Paklena kuhinja XXZ magazina
Jaja 01 S

Photo: Screenshot

Jaje na oko u sosu od belog luka

Ko ne jede u pekarama, taj ne zna šta je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog, koje na policama supermarketa čami toliko dugo da se bašte i ne seća. Tu su svakojake jestive biljke, a najbolje su sveže. Na primer beli luk. Za one koji jedu jaja – i jaja na oko čekaju. Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte ih ili menjajte. Tačno je da pržena jaja najčešće ne komplikuju život, ali mogu da budu zanimljiva – sigurno su zdravija od bajatih sendviča iz izloga. Uzmite na primer recept za poširana jaja na turski način i prilagodite ga sebi i svojim prehrambenim željama.

Za ovu izmišljotinu je potrebno:

Jaja

Grčki jogurt

Krem sir

Seckani orasi

Parmezan

Maslinovo ulje

So

Beli luk

Aleva paprika

Prvo napravite osnovu: izmešajte krem sir i grčki jogurt (ili pavlaku), stavite na tanjir i pospite seckanim orasima i parmezanom. Ispržite jaja na oko (umesto poširanih), kad se prohlade stavite ih preko namaza. Na maslinovom ulju kratko propržite beli luk, pospite alevom paprikom i potom tom smesom prelijte jaja. Prijatno.

Oceni 5