XXZ magazin preporučuje
Spider-Man: Across the Spider-Verse

Photo: Sony/Marvel

Izvini, ja radim svoju stvar

Film

Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

Miles Morales se vratio da kao Spajdermen još jednom spase svet i da čuje priču o pauku koji mu je podario super moći. Doduše, nije to najbolja priča na svetu – najviše zbog toga što menja sve ono u šta je verovao. Lepo je kad smo izabrani za velike stvari, ne valja kad se sve dogodilo sasvim slučajno.

Jedna od najvažnijih rečenica koju ovaj mladi superheroj izgovara je „Izvini, ja radim svoju stvar“. Nisu to obične reči, već suprotstavljanje drugim Spajdermenima, odbijanje pravila koja svakoga trpaju u kalup, pa i one sa super moćima. Miles hoće da živi po svom, da čini dobro onako kako on misli da valja. I otpadnik i junak, savršen i manjkav – baš kako treba.

Sjajan animirani film donosi animaciju koja prija, a u pitanju je čista umetnost – za žanr, a i šire.

The Old Oak (2023)

Premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Kanu, a u Srbiji na Paliću, film The Old Oak Kena Loacha nastavlja tamo gde su stala njegova poslednja ostvarenja I, Daniel Blake i Sorry, We Missed You kao, uostalom, i čitav opus, uvek angažovan, fokusiran na socijalnu pravdu i jednakost.

Ovoga puta Loach se, sa svojim stalnim saradnikom, scenaristom Paulom Lavertyjem, bavi izbegličkim pitanjem i položajem sirijskih izbeglica u Velikoj Britaniji. Odmah na početku filma svedočimo napadu na sirijsku fotografkinju Yaru, kojoj lokalni probisveti uništavaju foto-aparat iz čiste obesti. Yari se u nevolji nađe gospodin Ballantyne, vlasnik naslovnog paba u jednom gradiću na severoistoku Engleske. Stari hrast je, međutim, u propadanju, pa svaka mušterija dobro dođe, a pomenuti lokalni probisveti su u pabu takoreći inventar. Neki su odmah raspoloženi za napad, neki huškaju sa strane u stilu uglađene salonske desnice, a svi unisono počinju svoje male govore onim čuvenim: „Nemam ništa protiv, ali...“, da bi ih završili ksenofobnim zaključcima na kojima bi im svaki pripadnik „narodnih patrola“ pozavideo.

Više čitajte ovde.

Beats (2019)

Ko pleše, taj obično nešto i hoće – ritam mu ne dopušta da ostane isti, da stoji u mestu. O rejv sceni se priča već decenijama – svaka generacija ima taj jedan trenutak pre nego što mora da se uozbilji. Da odraste.

Drugi odrasli, oni stariji, su tu da se postaraju da niko ne štrči – nekome je jednom palo na pamet da život mora da se živi ozbiljno. Beats je priča o svetu koji više ne postoji. To se vidi već u prvoj sceni – dva tinejdžera razgovaraju preko fiksnog telefona – onaj ko ne zna, ništa ih ne razume, jer komuniciraju u ritmu muzike koja ih pokreće. Razgovaraju o piratskom radiju i rejv žurci, o pobuni, o slobodi koja postoji tamo negde, u prašini, zamršena između onih koji su gladni života. A leto prolazi.

Serije

What We Do in the Shadows (peta sezona, 2023)

Peta sezona je nešto jezivija, ali jednako genijalna. Omiljeni vampiri ne posustaju, pa su usput ožedneli. Krv je ponekad kao voda.

Vampiri postoje u onim prostorima u koje običan čovek nerado ide. Iz tih marginalnih područja nam šalju izveštaje i priče o drugačijosti, a mi ih rado čitamo i gledamo, gutajući sve ono što većinsko društvo ne odobrava. U poslednje vreme su postali dobroćudni, posebno nakon komedija poput Dracula: Dead and Loving It (1995) ili Vampire in Brooklyn (1995), te serijala Twilight i True Blood.

