Protiv predrasuda
Aagga1

Photo: tumblr.com

Ja sam gej, ali nisam...

Ponekad je, ako ne i uvek, neophodno da se ustane protiv predrasuda, te opštih stereotipa, a kako bi se odbranio sopstveni identitet i postojanje izvan unapred pripisanih okvira. Neki od savremenih filozofa, na primer, smatraju da nije dovoljno da se u pitanje dovede samo jedan identitet (rasni, rodni, etnički, klasni), već da je neophodno da se konstantno preispituje istovremenost  mnogostrukih identiteta  kojima  određeni  subjekat  raspolaže, koje prihvata, izvodi, ili od kojih odustaje. Tako, zbog toga što subjekat i ne može da se odredi kao bilo šta drugo do kao višestrukost izražavanja trenutnih, ali i potencijalnih identiteta, pojedincu i nije mesto u nekom stereotipu, te kada se tu i nađe, trpi posledice koje vode degradiranju i atrofiranju ličnosti.

Za gej muškarce vezuju se mnoge predrasude, pa im se dodeljuju određeni okviri, kako bi većinskom delu bilo lakše da ih tumači, budući da ni jedan strah nije veći od onoga koji se oseća u odnosu na nešto što je nepoznato i što ne može da se smesti u oblasti koje su udobne za tumačenje. Kako raste broj onih koji izlaze iz ormara, tako postaje sve jasnije da su stereotipi tek nefunkcionalne slike i da ne opisuju pravo stanje stvari, ili način života. U seriji „I'm Gay, But I'm Not...“, koja je nastala pre godinu dana, ispitanici koji su pristali da govore za Buzfeed pomažu u dekonstrukciji uvreženih predrasuda, a uz pomoć niza objašnjenja u kojima govore o tome da to što su gej ne znači da automatski žele da rade sve one stvari koje im se unapred pripisuju. Tako jedan od ispitanika kaže „ja sam gej, ali ne želim heteroseksualne muškarce, ne želim da ih preobratim, prisvojim ili bilo šta slično“, dok drugi govori o tome da to što je gej ne znači da će mu se automatski dopasti nečiji prijatelj/ica, a samo zbog toga što je takođe gej.

Predrasuda je mnogo, i stereotipi na prvi pogled ne deluju kao najstrašnija stvar na svetu, ali čim se zađe ispod površine dolazi se do saznanja o ozbiljnim posledicama koje utiču na tokove života mnogih kojima su unapred pripisane osobine koje se tumače kao fiksirani delovi ličnosti.

 

Oceni 5