XXZ magazin preporučuje
Mads 01 S

Photo: IMDb

Jadi dobrog alkoholičara

Film

Druk – Another Round (2020)

Svi oni koji Madsa Mikkelsena prate još od filma Pusher (1996) dobili su još jednu njegovu maestralnu izvedbu – dramu o srednjoškolskim profesorima koji koriste alkohol kako bi popravili učinak na poslu, ali i život uopšte.

Priča se odvija polako, dok Martin (Mikkelsen) propada na poslu i u braku. Nedostaje mu energije, jer ugušen svakodnevnim sitnicama sve više biva odsutan iz sopstvenog života. Tako se gubi sve, a rešenje je u ovoj priči neočekivano, pokazaće se i pogubno. Grupa prijatelja dolazi na ideju da bi spas mogao da bude u alkoholu, i odlučuje da proveri teoriju po kojoj je čovek napravljen da stalno bude opijen. Na početku sve funkcioniše, energija se vraća, život je bolji. Alkohol je ipak zao gospodar, pa, kao što obično biva, prijatelji gube meru i idu do krajnjih granica pomračenja uma. Rešenje postaje problem, što ne iznenađuje, budući da piće ništa ne rešava.

Ovo je film o želji da se povrati kontrola nad životom, ali i o zabludi da odrasli sve znaju. Istina je da niko ne zna kuda ide i šta radi, pa i stariji imaju pravo na greške, što ne znači da nisu u obavezi da se suoče sa posledicama. Mikkelsen je odličan, sve do katarzičnog plesa koji oslobađa – i njega, ali i gledaoca.

Your Name Engraved Herein (2020)

Oni kojima nije jasno koliko je teško biti drugačiji verovatno su oduvek bili isti. Pravila važe svuda, posebno u konzervativnim sredinama, a na Tajvanu je osamdesetih godina bilo posebno teško. Jia-han i Birdy odrastaju baš u to vreme, u katoličkoj školi za mladiće. Zaplet je jednostavan, pritisnut porodičnim dinamikama, homofobijom i represijom, ali su junaci kompleksni, kao što to obično jesu oni koji su upoznali traumu.

Dirljiva ljubavna priča služi svima, samo ako se ima volja da se odbace predrasude. Reditelj Patrick Liu požudu dobro razume, i prikazuje je baš onako kakva je u pravom životu, gde se kreće od diskretnih ispoljavanja nežnosti do lažne nezainteresovanosti koja potiče iz straha. Ljubav između dva mladića se odvija polako, pa se u početku čini da je ovo još jedan film koji se boji kvir seksualnosti. Strpljenje se ipak isplati, i dovodi do raspleta u kojem su se izgubile godine, decenije, cela jedna ljubav.

Soul (2020)

Svi razmišljamo o smislu života, najviše pobornici njuejdž strategija za prevazilaženje poteškoća. Animirani film Soul traži druga rešenja, i podseća nas na sitnice zbog kojih je život vredan koliko jeste.

Joe Gardner je nastavnik muzike, ali mu škola nikada nije bila san. Kada dobije priliku da nastupa u jazz klubu život dobija smisao, ali ga nepažnja sa ulica Njujorka vodi u ono što možemo nazvati zagrobnim životom. To je tek početak puta ka oslobađanju od ega, ka svetu u kojem se vide drugi, a kada čovek fokus pomeri na ono što ga okružuje.

EXT. Night – Leil Khargi (2018)

Često zaboravimo da izvan mehurova u koje smo se nastanili postoji i drugi svet, mesta na kojima vladaju drugačiji zakoni. Film EXT. Night nas vodi u Egipat, do priče o mladom reditelju koji se suočava sa svim mogućim krizama. Živi u zemlji u kojoj se umetnici hapse, pa, iako pripada privilegovanoj klasi, ni sam nije zaštićen. Jedna vožnja kroz Kairo pomoći će mu da život sagleda sa druge tačke, zajedno sa taksistom i seksualnom radnicom probiće zid mehurića koji je ceo njegov svet.

