Putevima kvir umetnosti (9)
Attes 04 S

Donna i Joan, E. 9th St.

Photo: Donna Gottschalk

Ja sam vaš najgori strah, ja sam vaša najlepša fantazija

Ime Donne Gottschalk nije moglo da se čuje, iako su njene fotografije često bile objektom interesovanja, a posebno među generacijama kvir osoba, budući da je fotografisala one čiji se identiteti nisu uklapali u predstavu koju su fabrikovali oni koji su kreirali ukuse i razmišljanja većine.

Gottschalk se često i sama pojavljivala na fotografijama, pa je na internetu prisutan, ponekad i viralan, portret na kojem pozira, koji je napravila Diana Davies 1970. godine tokom protesta povodom Dana gej oslobođenja. Fotografija nije tek običan portret, već slika ponosa, prkosa i obećanja da će jednog dana biti bolje, ali i svedočanstvo o rađanju pokreta koji će zauvek promeniti tokove kvir istorije. Gottschalk na fotografiji drži transparent na kojem piše: „Ja sam vaš najgori strah/ ja sam vaša najbolja fantazija,“ a jednostavna poruka, napisana crnim markerom na komadu kartona, odjekuje i danas, te je položaj koji je fotografkinja zauzela postao je simbol samopouzdanja i volje za borbu.

Donne Gottschalk fotografiše od svoje sedamnaeste godine, te je vremenom generisala pola veka aktivističke fotografije, koje mogu da se okupe ispod naslova „Hrabri, divni izopštenici.“ Vremenom je postala i najpoznatija lezbijka fotografkinja, ali o njoj do skoro ništa nije moglo da se čuje, iako su njene fotografije prerastale u simbole, te bile dragocena sredstva u borbama širom sveta.

Samo neke od fotografija su objavljivane u vreme kada su napravljene, budući da su mnogima bile, a nekima su i danas, isuviše radikalne, ali umetnicu to nije zaustavilo, te je krčila put ka slobodi, uzdignute glave čak i kada je radila najgore poslove kako bi sebi obezbedila prosto preživljavanje.


Galerija

Oceni 5