Knjige koje je adaptirao Netflix
The Queen's Gambit

Photo: Netflix

Između papira i ekrana

Andrzej Sapkowski: Saga o vješcu

Saga o vješcu poznatog i popularnog poljskog pisca epske fantastike koji inspiraciju za svoja djela crpi iz slavenske mitologije, priča je o vješcu Geraltu od Rivije, bjelokosom i istreniranom profesionalnom lovcu na štrige, vampire, vukodlake, baziliske i ostala čudovišta.

Prva knjiga se sastoji od šest kratkih priča: Vještac, Zrno istine, Manje zlo, Pitanje cijene, Kraj svijeta i Posljednja želja koje su povezane sedmom glavnom pričom Glas razuma. U prvoj priči vještac Geralt čuvši za kraljevski oglas od tri tisuće orena za skidanje čari s opasne štrige, stiže u grad Wyzimu...

Walter Tevis: Damin gambit

Beth Harmon smještena je u sirotište u svojoj osmoj godini. Svakodnevnica u sirotištu je okrutna i nemilosrdna, a za malu Beth postoje samo dva izlaza. Prvi je svakodnevno gutanje tableta, a drugi je igranje šaha.

Od svojeg prvog susreta sa šahovskom pločom, Beth uranja u jedan sasvim novi, za nju čudnovati svijet. Malo-pomalo granice magičnog svijeta sve su šire, a Bethino briljantno kretanje po šahovskoj ploči postaje nenadmašivo…

Leigh Bardugo: Sjena i kost

U prvom dijelu trilogije „Sjena i kost“, moćna kraljevina Ravka podijeljena je Sjenovitim Rasjedom, neprobojnim pojasom tmine kojega je nemoguće prijeći. Kada se Alina Starkov nađe usred tamnog pojasa u kojem vladaju volkri – opasna čudovišta, otkriva da u sebi nosi velike moći kojih do tada nije bila svjesna.

Samo nekoliko dana kasnije, Alina dospijeva u kraljevski dvor gdje prolazi zahtjevnu obuku kako bi postala pripadnicom griša. Elitne postrojbe griša predvodi tajanstveni i moćni Mračnjak koji u Alininoj moći vidi rješenje za oslobođenje kraljevstva te konačno uništenje zloglasnog Rasjeda.

Na hrvatskom jeziku u fondu Gradske knjižnice Rijeka možete pronaći prva dva dijela iz trilogije, dok u American Corneru Rijeka (Ogranak Trsat) na engleskom jeziku dostupna su sva tri dijela.

Soren Sveistrup: Čovjek od kestena

Thulin i Hess istražuju brutalna ubojstva mladih žena kraj čijih je tijela pronađen čovjek napravljen od kestena i šibica, a na svakom je otisak dvanaestogodišnje kćeri ministrice socijalne politike, nestale prije godinu dana.

Policija smatra da je mrtva jer je navodni ubojica priznao zločin i nalazi se u zatvoru, ali nikada nije rekao gdje je tijelo djevojčice. Jedino Hess vjeruje da je nestala djevojčica živa i da su ubojstva žena povezana s djevojčicom i ministricom Rosom Hartung. Sve ubijene žene imaju nešto zajedničko, njihova djeca žrtve su zlostavljanja i zanemarivanja u obitelji i sve su prijavljenje socijalnoj službi koja nije reagirala.

Sarah Pinborough: Ne vjeruj svojim očima

Na prvi pogled Adel i David savršen su par. Adel je lijepa, bogata i obožava svog supruga, David je uspješan psihijatar i brižan suprug, a zapravo ispod te idilične površine skrivaju se mračne tajne iz prošlosti. Louise je osamljena samohrana majka koja jedne večeri u baru upoznaje zanimljivog muškarca koji je poljubi. Sljedeći dan otkriva da je to bio njezin novi, oženjeni šef David, ali svejedno postaju ljubavnici.

Igrom slučaja upoznaje i Adel koja joj postaje najbolja prijateljica. Adel ne zna za ljubavnu vezu Davida i Louise, a David ne zna da se Adel i Louise druže. Louise je sve više uvučena u odnose Adel i Davida i shvaća da je nešto u tom braku pogrešno, nije sigurna kome može vjerovati i tko je zapravo prava žrtva.

Kristin Hannah: Ulica krijesnica

Tully i Kate, dvije potpuno različite djevojke prijateljice su iz mladih dana. Jedna živi u skladnoj obitelji, a druga kod bake jer joj je majka bilo pod utjecajem ili alkohola ili droge. Kada Tully umre baka ona se seli Kateinim roditeljima.

Obje maštaju da će postati slavne novinarke i osvajati svijet svojim reportažama. Tully naučena na oštru borbu to i uspije, ali po cijenu prijateljstva. Kate pak zasnuje obitelj i živi relativno mirnim životom. Ipak, nakon mnogih nedaća, njihovu će svađu prevladati odjećaji zajedništva…

Harlan Coben: Netragom nestao

Američki pisac dobitnik je svih triju prestižnih nagrada (Edgar, Shamus i Anthony) za svoje kriminalističke romane o amateru istražitelju Miltonu Bolitaru. Osim tih osam romana, napisao je i tri izvan serije, od kojih je prethodni već poznat hrvatskoj čitateljskoj publici: "Nikom ni riječi". U ovom romanu iz te "druge" serije, glavni lik Will Klein vodi njujoršku zakladu za pomoć tinejdžerima koji su pobjegli od kuće.

Nosi golemi teret - nestalog brata Kena koji je pobjegao nakon optužbe za silovanje i ubojstvo svoje djevojke. Teret je tim veći što nije jasno kako je briljantni mladić, teniski šampion mogao nešto takvo učiniti. Will nakon majčine smrti saznaje da je Ken živ. No saznaje i mnoge druge činjenice o svom obožavanom bratu…

Jay Asher: Trinaest razloga

Hannah Baker – nova učenica u školi, privlačna je i samozatajna. Vrlo brzo o njoj počinju kružiti razne glasine, iako joj se nitko nije uspio doista približiti i upoznati ju. A onda se Hannah, naizgled bez razloga, ubila.

Ubrzo potom pošiljka stiže na vrata njezinog školskog znanca Claya Jensena. Unutra su kazete na kojima je Hannah snimila svoju priču, svoje razloge – točnije, trinaest razloga povezanih s trinaest osoba u njenom životu koji su je doveli do samoubojstva. Prema romanu je snimljena i popularna Netflixova serija.

Cassandra Clare: Instrumentarij smrtnika

U prvom dijelu serijala upoznajemo se s glavnim likom, petnaestogodišnjom Clary Fray. Ona pri jednom večernjem izlasku s prijateljem Simonom svjedoči umorstvu koji su počinila tri tinejdžera.

Sljedeći dan kada stigne kući, shvati da joj je majka oteta, a nju ranjava demon. Nakon što je jedan od tinejdžera ubojica spasi od posljedica ranjavanja, objašnjava joj da oni nisu obični tinejdžeri, već sjenolovci, pripadnici tajnog plemena ratnika koji svoj život posvećuju ubijanju demona te da je možda i ona jedna od njih.

*Prenosimo s portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5