Serije

Frontera Verde (prva sezona, 2020)

Kada mlada inspektorka iz Bogote zbog četiri ubistva stigne u zabačeno selo u Kolumbiji, ni ne sanja da će umesto ubice pronaći naciste, magiju i priču o sopstvenom poreklu.

Ovo je nešto čega na televiziji (čitaj streaming servisima) nema tako često – priča o starosedelačkim zajednicama koje tiho stradaju na obodima Amazona. Ovo je i put u nepoznato, a utisku doprinose i jezici zajednica koje se u filmskom i serijskom programu obično ne čuju. Natprirodni događaji dopunjuju misteriju koja se u početku vrti oko ubistva četiri časne sestre i jedne čarobnice – Ushe, koja pleni.

Veneno (mini serija, 2020)

Serija Veneno neodoljivo podseća na ranog Almodovara, posebno u delovima koji se bave prošlošću Cristine Ortiz Rodríguez. Epizode se kreću između sadašnjosti u kojoj La Veneno Valeriji prepričava svoj život, detinjstva u seocetu Adra, sve do bekstva u Madrid i televizijske slave. La Veneno je, kao i mnogi, nepouzdana u pričanju svoje životne priče, pa se zbog toga napominje da serija meša stvarno i željeno, usvojenu mitologiju i fantazije u koje je i sama naratorka vremenom poverovala. Priče u koje sami sebe ubedimo podjednako su, ako ne i više, važne od onoga što se stvarno dogodilo, jer realno ja približavaju onome što smo maštali da ćemo biti. Tako je i u ovoj seriji – La Veneno nam poklanja i svoje fantazije koje postaju deo naše sopstvene stvarnosti, budući da pričaju o mehanizmima zahvaljujući kojima se preživljavalo u surova vremena.

Knjige

Mirko Kovač „Na odru“

„Trebalo bi se sada sjetiti starih Kovačevih sekvenci, onog krvarenja junakinje nakon abortusa u Ranama, Ore koja siječe svoje vene, obeščašćene Ruže koja daleko od doma umire od tifusa nakon rodoskrvnuća, trebalo bi se podsjetiti Elide koja se svečano raspada, zavodljivosti ocvale građanke Marije Pavlec koja povraća u snu, druge Elide iz Gubilišta koja je silovana i odbačena, bolesno pohotljive Ene iz Uvoda u drugi život koja se nakon snošaja javlja svome nemoćnom mužu, pa onda vidjeti razmjere tog svitanja u Kovačevu pretposljednjem romanu, jačinu tog blistavog ozdravljenja, blagost tog ljekovitog i nevinog dodira među dječakom i njegovom učiteljicom koji ozaruje njihova lica. Kovač nije pao u zamku da u posljednjim knjigama uspostavi kičastu presvijetlu opoziciju svome prošlom mračnom svijetu, isto kao što i ta infernalna prošla događanja nije davao u totalnoj tmini, već i te nove scene pune osvjetljenja obrubljuje melanholijom, posijavši u njih sjeme smrti koje stalno vreba. On je pri kraju svog opusa, već kao iskusan romansijer, samo učetverostručio motivaciju, razvio klasičnije forme, pripustivši i vedrini da pomalo osvijetli živote njegovih likova. On je među njima tražio pobornike dobrote i sretno ih našao. Treba se prisjetiti one figure oca u Ranama, koji je tu pohotljivac što želi kušati sopstvenu snahu, treba se sjetiti Josifa Biriša koji cijeli život samo traži gadosti padajući iz skandala u skandal, treba vidjeti kako se pripovjedač surovo oprašta od oca na odru u Ranama ili u Uvodu, pa onda vidjeti kako je u Gradu u zrcalu izrađen taj posljednji susret oca i sina, kada otac obuhvaća sinovljeve ruke i čvrsto ga privlači sebi, grleći ga, nakon čega ga stidljivo pogleda i spusti glavu, prije nego se rastanu da se više nikada ne vide. Treba u to ime i uporediti figuru strica u Vratima i u Gradu u zrcalu, vidjeti kako se on transformisao od dijaboličnog Tomislava do tek samozatajnog Anđelka“. (Mirnes Sokolović)

Nostalgija

Stroszek (1977)

Herzog je dobro poznat po vizijama očaja, po junacima koji se gube u svetu koji ih proždire. U filmu Stroszek one kulminiraju do tragedije apsurda, a najzanimljivije je to što se reditelj ne drži narativa, već se oslobađa i junake prati na ponekad bizarnim putanjama koje se ucrtavaju tokom avantura u koje se upuštaju.

