In memoriam
Shane 01 S

Photo: Broadly

Jackie Shane, borkinja i umetnica

Jackie Shane, soul pevačica i pionirka u borbi za prava *transrodnih osoba, preminula je u 78. godini života. Američka muzičarka je dom pronašla u Torontu, gde je bila jedna od začetnica Toronto R&B zvuka koji je dominirao šezdesetih godina.

Rođena 1940. godine na američkom jugu, Shane je uprkos opasnostima živela kao žena još od tinejdžerskih dana, te borbu započela već sredinom pedesetih godina prošlog veka. Kada se preselila u Toronto počela je da nastupa u klubovima širom Kanade, te decenijama ostala muzička misterija – hrabra trans muzičarka koja je šezdesetih godina punila sale i klubove, da bi 1971. potpuno nestala. Neki su još u to vreme spekulisali da je ubijena, ali je njeno zaveštanje nastavilo da živi, te su obožavaoci vremenom izdvajali sve više novca za njene ploče. Nakon što se 2010. pojavio dokumentarac o njoj, širom Kanade su osvanuli brojni murali sa njenim licem, te još jednom oživeli nekada popularnu umetnicu. Douglas Mcgowan iz muzičke kuće Numero Group uspeo je da je konačno pronađe 2014. godine, te je nagovori da još jednom zapeva, iz čega je nastao dupli CD „Any Other Way“ koji je 2019. nominovan za Grammy nagradu za najbolji istorijski muzički album.

„Moj cilj je oduvek bio da slušaoce motivišem da se suprotstave svemu što je loše,“ govorila je Shane, „Jer ja se ne saginjem. Ja ne klečim. Ja stojim uspravno. Ja sam Jackie!“ Govorila je i da samo oni koji su iskreni prema sebi to mogu da budu i sa drugima, te da oni koji to nisu zapravo nemaju ništa u životu. Iza sebe je ostavila dragocena svedočanstva o vremenu u kojem se borila i rod dovodila u pitanje, a kao jednu od svojih osnovnih strategija za preživljavanje uvek je navodila to da je ljude držala na distanci, te ih nije puštala previše blizu, budući da nevolje počinju tek kad se drugi približe.

 

Oceni 5