XXZ magazin preporučuje
The Trial of the Chicago 7

Photo: NIKO TAVERNISE/NETFLIX

Jadna i bedna '68.

Film

The Trial of the Chicago 7 (2020)

Film Arona Sorkina prati demonstracije tokom Nacionalne demokratske konvencije 1968. godine, te bizarno suđenje onima koji su predvodili proteste. Prikazano i moderne gledaoce tera da se zapitaju: Šta je borba i koji su ciljevi?

Te godine se protestovalo protiv rata u Vijetnamu. Mirovne demonstracije su u jednom trenutku prešle u okršaj sa policijom, a film dobro hvata važne istorijske detalje i potkrepljuje ih arhivskim snimcima. Bila je to krvava ratna godina, u Vijetnamu je svakog meseca ginulo oko hiljadu vojnika, a na one koji su o tome govorili se gledalo kao na neprijatelje naroda. Ratnicima je potrebno da rat ima smisla, da se žrtve zaborave, zločini obrišu. Svedočili smo tome mnogo puta pre 1968, mnogo puta posle toga.

Fragile as the World - Frágil como o mundo (2002)

Vera i João su mladi i vole se,  a ta ljubav ih nagoni da pobegnu od svih. Sami u šumi obećavaju da će zauvek ostati zajedno, ali se Vera jednog dana razboli i João mora da potraži pomoć. Ljubav ipak ne leči, a bolest može da je uništi, kao uostalom i svaki drugi strah.

Again Once Again - De nuevo otra vez (2019)

Romina, rastavljena od ljubavnika, ostaje u Buenos Airesu sa majkom i sinom. Ostavljena nakon tri godine ljubavi koja joj je uzimala sve što je mogla da pruži, i više od toga, pokušava da se vrati u redovne tokove života, sreće se sa prijateljima, bavi se svojom porodičnom istorijom i nemačkim poreklom. Izgubljena između uloge ćerke i one u kojoj je majka, junakinja pokušava da povrati sebe, jer život je ipak najpre za onog koji ga živi.

Serije

The Nest (mini serija, 2020)

Ako je nešto u vezi sa ovom BBC-jevom serijom zakazalo, onda je to svakako marketinški tim i, srećom, samo on. Promovisana kao priča o uzornom, a nesrećnom bračnom paru koji je u potrazi za surogat majkom i očajnički želi dete, serija već u prvih desetak minuta uspeva da izneveri sva očekivanja, što je jako dobra vest. Ne samo da je bolja od sopstvene beskrvne promocije (što i nije tako teško), već je bolja i od najoptimističnijih gledateljskih prognoza, kao i od mnogo čega što se pojavilo 2020. godine.

Surogat majčinstvo, te majčinstvo i roditeljstvo uopšte, jesu teme za promišljanje i raspravu, ali iz priče koju The Nest nudi do zaključaka se dolazi organski, bez propovedanja i pamfletizma koji se mogao videti u Little Fires Everywhere, recimo. Svaki dramski sukob u The Nest je smislen, ništa ne predstavlja višak, nema bespotrebnog afektiranja i koketiranja s tragedijom, kao što bi se dalo naslutiti iz narečene promocije.

Elementi trilera i misterije odlično su uklopljeni, komentar na klasne i socijalne razlike svakako ne izostaje, a Glazgov je sjajna pozornica za naše junake. O briljantnoj glumi suvišno je trošiti reči, naročito o tome da Sophie Rundle opet uspeva da odigra dobricu (slojevitu, ali ipak dobricu) sa stilom i besprekornim umećem.

Good Girls (treća sezona, 2020)

Prve dve sezone ove serije već smo vam preporučili, a treća nastavlja u istom crnohumornom tonu, sa dobro poznatim likovima. U eri sve popularnijih mini serija, Good Girls je jedan od onih pravih višesezonskih old school TV proizvoda, znalački komponovanih tako da ponavljanje određenih motiva ima smisla, da su varijacije na temu dobrodošle i, naravno, da se za likove vezujete bespogovorno.