The Juniper Tree (1980)

Sjajna Bjork nas vodi na srednjovekovni Island, gde Margit (junakinja koju igra) i njena starija sestra Katla beže nakon što im majku spale na lomači zbog toga što veruju da je veštica. Utočište pronalaze u kući u kojoj zgodni Johan živi sa maloletnim sinom, a Katla radi na tome da tu zauvek ostanu.

Bjork je sa ovim filmom debitovala pre četrdeset godina, a natprirodna energija u kombinaciji sa crno-belim pejzažima funkcioniše i danas.

Kratki film

Blue Boy (2019)

Muškarci iz celog sveta se već četrdeset godina upoznaju u berlinskom baru Blue Boy. Među njima su i seksualni radnici iz Rumunije, a u ovom filmu su postavljeni ispred kamere da bi se snimile njihove reakcije dok slušaju snimke na kojima pričaju o svom poslu.

Dokumentarni film

Nobody's Business (1996)

Ovaj film ide u paru sa dokumentarcem Intimate Stranger iz 1991. godine. Reditelj Alan Berliner prati živote svog dede, pa potom i oca, koji su naizgled obični ljudi. Ovi filmovi ipak pokazuju da su mnogi jednostavni životi zapravo filmske priče sa raskošnim završecima.

Horor

30 Monedas (prva sezona, 2020)

Otac Vergara boksuje i ima velike mišiće, te isteruje demone, zbog čega je nekoliko godina proveo u zatvoru. Po kazni stiže u zabačeno selo u Španiji. Nada se da će mu izolacija omogućiti da zaboravi i da ga zaborave, ali neprijatelji kreću u poteru.

Álex de la Iglesia je reditelj poznat po mračnom humoru, nasilju i mešanju žanrova, te po filmovima The Day of the Beast, Witching and Bitching i The Last Circus. Sada nas je počastio i serijom koja bi onima koji su navikli na čiste žanrove u početku mogla da bude odbojna.

Biblijska bitka između dobra i zla podeljena je na osam epizoda, a prvih šest nije podržalo klasične obrasce za priče o bitkama sa đavolom i korumpiranim Vatikanom.

Freaky (2020)

Ljubitelji horora često zaobilaze horor-komedije, ali Freaky nudi solidnu zabavu, a Vince Vaughn je sjajan. Smeh i humor su začinjeni krvavim scenama koje su nemilosrdne kao u „pravim“ horor filmovima.

Video igre

Tomb Raider: Izgubljena igra se vratila nakon više od deset godina

Igra Tomb Raider: 10th Anniversary, rimejk originalne Tomb Raider igre koji je otkazan još 2006. godine, nedavno se ponovo pojavio. Na igri je radio studio Core Design, a pre nego što se od nje odustalo u korist varijanti Tomb Raider: Anniversary i Tomb Raider: Legend koje su se igrale originalnom pričom o Lari Croft.

U pitanju je alpha verzija igre, što znači da su sve važnije funkcije dostupne i da igra može da se pokreće bez većih problema. Radi se o zanimljivom povratku u Tomb Raider prošlost, budući da se pristup razlikuje od realističnog kojem se okreću modernije verzije igre. Ova varijanta uključuje nivoe u Grčkoj, Peruu i u Croft Manor, a Lara može da se pentra po stenama, da pliva, te radi sve ono na šta su ljubitelji navikli.

Oni koji žele da isprobaju igru fajlove mogu da preuzmu preko Internet arhive, te pronađu instrukcije na Tomb of Ash (Tomb Raider fan site).

*Kontrapreporuke

Offering to the Storm  (2020)

Ako imate vremena za gubljenje, samo napred!

Oceni 5