Praznik u ratu
Awar 01 S

Photo: Wikipedia

Jedna božićna priča

Priča o primirju na Božić 1914. godine, dakle na samom početku Prvog svetskog rata, jedna je od najdirljivijih i mnogi istoričari slažu se s tvrdnjom da je taj događaj možda mogao da promeni tok istorije.

Na Zapadnom frontu, baš na Božić, iscrpljeni u rovovima i u međusobnim okršajima, vojnici Nemačke i Velike Britanije odlučili su da prekinu ratovanje i na nekoliko sati uživaju u zajedničkom društvu razmjenjujući cigarete i igrajući fudbal. Bila je to situacija koja je razbesnela visoke oficire i političare s obe strane, koji su potom činili sve kako bi neutralizovali pozitivne posledice primirja na Božić.

Na Badnje veče nemački vojnici u rovovima oko belgijskog grada Ypresa kitili su borove i pevali božićne pesme. Isto su počeli da rade i Britanci iz obližnjih rovova, započeo je i razgovor, pa i pesma i onda su vojnici jedni drugima krenuli u susret, te čestitali Božić. A samo koji sat pre ubijali su se kao u nekoj klanici.

U usmenom predanju sačuvao se i dijalog koji ilustruje prvi kontakt između zaraćenih nemačkih i britanskih vojnika:

– Jeste li iz Warwickshirea, viknuo je nemački vojnik neprijteljima iz rova preko puta.

Zavladala je tišina, a Nemac je ponovio pitanje. Još glasnije.

– Dođi pa vidi! Čulo se iz rova gde su bili britanski vojnici.

– Naći ćemo se na pola puta i ponećemo vam cigare, odgovorili su Nemci.

Nije prošlo mnogo, a našli su se na Ničijoj zemlji gde su razmenjivali poklone, cigarete, alkohol, hranu, ali i neke odevne predmete kao što su dugmad i kape.

Kapetan Kraljevskog puka iz Warwickshirea, Robert Hamilton, zapisao je u ratnom dnevniku sledeće:

“Našao sam se sa kapetanom 134. Saksonskog korpusa koji je bio potpuno naoružan. Pokazao sam na njegov pištolj i torbicu. On se samo nasmešio i, kad je video da nisam naoružan, rekao je da je sve uredu. Rukovali smo se, dogovorili 48-satno primirje i vratili se u rovove.”

Da ih je u tom trenutku video neko od visokopozicioniranih nemačkih ili britanskih oficira verovatno bi im se sudilo na vojnom sudu. Međutim, dve zaraćene strane otišle su i korak dalje. Odigrali su fudbalsku utakmicu. Rezultat je bio 3:2 za Nemce.

Već drugi dan, na žestoku inicijativu visokih oficira i političara akteri ovog primirja i fudbalske utakmice jurišali su jedni na druge. I ginuli. Danas tu postoji samo krst koji obeležava mesto gde se primirje odigralo, davne 1914. u mestu Ypres u Belgiji.

 

Oceni 5