Kulturni centar Beograda
Maratonci1

Photo: IMDb

Izložba „Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1980-1989”

Za potrebe izložbe odabrana su 34 plakata filmova koji su nastali osamdesetih godina prošlog veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su Maratonci trče počasni krugKo to tamo peva, Petrijin venac, Majstori, majstori, Poseban tretman, Kako je propao rokenrol, Sabirni centar i drugi.

Zdravko Mićanović, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti na predmetu Plakat, u pogovoru kataloga izložbe je istakao: „Tokom osme decenije, i pored nepovoljnih društveno-političkih prilika, u SFRJ je snimljeno 285 žanrovski veoma raznovrsnih filmova. Trideset četiri izdvojena plakata, veoma mali segment tako obimne produkcije, znatnim brojem primera indikator su aktuelnih stilskih i umetničkih tokova i mena vremena u kojem su se pojavili, nadilazeći pri tom i vlastitu komercijalnu namenu. Izloženi plakati u ovoj analizi složeni azbučnim redom i po godinama, najvećim brojem pripadaju filmovima iz prve (12) i poslednje (11) godine osme decenije“.

Izložba u Kulturnom centru Beograda će biti otvorena do 9. jula, nakon čega se seli na Festival evropskog filma Palić, a potom i u druge gradove u Srbiji.

Ova izložba se nadovezuje na veoma uspešnu i posećenu izložbu „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979”, na kojoj su predstavljeni plakati urađeni za popularne ratne spektakle, kao što su Sutjeska Stipe Delića, Užička republika Žike Mitrovića, Partizanska eskadrila Hajrudina Krvavca, kao i plakat filma Valter brani Sarajevo, takođe u režiji Krvavca, najgledanijeg jugoslovenskog filma, koji predstavlja vrhunac „jugo-vesterna“, i mnogi drugi.

Oceni 5