Dvorana Kulturnog centra
Bioskop 01 S

Photo: Kulturni centar Beograda

Izmeštajuće slike: Putujući filmski festival

Izmeštajuće slike je putujući filmski festival sa izborom filmova evropske kinematografije koji se dotiču savremenih društvenih pitanja. Četiri reditelja i njihovi filmovi putovaće u Češku, Srbiju, Rumuniju i Holandiju da predstave bogatu filmsku ponudu svojih zemalja i koriste ove izmeštajuće slike kao odraz unutrašnjih pretnji sa kojima se suočavamo na našem kontinentu, kao što su uspon desnice, populizam i izazovi oko identiteta i stigmatizacije. Srbiju će na ovom festivalu predstavljati rediteljka Marta Popivoda.

U Beogradu će uz samu Martu Popivodu gostovati i reditelji Valentin Urzićanu iz Rumunije i  Adam Koloman Ribanski iz Češke. Nakon projekcija svojih filmova reditelji će biti dostupni za razgovor sa publikom.

Festival će u petak, 10. februara u 16:30 časova biti otvoren projekcijom holandskog filma Silence of the Tides Pieter-Rima de Kroona, nakon kojeg će biti prikazani filmovi rumunskih reditelja - Blue Moon Aline Grigore, s početkom u 18:30 i Close Enough Valentina Urzićanua, od 20:30. Posle projekcije uslediće i razgovor sa rediteljem.

Poslednjeg dana festivala će nakon projekcije Popivodinog filma Pejzaži otpora 12. februara od 19 sati, sve troje reditelja će učestvovati u razgovoru na temu „Pejzaži otpora: Kako danas promišljamo i delujemo antifašistički”, koju će voditi sociološkinja Irena Pejić. Razgovor će biti na engleskom jeziku i biće uživo prenošen u tri države u ostalim partnerskim bioskopima – Kino Pilotu, Ćinema Muzeul Taranuluj i De Bali. Posetioci u drugim zemljama će takođe imati priliku da postavljaju pitanja.

Koordinator projekta Izmeštajuće slike/Shifting Pictures je multifunkcionalna institucija kulture De Bali (De Balie) iz Holandije/Amsterdama, a partneri su Kino Pilotu iz Češke / Prag, Ćinema Muzeul Taranuluj iz Rumunije/Bukurešt i Kulturni centar Beograda.

Izmeštajuće slike su koncipirane kao razmena kvalitetnih filmova manje prepoznatih autora koji su imali zapažen uspeh na festivalima, ali nisu uspeli da dođu do distribucije u partnerskim zemljama. Projekat je sufinansiran sredstvima sa konkursa Collaborate to Innovate, fonda koji je panevropska mreža bioskopa Europa Cinemas uspostavila sa ciljem da podstakne saradnju između bioskopa članova.

Kompletan program možete pogledati ovde.

Oceni 5