Uz dobru zabavu, ova serija nudi i ne tako vedar pogled na budućnost finansijskog opstanka malog čoveka koji bi samo da živi pristojno, bez stresa zbog hipoteke, kredita, dugova, zdravstvenog osiguranja, odnosno troškova koje ni prihodi sa više radnih mesta ne mogu da pokriju.

Good Girls nam duguju odgovor na pitanje da li se zločin isplati i koliko tačno, no pretpostavljamo da ćemo ga dobiti u nekoj od narednih sezona. Mi koji imamo iskustvo rada u e-novinama pod bivšim direktorom, znamo da se ipak ne isplati, bez obzira na sve, kao i da prestupnici nikad nisu tako dobri i dragi kao naše junakinje iz serije.

Hollywood (mini serija, 2020)

Kao slatka šećerna pena ova serija se lepi za gledaoca, uzima ga pod svoje i čini da oprosti sve sitne i krupne propuste. Istina je da ne beži od kiča, ali odnosi između junaka pravdaju svaki preterani detalj, a alternativna istorija Holivuda –ona u kojoj je jednakost moguća – dovoljan je razlog da se isprati priča o filmu u kojem je jedna Afroamerikanka glavna glumica, ili o onom u kojoj su homoseksualni ljubavnici isti kao i svi drugi.

Kreator serije Ryan Murphy puno radi, što nije uvek dobro, ali je u ovom slučaju vrlo zadovoljavajuće. Šteta što druge sezone neće biti.

Unsolved Mysteries (druga sezona, 2020)

Serija Unsolved Mysteries još jedan je povratak u prošlost – rijaliti program koji se bavi zločinima koji nikada nisu rešeni. Za razliku od verzije iz osamdesetih godina prošlog vekai druga sezona izlazi i izvan granice Sjedinjenih Američkih Država, pa nas vodi i u Japan, u priču o cunamiju iz 2011. godine.

Svaka epizoda donosi drugačiji slučaj, a na kraju se od gledalaca traži da se jave ukoliko imaju bilo kakvu informaciju o nerešenim slučajevima. Svet je ponekad monstruozniji i od najmračnijeg horor filma.

Knjige

Maya Angelou „Znam zašto ptica u kavezu peva“

Uzdigavši se iz siromaštva u rasno podeljenom gradiću u južnoj državi Arkanzas, Maya Angelou je postala jedna od najpoznatijih američkih autorki, pesnikinja i aktivistkinja za građanska prava. Pisala je o svojoj mladosti punoj bola i nepravde u memoarima iz 1969. godine ’Znam zašto ptice u kavezu pevaju’. Kada je imala sedam godina, silovao ju je partner njene majke, koga su potom ubili članovi njene porodice. Zbog traume, pet godina nije progovorila ni reč.

Džejms Džojs „Dablinci“

Gradeći novu, „još nestvorenu svest svog naroda“, Džojs joj je upravo zbirkom pripovedaka Dablinci podigao najveći, živi spomenik. Kada pomislimo na Džojsa, pomislimo i na Irsku, sa kojom je imao kompleksan odnos. Naklonosti i ljubavi uprkos, nije želeo da sklanja pogled sa njenih mana i grešaka, sa njenog mulja, oholosti, isključivosti. Džojs je želeo bolju Irsku; sanjajući o njoj, pisao je o onoj koju vidi, reklli bi neki - autošovinista.

Dablinci su zato jedva ugledali svetlost dana, da bi potom osvetlili pritvornost, licemerje, pa i marginu, skrivena osećanja i misli... Džojs je slikajući sebi poznate ljude, situacije i obrasce zapravo upotpunio opštu sliku sveta.

Pesme

Adele – SNL

Adele je kao gošća-voditeljka poslednjeg izdanja Saturday Night Live očekivano zablistala, podsećajući nas na neke od svojih najvećih i hitova u sklopu skeča o popularnom reality programu The Bachelor. Samo njeno gostovanje u SNL-u moglo bi biti nagoveštaj novog albuma ili singla, tako da se nadamo brzom i velikom povratku Adele.

