su i mene napadala) sa tim u vezi…, i, kao rezultat svega toga, kruna i summa summarum suma mog životnog puta, pojavila se i ta raskošno opremljena, sa velikom pažnjom pisana i brižljivo dizajnirana knjiga u formi „učiteljice života“ za sve rodoljubive Srbe i Srpkinje.

04.08.2022.

German Sadulajev: U rušenju i ubijanju je spas

Najpre su se borili protiv globalnog zagrevanja. Greta Tunberg i sve to. Spasavali planetu. Onda su proglasili pandemiju i zabranili putovanje i uopšte izlaske bez posebne potrebe. A sad ceo svet dižu u rat sa Rusijom. Zato ne uključujte klima-uređaje, ne sipajte benzin u rezervoare, ne kuvajte hranu i ne rađajte decu. Samo što Rusija nije u ratu sa svetom. Rusija ima plan da spasi planetu bez napuštanja civilizacije ili smanjenja populacije. S tim u vezi – prijateljstvo naroda, saradnja, razvoj nauke i tehnologije. U našem planu ima mesta za svaku kulturu, religiju, tradiciju, za hotele, odmarališta, automobile, toplu vodu i sveže peškire.

02.08.2022.

Aleksandar Dugin: Orvel za spoljnu upotrebu

Po mom mišljenju, svi su se plašili da će Orvel doći, mislim 1984, doći iz istočne Evrope, iz socijalističkih zemalja. Ovaj fenomen „1984” nije došao odakle se očekivao. Živimo u apsolutno totalitarnom liberalnom svijetu, sa potpuno fanatičnom rasističkom, nacističkom ideologijom, koja, baš kao i Orvel, proklamuje: ljubav je mržnja, rat je mir, siromaštvo je bogatstvo, bogatstvo je siromaštvo. I on te ideološke paradokse svima nameće strašnim metodama.

28.07.2022.

Vladan Vukosavljević: Da li vladikama smeta gluten?

Ne bih da budem sarkastičan ali kako je krenulo, ne bi me čudilo da duh profanosti privremeno obuzme i sve vladike članove SA Sabora i da od svakog od njih saznamo koje su im omiljene pop i rok pesmice, koga vide kao najboljeg centarfora jugoslovenskog fudbala, da li su više cenili Kiću ili Praju, Bodirogu ili Divca, Cuneta ili Tozovca, Miju ili Čkalju, De Nira ili Paćina, koji su im omiljeni filmovi, da li više vole BMV ili Audi, da li im smeta gluten, da li više vole Zvezdu ili Partizan, rusku salatu sa šunkom ili sa piletinom, da li su za Bajdena ili za Trampa, piju li radije kafu sa običnim ili sa sojinim mlekom, šta najviše vole da jedu, kako provode slobodno vreme i druge važne stvari koje verni narod prosto čezne da zna.

26.07.2022.

Miloš Ković: Obnova i izgradnja litija

Sve što traži SPC i srpski narod u Crnoj Gori, to je ravnopravnost, to je najosnovnije dostojanstvo, to je bezbjednost imovine, to je ono što se na Zapadu podvodi pod ljudska prava. Zato ne čudi ovoliki otpor i dan danas. To se pretvorilo u takvu porugu, da prema mom mišljenju, ako ovako nastavi, treba razmisliti o obnovi litija.

25.07.2022.

Vladimir Dimitrijević: Draža, pristalica Informbiroa

Sada se čisto pišu „alternativne istorije“: šta bi bilo kad bi bilo. Ali, nije se dalo. Srbofobija nam je uzela Dražu. I, pod Debelim Mrtvacem Grozom, udaljila nas od Rusije, koju Danojlić zove našom dalekom majkom.

21.07.2022.

Branislav Ristivojević: Dok čekam ruske tenkove

Danas sam prvi stanovnik novog Golog otoka. Ovo je 1948. Pravni fakultet u Novom Sadu je mojom smenom izglasao Rezoluciju Informbiroa i izgovorio Rusiji istorijsko ne. Drugi stanovnik Golog otoka je moj prodekan Slobodan Orlović. Delićemo ćeliju.

19.07.2022.