Vrijeme krafni
Aggga 01 S

Photo: www.zedbooks.net

Jedanaestog jedanaestog u jedanaest i jedanaest…

Kako je broj 11 još od antičkog vremena bio oznaka za blesane, nekom je palo na pamet da baš 11.11. u 11 sati i 11 minuta započne karnevalsko vrijeme, vrijeme blesavljenja… vrijeme krafni (pokladnica)!

Iako se pokladnice, odnosno krafni prodaju cijelu godinu, nekad su se konzumirale isključivo za vrijeme poklada. Savjet za sve koji se, poput mene, upuste u krafn-avanturu: osim pravovaljanog recepta, bez dobrano zahajcane kuhinje nema ni pravih krafni. Jer, krafni se prže u znoju lica svoga! I to u maslacu.

Krafni su uvijek bili izuzetna poslastica. Zanimljivo je da je za potrebe Bečkog kongresa (1815.) pod vodstvom Fürsta von Metternicha, a na kojem su se nanovo krojile granice Europe isprzeno 10 milijuna krafni. Poznato vam je od nekud ime tog Metternicha?? Da…da… to je onaj austrijski političar zahvaljujući kojem imamo i Sacher tortu.

Recept

Na 500 grama brašna pomiješa se ono što austrijska kuhinja zove „dampfl“: (1 paketić germe, 70 grama brašna, 1 žlica šećera i malo toploga mlijeka…diže se oko 10 minuta). U smjesu se doda: 50 grama šećera, 3,5 dcl mlijeka i 5 žumanjaka. I onda dolazi lupanje do besvijesti: prvo mikserom a zatim tehnika upumpavanje zraka kuhačom. Kad se počnu stvarat mjehuri u tijestu, lupetanje je gotovo. Zatim dolazi faza dizanja tijesta (oko 1 sat), valjanje (na pobrašnatu dasku) na debljinu prsta pa ubacivanje u vruću masnoću. Okretanje u trenutku kad se počinje nazirati tamni rub.

Pravi krafni moraju imati četiri karakteristike: da su prženi u maslacu, da imaju svjetliji rub na sredini, da su šuplji i da su punjeni pekmezom od marelica. Sve ostalo osim marelica je svetogrđe… (nutellama, vanilijama si punite croissante).

*Prenosimo sa portala Radio Gornji Grad

Oceni 5