XXZ magazin preporučuje
I'm Your Man

Photo: IMDb

Ja sam robot tvoj

Film

Ich bin dein Mensch – I'm Your Man (2021)

Gorko-slatki ton tehnološke evolucije odličan je soundtrack za svet u kojem roboti i hologrami izgledaju kao obični ljudi. Iako na prvi pogled izgleda kao da je došao kraj samoće, problem je daleko kompleksniji – usamljenost se ne ubija prisustvom, već razumevanjem.

Možda će baš roboti biti ti koji će nas uskoro razumeti, budući da ljudi uglavnom govore različitim jezicima čak i kad im je maternji isti. Ali opet, nije nam dovoljno ni razumevanje – potrebna nam je i površina, lepota po našem ukusu, nešto što lako može da postane predmet naše žudnje.

Romantični film s robotima zanimljiv je, i deluje sveže. Toplina koja se uvlači među čipove utiče na gledaoca, a lepota robota na taj uticaj stavlja tačku.

Knives Out (2019)

Po ugledu na dobre stare misterije, Knives Out zabavlja. Kad se junaci smeste u situ kuću, pitanje je vremena kad će jedan od njih završiti s životom, jer šta se drugo može u ambijentu koji liči na one iz kojih su izrasli svi poznati detektivi u istoriji književnosti, ali i televizije.

Okolnosti koje okružuju smrt bogatog pisca Harlana Thrombeya prava su misterija. Detektiv Benoit Blanc je tu da je reši, ćutljiv i mudar kao svaki dobar Šerlok. Porodica je disfunkcionalna, a članovi gladni novca i slobode. Odličan povod za probleme i za moderan film koji je u stilu onoga što smo naučili od Agathe Christie.

Serije

The North Water (2021)

Kažu nam da živimo u srećno doba – pivo nam služe u čistim čašama, buve smo isterali iz kreveta, a zakoni bolje brinu o tome da na ulici ne može da nas ubije baš svako. Istina je da postoje više i manje privilegovani, da se u nekim zemljama živi bolje nego u drugim, ali je sve uglavnom mirnije nego pre 150 godina. Naravno, ako nema rata.

Nova mini serija The North Water vraća nas u ta „nesrećna“ vremena, kad se od života bežalo čak na daleki sever. Hirurg PatrickSumner (Jack O'Connell) pokušava da utekne od loše reputacije koju je, kao što to obično biva, nepravedno stekao. Čist je, u odeći neispranih boja, pa odudara od okruženja koja se uvaljalo u blato i toplo pivo. Jasno je da mora da pobegne, što dalje. Budući da lekara nema mnogo, lako pronalazi mesto na brodu koji kreće u lov na kitove.

Angela Black (prva sezona, 2021)

Angela Black je priča o nasilju u porodici ispričana na malo drugačiji način. Zbog toga je naišla na osude čim je počela da se prikazuje, ali polako se potvrđuje da one i nisu bile sasvim osnovane.

Najpre, iako teži raspletu i ne odugovlači, serija kao da ima tri dela, odnosno tri čina, i to po kompoziciji, radnji i atmosferi jasno odvojena. Svaki sadrži po dve epizode, pa se tako u prvom upoznajemo sa Angelinim slučajem i porodičnom situacijom (treba li reći da spolja sve deluje savršeno?!), pokušajem da se problem reši i trilerom koji nas sve vreme drži u neizvesnosti.

Treća i četvrta epizoda pak vode nas u nešto drugačiji svet, ispituju i naše i granice glavne junakinje, zbunjuju nas i izmeštaju, te ne čudi što je upravo tad publika odustajala i negodovala. Treba, međutim, nekad verovati pripovedaču. U poslednjem činu krug se polako zatvara, a svaka nedoumica se postepeno razrešava, i to uz neprestano emotivno angažovanje gledaoca, što je u eri praćenja serija „na preskok“ i uz listanje društvenih mreža izuzetno pohvalno, naročito ako uzmemo u obzir temu koja je, nažalost, za mnoge svakodnevica.

Keeping Faith – Un Bore Mercher (tri sezone, 2017 – 2021)

Kod nas prevedena kao Jedne srede ujutro (što i jeste doslovni prevod velškog originalnog naslova), ova serija počinje kao intimna porodična priča da bi se potom pretvorila u nešto mnogo ozbiljnije i komplikovanije. Jedna obična sreda pretvara se u sedmicu, a potom i mesece i godine iščašenog života, u tinjajući haos, beskrajno zamešateljstvo laži, interesa i prevara.

Sve počinje nestankom Evana, uzornog advokata, supruga i oca, koji neposredno pre nego što će mu se izgubiti svaki trag pokazivao znake anksioznosti. Jedna porodična tajna, čini se, nepovratno je uticala na njega. Međutim, kada se u potragu za njim uključi njegova žena Faith, postaje jasno da je priča mnogo složenija nego što izgleda, uključujući i lik uzornog Evana.

Faith postaje naš glavni fokus, junakinja koju pratimo, s kojom se menjamo i učimo, koja nas nervira i izbacuje iz takta, ali koja nas naposletku osvaja upravo svojom ličnošću, onime što suštinski, nepokolebljivo jeste. Umeće i ona (naročito u drugoj sezoni) da izgubi kompas i pokaže se kao mnogo opasnija od nekih likova, ali uz nju smo i dalje, jer i nakon svih lutanja, ona ume da se vrati sebi, da razlikuje dobro i zlo i ne bude đavolji advokat, za razliku od ostalih.

Keepihg Faith je jedna od najpopularnijih velških serija zato što verno prenosi na ekran sve karakteristike male, a uz to i malograđanske sredine, istovremeno nas izmeštajući u neki drugi svet i predstavljajući ipak poznatu realnost.