Serija What We Do in the Shadows dakle ima brojne rođake koji su se izborili za vampirsku simpatičnost. Iz istoimenog filma koji je izašao 2014. godine izrodila se serija. Nandor, Laszlo, Nadja, energetski vampir Colin Robinson i ljudski pomoćnik Guillermo su neobična skupina, stubovi na kojima leži i raste ova komedija-mokumentarac.

Hollington Drive (mini-serija, 2021)

Hollington Drive počinje kao tipičan (dakle, odličan) BBC triler, pun iščekivanja, misterije i strepnje, da bi se kasnije delimično raspao i dokazao da je rasplet lep samo dok se čeka. Međutim, i dalje je vredan gledanja. Ne samo da od ove serije dobijamo malu, ali dovoljnu dozu krimi drame iz britanskog uglađenog predgrađa, već i lekciju o roditeljstvu, perfekcionizmu i posledicama slučajnih grešaka. Grešaka za koje mislimo da će baš nama iz nekog razloga biti oproštene, čak i zaboravljene, greške koje nas ne čine grešnicima jer je naša suština, verujemo, drugačija; greškama koje se od pahulje pretvaraju u lavinu zbog arogancije i nepreuzimanja odgovornosti ni za jedan postupak.

Sestre Theresa i Helen žive jedna blizu druge, svaka sa svojom porodicom, ali njihov odnos, iako blizak, čudan je jer se čini da nosi previše neizgovorenog ili skrivenog. Njihovo dvoje dece se takođe druže, pa sve upućuje na porodičnu idilu dok ne počnu da se otkrivaju pukotine. Svako nešto krije, svako ima neku tajnu, a kada se to dovede u vezu sa nestankom jednog dečaka iz komšiluka, osnovano sumnjamo na svakoga, a i likovi sami nisu ništa manje paranoični.

Knjige

Jane Casey "The Killing Kind"

Psihološki triler objavljen tačno pre dve godine, septembra 2021, zbog svoje dinamike, inteligentnog zapleta i eksplozivne napetosti – bio je viđen da postane TV serija, što se ovih dana i dogodilo u produkciji kuće Paramount.

Ova odlična knjiga autorke Jane Casey poseduje osećajnost i intuiciju koje muški pisci često ignorišu zarad akcije ili površnih dijaloga, ali to ovde nije slučaj; The Killing Kind, da ne otkrivamo detalje, savršeno precizno slika psihološke portrete koji nas logično uvode u razumevanje radnje.

Nekoliko glavnih junaka i njihova komunikacija okvir je za originalnu triler-priču koja do poslednjih stranica krije razrešenje. Uzbudljiva knjiga koja vas navodi na dugo razmišljanje o svetu oko nas.

Noémi Kiss „Trans“

„Kroz sve svoje priče Noemi Kiss obrađuje temu ženske seksualnosti, ne razrađujući je isključivo kroz muško-ženske odnose, već, s jedne strane kroz erotičnost identiteta likova ženske homoseksualnosti, ali sa druge strane i kroz probleme identiteta emigranata u Zapadnoj Evropi, kroz njihov sopstveni subkulturni milje, u kojem tradicionalne vrednosti gube svoja stara značenja i dobijaju potpuno nova“.

Muzika

Olivia Rodrigo – get him back!

Drugi album poslovično je poznat kao kamen spoticanja za svakog izvođača koji se proslavio prvim, ali mlada Olivia Rodrigo uspela je da izbegne tu zamku svojim drugim albumom Guts zahvaljujući tome što je ostala verna zvuku sa svog prvog albuma Sour. Nije izmišljala toplu vodu, menjala imidž iz korena i previše eksperimentisala. To je tek čeka u budućnosti. Sada je samo osvežila i unapredila zvuk po kojem je prepoznajemo, a koji se oslanja na pop-rock ranih dvehiljaditih.

Billie Eilish – What Was I Made For?

