Filmski festival Merlinka
Vculic 01 S

Photo: Odalisque Magazine

Izložba "Hangarske orgije devica" u Domu omladine Beograda

Queer je upotrebljen kao eksplicitno nov društveni rod i društvena pozicija, kao nekakva politička trans/preko seksualna paradigma identiteta i pozicioniranja, koja uslovljava više različitih seksualnih identiteta, ne samo lezbejske, homoseksualne, niti isključivo samo heteroseksualne. Queer je dakle ’ono’ granično, što je između društvenog i biološkog pola, što omogućava opredeljenja ’ne - tačno’, ’ne - pravilno’, ’ne - žena ‘, ‘ne - muškarac’, i koji povezuje oba u smeru radikalne pozicije života kao i medija, umetnosti i kulture. Queer identitete zato ne smemo da pozicioniramo samo uz različite seksualne prakse i uloge, već je taj identitet važno ponovo promisliti i u vezi sa političkim opredeljenjem priče ali i stajalištem, koje je Homi Baba opisao kao ’ne - tačno/ne - pravilno’ (Michael Hardt, Antonio Negri, „Neka te sila prati“)

Izložba Vladice Čulić, naslovljena „Hangarske orgije devica“, je lagani lezbejski BDSM print na mušemi, a umetnica je pomoću povlačenja tankog markera i lenjira stvorila svetove u kojima žene uživaju jedna u drugoj uz pomoć kanapa, seksualnih pomagala, a u moći i nemoći. One žive, te se prepliću i zapliću jedna u drugu, a kroz hiljade linija koje kroje i spajaju njihove fantazije i žudnje.

Vladica Čiliće je rođena 1988. godine u Beogradu. Sa 11 godina odlazi iz zemlje i odrasta u malom švedskom selu, gde se bori protiv demona konzervativizma, homofobije i dosade. Sa 19 odlazi u Malme, i tamo kreće da crta anatomski inspirisane radove pomoću lenjira i tankih markera. Inspiraciju pronalazi kako u BDSM-u, tako i u crkvi, te telesnosti. Pokreću je kontrasti, strasti i osećaji gadosti i slasti, te teži ka tome da svoje doživljaje što je detaljnije moguće prenese i posmatraču.

Oceni 5