Knjige

Čezare Paveze i Bjanka Garufi „Velika vatra“

Iako se kod nas predstavlja kao neponovljiva priča o strasti i ljubavi, tačno je samo da je Velika vatra neponovljiva, a da čak ni naslov ne aludira na strast, već na nešto mnogo kompleksnije.

Roman je pisan iz dve perspektive – muške i ženske – i isti događaji opisuju se iz dva različita ugla, dajući nam tako jedinstven pogled na tek jednu skicu iz života junaka. Naime, iako je Velika vatra nedovršeno delo, ono zahvaljujući snazi i preciznosti napisanog ne zahteva nastavak. Možda bi ga hipotetički produžetak, nabijen događajima i peripetijama, lišio moći koju trenutno poseduje, možda bi ga razvodnio i pojeftinio. Nikad nećemo saznati. Ali, ono što izvesno imamo pred sobom jeste svedočanstvo o ljudskoj nemoći i surovosti, o nemogućnosti suočavanja sa sobom i sopstvenom prošlošću, a tek posledično ni sa ljubavlju – prema sebi ili drugom, nevažno je.

Dino Bucati „Prodavnica tajni“

Prodavnicu tajni  Bucati je priredio dve godine pre smrti, u nadi da će upoznati ljude s najboljim što je napisao. U ovim pripovetkama nekad vizionarskim, nekad grotesknim, lirskim i realističnim ili bajkolikim, gde se fantastično i začudno smenjuju sa humorom i ironijom, Bucati ukazuje na ono bizarno koje se krije iza banalnog, na tajne koje okružuju savremenog čoveka – osvetljavajući tako košmarnu stranu naše svakidašnjice“.

Pesme

Damon Albarn – Royal Morning Blue

Royal Morning Blue je nova pesma Damona Albarna, frontmena bendova Blur i Gorillaz. Njegov sledeći solo album izlazi u petak, 12. novembra, a ako je sudeći po prvom singlu, biće to zanimljivo putovanje. Za početak je otišao na Island i tamo snimio spot. Videćemo kuda će nas dalje voditi.

Kylie Minogue & Jessie Ware – Kiss of Life

Kylie nastavlja svoju disco avanturu sa muzičarkom Jessie Ware u retro, a opet tako modernoj i zanimljivoj pesmi Kiss of Life. Spot je još luđi!

Podcast

XXZ magazin podcast

Konačno, imamo tu čast da vam u ovoj rubrici preporučimo i naš rođeni podcast, koji smo počeli da emitujemo prošlo nedelje. Nova epizoda očekuje vas već sutra, u utorak, 9. novembra.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Örökség – The Heiresses (1980)

Sjajna Márta Mészáros je ispričala mnogo priča o sudbini emancipovanih žena, pa je to slučaj i s filmom The Heiresses.

Irena (Isabelle Huppert) živi svoj život i mašta o budućnosti, sve dok njena bogata prijateljica Szilvia ne odluči da to prekine. Privilegija traži još privilegija, a u tom procesu svi drugi su alatke – odskočne daske po kojima se nemilosrdno bacaka u želji da se stigne tamo gde se pošlo.

Dokumentarni film

Truth or Consequences (2020)

Ovaj dokumentarni film se igra s nama, ali i s vremenom i prostorom. Sve se dešava u blizini privatnog svemirskog centra u Novom Meksiku, gde meštani žive u situacijama koje bi drugi odavno napustili.

Kratki film

Babfilm – Scenes With Beans (1976)

Vanzemaljac stiže na planetu na kojoj žive zrna pasulja. Posmatra ih, njihove svakodnevne živote i situacije poput saobraćajnih nesreća, poljoprivrednih radova, fudbalskih utakmica.

Horor film

Titane (2021)

Takozvani „body horor“ žanr ume da iznedri neprijatne sadržaje, jer ništa ne uznemirava kao telo koje se raspada i boli na neobične načine.

Titane je baš takvo užasavajuće iskustvo, a sumanuta priča se dobro vari zahvaljujući veštinama rediteljke i scenaristkinje Julie Ducournau. Misterije se gomilaju, mešaju s gađenjem, a ljubitelji horora traže još, možda i nastavak.

Video igre

Mafia Titanic Mod: Mafijaši na slavnom brodu

Originalna igra Mafia: The City of LostHeaven je 2006. imala jedva četiri godine, a poštovaoci su već tada počeli da rade na modu koji je u igru trebalo da doda ceo Titanik. Petnaest godina kasnije prvi deo projekta je stigao do igrača.

“The Titanic Mod” od početka ima za cilj da ponudi jednu od najdetaljnijih i najtačnijih 3D rekreacija slavnog broda, te da na njega pusti igrače Mafie. Oni koji uđu na brod mogu slobodno da lutaju, a krajnji plan je da se uvedu misije koje će mafijaše spojiti s Titanikom.

Za razvijanje novog moda najzaslužniji je jedan čovek – Robin Bongaarts, entuzijasta koji je u projekat uložio čitavih petnaest godina. Prvi deo masivnog moda je konačno objavljen 20. avgusta, ali još uvek ne sadrži misije, te nema deo u kojem brod udara u glečer i tone. Nisu završeni ni svi delovi plovila, ali igrači mogu da istražuju neverovatno detaljne prostore koji su gotovi.

Oni koji žele da isprobaju Titanik mod moraju da poseduju verziju originalne igre koja nema druge modove, ili Steam i GOG open-world verzije.

*Kontrapreporuke

Paranormal Activity: Next of Kin (2021)

Radi, ali s puno klišea koji su dosadni.

 

Oceni 5