Billie je predvodnica mlađe generacije pop zvezda, jedna od onih koji uspešno privode alternativu mainstreamu i igraju po sopstvenim pravilima. I baš kada se etablirala kao jedna od najkvalitetnijih autorki, izdala je i svoju najbolju pesmu – What Was I Made For? – koja se našla na soundtracku za film Barbie. Pesma ne samo da se uklapa u tu filmsku priču, već se odnosi na život i karijeru umetnice, kao i svake žene ponaosob.

Nostalgija

Party Monster (2003)

Ne vole svi ovaj film, ali to ne znači da nije kultna stvar. Snimljen po istinitom događaju. Priča o generaciji koja je podigla njujorške klubove, normalizovala kostime i šminku za sve. Usput je napravila strašan haos.

Horor

Resident Evil: Death Island (2023)

Ovo je poslastica za ljubitelje franšize – nismo saznali ništa novo, ali drži pažnju.

Kratki film

Well Wishes My Love, Your Love (2022)

Na prvi pogled neobičnost ovog filma smeta, ali samo nakratko – do kraja daje nadu da možemo bolje.

Video igre

Spelldrifter: Nova besplatna igra od Epic Games

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Spelldrifter. Zainteresovani će moći da je besplatno preuzmu sve do 14. septembra, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Igra prati junaka s imenom KorghanTwice-Born, koji po mnogo čemu podseća na Conana. Lutao je dovoljno za dva života, avantura mu je preko glave, posetio je čak i Zemlju mrtvih. Vidimo ga u trenutku kad stiže u Starfall, grad koji je podignut oko izvora magije koja pokreće svet. Baš u tom momentu naselje tone u haos i nasilje. Korghan okuplja grupu koja započinje borbu protiv moćnika, ludih čarobnjaka i krvožednih okultista.

Ljubitelji avantura, ali i oni koji vole strategije s kartama, će se sigurno obradovati, a solidne ocene obećavaju fino iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra besplatna – Spelldrifter inače košta oko 17 evra.

*Kontrapreporuke

Meg 2: The Trench (2023)

Ako baš imate vremena za gubljenje, samo napred!

Who Is Erin Carter? (prva sezona, 2023)

Kada se nešto reklamira kao Netflixova trenutno najgledanija serija, jasno je da to može biti mač sa dve oštrice, ali nismo očekivali da će nas taj mač toliko povrediti. Ova serija bolno je loša, čak i kada joj se progleda kroz prste. A progledaćemo kroz prste (skoro) svakom trileru jer nas neizvesnost i drži uz ekran, pa se tako lakše previde i oproste neki propusti.

Međutim, koliko god se trudili, ovde je propuste nemoguće prevideti jer do njih dolazi gotovo iz minuta u minut. Najveća mana ove serije je, naravno, scenario, zato i sve ostalo kreće po zlu. Glavna glumica nije loša u svojoj ulozi, ali ona sama ne može da izvuče čitav projekat i da mu smisao. A, da se ne lažemo, nije ni toliko dobra da u tome uspe, niti ima s kim da radi.

Pored katastrofalnog i stereotipnog scenarija, tu je i bizarni izbor lokacije. Naime, reč je predivnoj Barseloni kao mestu radnje. Glavna junakinja zajedno sa svojom ćerkom beži iz Britanije u Španiju, a potom ih zatičemo par godina kasnije u Barseloni, gde svi pričaju na svom savršenom engleskom i ne pada im na pamet da izuste ni reč katalonskog. Koliko god to bilo neverovatno, još je neverovatnije da toliki procenat lokalnog stanovništva hoće, želi i može da priča s njima na engleskom. Pokušali su autori to da opravdaju tako što su našu junakinju stavili da u internacionalnoj školi predaje engleski, ali ima ona i privatan život, komšije i prijatelje, čak i muža, s kojima uredno zbori isključivo na engleskom. Ništa se ovde ni sa čim ne uklapa, ne pomažu čak ni predivni kadrovi iz Barselone, kad je sve ostalo toliko besmisleno i šuplje. Naravno, već se govorka o drugoj sezoni jer - zašto nešto glupo ne bi postalo još gluplje?!

 

Oceni 5