Nostalgija

Torn Curtain (1966)

Odlučili smo da se posvetimo Alfredu Hitchcocku, te da u nekoliko narednih nastavaka podsetimo na sve njegove filmove.

Sledeća na redu je priča Torn Curtain, koja zaslužuje počasno mesto u Hitchcockovom opusu, iako možda nije njegov najbolji film.

Dokumentarni film

Anbessa (2019)

Kompanija koja se bavi izgradnjom stanova obećava bolji život za hiljade Etiopljana. Kompleks zgrada podignut je na farmi na kojoj desetogodišnji Asalif živi sa majkom. Zgrade su ih okružile, preostala im je samo šupa od koje su napravili dom. Dok grad oko njega raste, dečak se bori za svoje detinjstvo, maštom i inteligencijom koje mu ne nedostaje.

Three Identical Strangers (2018)

Sumanuta priča počinje kao tabloidni naslov o trojkama koje su se slučajno srele nakon što su ih razdvojili u domu za nezbrinutu decu. Ubrzo dobija mračni zaokret, a kroz priču o eksperimentu koji je trebalo da utvrdi da li vaspitanje utiče na to da se identična braća razlikuju, ili pak priroda pobeđuje, pa se  sve nasleđuje od roditelja.

Video igre

Don’t Make Love: Igra o ljubavi i razmnožavanju

Iako postoji već nekoliko godina, Don’t Make Love je i dalje jedna od upečatljivijih eksperimentalnih igara.

Glavni junaci su dve bogomoljke koje se ponašaju kao ljudi, te razgovaraju o tome da li bi trebalo da se razmnožavaju, ili pak ne. Razgovor nije lak, najpre zbog toga što se vole, a u slučaju da odluče da se razmnožavaju ženka bi na kraju ljubavnog čina mogla da pojede mužjaka. Ova nadrealna premisa upotrebljena je kako bi se komunicirala neka duboko ljudska osećanja, a najzanimljiviji deo igre je onaj u kojem igrač ukucava tekst, umesto da bira već ponuđene opcije u okviru dijaloga. Tako dobija priliku da razgovor oblikuje više nego da bira između onoga što se nudi, ali to ne znači da će igra reagovati i na one unose koji nisu ni u kakvoj vezi sa pričom.

Igra je sada besplatna, kao deo uspomene na glavnog developera – DarioD’Ambra – koji je preminuo početkom 2020. godine.

Halloween Special

Evil (prva sezona, 2019)

Ova simpatična serija pomalo podseća na Dosije X, samo što se ovoga puta ne udružuju FBI agenti, već psihološkinja i sveštenik. Jurcaju za demonima, ponekad trapavo, ali dovoljno dobro da nas povedu u drugu sezonu.

The Wolf of Snow Hollow (2020)

Zanimljiva horor-komedija donosi nam drugačijeg vukodlaka – psihopatu koji se transformiše kroz kostim. Sve počinje kao dobra misterija sa raskomadanim žrtvama, ali nas brzo vodi u nešto drugačije, u svet smotanih policajaca i tinejdžera koji nemaju mira.

Videodrome (1983)

Kultni film koji se i danas koristi kao metafora za štetu koju je televizijski program naneo generacijama onih koji su sedeli ispred malih ekrana. Scena u kojoj naoružana ruka izlazi iz ekrana sigurno je najbolji simbol za oštećenje mozga sa kojim čovečanstvo evoluira ka lažnim vestima, deepfake sadržajima i surovim foto-montažama.

*Kontrapreporuke

The Owners (2020)

O velikim filmskim glupostima mogle bi se sastaviti čitave enciklopedije. Ovaj film bi tu pronašao svoje mesto.

The Witches (2020)

Uz ovaj film bi trebalo da stoji obaveštenje: ne za mlađe od 200 godina. Ne zbog toga što je strašan, već zbog toga što mrtvi mogu da gube vreme do mile volje. Ne, nikako!

 

Oceni 5