Snažne sedamdesete
Fonda 01 S

Photo: IMDb

Jane Fonda, braniteljka ljudskih prava

Intervju koji se nedavno pojavio, te brzo postao viralan, snimljen je nakon ubistva Harveya Milka, a najzanimljiviji je odgovor na jednostavno pitanje: Trpe li gejevi i lezbejke diskriminaciju? Fonda na to odgovara potvrdno, te dodaje da pripadnici LGBTIQ+ zajednice diskriminaciju osećaju na kulturološkom, psihološkom, ekonomskom i političko nivou.

Neobrazovani novinari su tada, isto kao i danas, pokušavali da pitanje prava kvir zajednice dovedu u vezi sa nekakvim izmišljenim institucijama, moćnim kolektivima koji lobiraju u njihovo ime, a jedini cilj takvog ponašanja je da se obmane javnost, te pripadnici manjine pretvore u neprijatelje.

Snimak se pojavio više od četrdeset godina kasnije, a uz potpis: “Jane Fonda was saying this in the 70s while some celebrities only manage to say ‘gay rights’ today“ (Fonda je sedamdesetih govorila ono što jedva koja poznata ličnost danas sme).

Ono što je tom prilikom rekla došlo je kao reakcija na ubistvo Milka, koji je opisan kao "običan čovjek iznimnog sna" a zbog toga što je stigao do odbora supervizora San Francisca 1977, kad je postao prva deklarirana gej osoba na toj poziciji.

Oceni 5