Da se podsetimo: Književne anegdote
Anegdo 01 S

Photo: tumblr.com

Jednom se Gogolj preobukao u Puškina

(1)

Vjazemski je imao stan koji je gledao na Tverski bulevar. Puškin je veoma voleo da mu dolazi u goste. I kako dođe - priđe ragastovu, nagne se kroz prozor i gleda. Ponekad tu i prenoći. Čak su mu kupili poseban dušek, ali on za njega nije hteo ni da čuje. "Čemu", veli, "toliki luksuz!" I baci dušek kroz prozor. A onda se celu noć vrti, ne može da spava.

(2)

Jednom se Gogolj preobukao u Puškina, otišao kod Puškina i pozvonio na vrata. Puškin mu otvara i dovikuje: "Gle, gle, Arina Rodionova, došao sam ja!"

(3)

Ljermontov je hteo da odvede Puškinovu ženu. Na Kavkaz. Stalno je provirivao kroz kolonadu, vrebao je... Odjednom se postideo svog nauma. - Puškin je - misli on - ogledalo ruske revolucije, a ja sam - svinja.

I ode, klekne pred Puškina na kolena i kaže:

- Puškine - veli - gdje ti je kindžal? Evo ti moje grudi!

Puškin se strašno smejao.

(6)

Lav Tolstoj veoma je voleo decu. Jednom šetao Tverskim bulevarom, kad, ispred njega ispadne Puškin. Kao što je poznato, Puškin je bio niskog rasta. - Naravno, ovaj više nije dete, pre će biti da je dečak - pomisli Lav Tolstoj. - Ali svejedno, stići ću ga i pomilovati po glavi. I potrča da stigne Puškina. A Puškin, koji nije znao šta Tolstoj namerava, uhvati maglu. Bježeći pored pozornika, on ga uzbuni tom nepriličnom jurnjavom na javnom mestu, te gorespomenuti pandur nagne za njim sa ciljem da ga zaustavi. Posle je strana štampa pisala da se u Rusiji književnici podvrgavaju progonu od strane vlasti.

(8)

Jednom Puškin odlučio da prepadne Turgenjeva i sakrio se na Tverskom bulevaru ispred kioska. Istog dana i Gogolj odluči da orepadne Turgenjeva, preobuče se u Puškina i sakrije se ispod drugog kioska. Kad, nailazi Turgenjev. I oni iskoče. Obojica!

(21)

Lav Tolstoj je obožavao djecu. Probudi se, ujutru, dohvati prvo pod rukom i miluje ga po glavi, miluje, sve dok ga ne pozovu na doručak.

(31)

Jednom se Gogolj preobukao u Puškina, uvukao se u lavlju kožu i krenuo na maskenbal. Ugledao ga F. M. Dostojevski, pokoj mu duši, pa viče: "Kladim se da je Lav Tolstoj! Kladim se da je Lav Tolstoj!"

(43)

Lav Tolstoj i F. M. Dostojevski, pokoj mu duši, opkladili se ko će da napiše bolji roman. Za sudiju su uzeli Turgenjeva. Tolstoj odjurio kući, zatvorio se u kabinet i počeo odmah da piše roman - o deci, naravno (veoma je voleo decu). A Dostojevski sedi u sobi i misli: "Turgenjev je plašljiv čovek. On sada sedi u sobi i misli: 'Dostojevski je neurotičan čovek. Ako kažem da je njegov roman gori, može i da me recne.' Što da brinem (ovo misli Dostojevski). Napisaću namerno loše, svejedno je novac moj (kladili su se u sto rubalja)."

A Turgenjev za to vreme sedi u svojoj sobi i misli: ''Dostojevski je neurotičan čovek. Ako kažem da je njegov roman gori, može i da me izbode. S druge strane, Tolstoj je grof. Zato je bolje da se ne petljam. Nek se nose!"

Turgenjev se uplašio i još iste noći otputovao u Baden-Baden.

(44)

Hteo Turgenjev da bude hrabar kao Ljermontov i otišao da kupi sablju. Kraj radnje je prolazio Puškin i video ga kroz izlog. ''Gle, Gogolju (a nigde nije bilo Gogolja), gle, Turgenjev kupuje sablju. Hajdemo i mi da kupimo oružje!''

Turgenjev se uplašio i još iste noći otputovao u Baden-Baden.

(72)

Majakovski, Seljvinski, Asejev i Tretjakov, igrajući rumbu i zvezdu, posvađali su se, potukli i napisali jedni o drugima epigrame. Tretjakov - u stilu Seljvinskog, Seljvinski - u stilu Asejeva, Asejev - u stilu Majakovskog, tako da Majakovskom nije preostalo drugo nego da nacrta na hartiji šipak.

(70)

Danil Harms voleo je svakog jutra malo da produbi na glavi. I danju je često dubio na glavi, i posle ručka, i pre večere, i onda do duboko u noć. Svi ostali su nešto pisali, gurkali se, sedali za sto, kucali na vrate i odlazili u kancelarije - a on je samo dubio, dubio i dubio.

*Prevod Dejan Mihailović

Oceni 5