XXZ Izjave dana

Vladimir Dimitrijević: Ćirilična srčika srpske samoistovetnosti

Koliko je ćirilica smetala u doba brozomore? Jasno je, naravno: dovoljno je, u knjizi „Svetac i magle“ Pera Simića, videti dokument koji se nalazi u Arhivu J. B. Tita, o izložbi Milića od Mačve, s početka šezdesetih godina, u Beogradu, gde se naročit naglasak stavlja na katalog objavljen ćirilicom, i veličanje ćirilice: titoisti su od ćirilice bežali kao đavo od krsta, smatrajući je srčikom srpske samoistovetnosti.

04.08.2021.

Nikola Malović: Opkoljen vakcinama

Pazimo. Ne nalećimo sami na vakcine. Ako one pak krenu na nas, branimo se. Pravo je vrijeme za ustanak.

03.08.2021.

Mihailo Medenica: Zapalio bih celo selo

Vi, Bošnjaci (kako sebe bezvezno volite da titularite) i Hrvati govorite o genocidu a do poslednjeg čoveka u sebi ste ubili! Kada se đavo zamorio i vi ste neumorno nastavili da sejete Srblje kako bi vazda žnjeli mržnju, jer šta ste bez nje?! Narodi?! Narodi su oni što najbolje od predaka čuvaju za potomke, a najbolje od vas su: Jasenovac, Jastrebarsko, Jadovno, Gradiška, Prebilovci, Glina…Sarajevo, Mostar, Tuzla, Zalazje, Sase, Kravica, Bratunac, Velika…silosi, jame, vrtače, šikare, crkvišta, šume olistale povešanim Srbljem… Da mi je na imanju jedna kost mučenika, pravednika, nevinoga- travku po travku bih spalio proklete livade, paklu bih ostavio da kosi i đene, a vi?! Jame, vrtače, jame, vrtače, jame…to su vam međaši, to vam je letina, kostiju su vam puni ambari, kose vam se lome o kosti, grabuljate lobanje, oči đenete na naviljke, ložite vešala, rekoh… Genocid?! Ne sme se poreći?! Voleo bih da znate kako je divno biti Srbin!

02.08.2021.

Aleksandar Đokić: Sveti Stefan, nebeski ambasador Republike Srpske

Zasigurno ne može biti slučajnost da je baš Sveti Stefan zaštitnik Republike Srpske i da je njen najveći praznik 9. januara posvećen upravo prvomučeniku koji je postradao od ruku svoje braće po krvi, od kojih se nikako spolja nije razlikovao, ali je bio druge vere i u njoj nepokolebljiv. Molitve ovog prvomučenika potrebne su Republici Srpskoj i danas kada se nalazi pred velikim izazovima da ostane svoja. Rusija je u više navrata pokazala kako i ona bdi nad Republikom Srpskom, stoga se i desnica Svetog Stefana nalazi u samom centru ruske duhovnosti. Slučajnosti nema, a Rusije, uprkos svemu, u inat sebi samoj, još uvek ima.

31.07.2021.

Dragutin Stevanović: Kako da živimo bez negiranja genocida?

Valentin Incko odlazi sa funkcije u Sarajevu s koferom punim nečasnih radnji, dokazujući da mrzi sve narode u BiH, Srbe istina najviše. Visoki predstavnik uspeo je na izmaku mandata da nanese nemerljivu štetu državi u kojoj je službovao i zahvaljujući kojoj je dobijao pozamašnu apanažu. Nametanjem nakaradnih odredbi u Krivični zakon BiH Incko je hteo da Srbima konačno zapuši usta, da im zabrani pružanje otpora žigu genocidnosti, da neposlušne otera na robiju...

29.07.2021.

Darko Ristov Đogo: Srpska i Srbija, to je jedna familija

Srpska svakako teži Srbiji, ali ona trenutno ne može opstati osim kao ekstenzija Srbije. Neophodno je vratiti Srpsku u srpski obrazovni, finansijski, bezbjedonosni, društveni sistem. Iako i Srbija ima svoje poteškoće i ogromne probleme, Srpskoj je integracija sa Srbijom u svemu u čemu je to trenutno moguće – imperativ opstanka. Razlog postojanja Srpske jeste da bude Srbija sa ove strane Drine. Razlog postojanja BiH i ovakve Crne Gore je da budu anti-Srbije. Sudbina srpskog naroda je zato vezana za sudbinu Srbije. Ili depolitizacija, asimilacija i migracija sa jedne strane – one anti-srpske. Ili integracija u srpski okvir u kome smo postojali do prognanja dinara, udžbenika, simbola. Za sada: simbolička, obrazovna, finansijska, bezbjedonosna. Sve ostalo su samozamajavanja za koja trenutno nemamo luksuza da ih platimo.

28.07.2021.

Nikola Jović: Kako je lepo biti rob

Ovo što se dešava u Crnoj Gori je, naravno, samo deo „šire priče“. LGBT+ ideologija je tek jedno od čeda američkih 1960-ih godina, koje su obeležile antiratni pokret, seksualna revolucija, novi talas afroameričkog oslobođenja (Martin Luter King, Malkolm Eks, Crni panteri…) i uopšteno ono što se zbirnim imenom podrazumeva pod „Novom levicom“ u Americi. U sklopu tog novog „oslobođenja“ zapadnog čoveka od tradicionalnih normi, hijerarhija i poretka, došla je i eksplozija seksualnih sloboda, kojoj je od onda fokus normativizovanje i ozakonjavanje tih „novina“. Počelo je s homoseksualcima, koji su bili (i ostali) svojevrsni trojanski konj za prodor ovih ideja u glavni tok svake države i društva, neko ko je predvodnik kolone u kojoj marširaju osobe raznih seksualnih preferencija i rodnih/polnih identiteta. Ujedinjuje ih prvenstveno želja za izmenom tradicionalnih poredaka spram njihovih afiniteta i ne libe se da se u toj „pravednoj“ borbi za zakonsko (i svako drugo) „izjednačavanje“ služe svim sredstvima. I nisu usamljeni u toj borbi, naprotiv.

27.07.2021.

Milovan Danojlić: Prvi šumac Evrope

Najneobičnije mesto pamćenja, u višegradskom vilajetu, nije uneto u geografske karte, niti je poznato zvaničnoj putnoj signalizaciji. Do njega se stiže putem koji, od manastira Dobrun, vodi prema Priboju. Posle kratke vožnje, najavljuje ga velika, bogato oslikana tabla na kojoj piše Draževina. Tako je narod nazvao neprohodan gorski predeo u kome je, u jednoj udoljici, marta 1946, uhvaćen proslavljeni šumac Draža Mihailović. Prvi gerilac Evrope pao je u ruke pobednika (još jednog) građanskog rata; pobednici nisu mogli podneti pomisao da se i neko drugi, sem njih, borio protiv okupatora.

23.07.2021.

Dragan Koprivica: Nama se spava, nama se ne sanja

Da se ne lažemo i ne čudimo: roman Milana Kneževića, “Obala Nesanice”, je istinski, začudno dobra knjiga. Čitaće je mnogi: jednima će razgoniti nesanicu, a drugima će je stvarati.

22.07.2021.

Radomir Lukić: Masovna grobnica na Mesecu

Republika Srpska je autentičan pokret i projekat Srba iz bivše Bosne i Hercegovine. To je projekt koji nije uvezen iz Srbije, iz Rusije ili s Meseca.

21.07.2021.