Retro bioskop
Jeffrey 01 S

Photo: IMDb

Jeffrey: Biser kvir ekrana

Mnogo se toga promenilo za kvir ljude, pa se LGBTIQ+ zajednice u boljim delovima sveta više i ne sećaju da je jednom bilo teško. Romantična komedija iz 1995. godine bavi se upravo tim periodom, a sa filmom Jeffrey i danas mogu da se povežu oni koji borave u zemljama u kojima građani još uvek misle da se edukacija završava sa sabiranjem i množenjem.

Film se bavi životom u vreme epidemije HIV-a, a ta premisa je uprkos kriznom periodu manje depresivna nego što se očekuje, posebno za gledaoce koji žive danas kada se sa tom bolešću živi. Steven Weber igra Jeffreya – gej muškarca koji se u doba bolesti na smrt plaši ljubavi i intimnosti. Ne plaši ga mogućnost da se inficira HIV-om, ali se boji da se zaljubi u nekoga ko je bolest već dobio. Na strah se brzo zaboravi, a posebno ako se sretne Steve (Michael T. Weiss).

Pored glavnih glumaca tu su i Olympia Dukakis, Victor Garber, Nathan Lane, Camryn Manheim, Kathy Najimy, Sigourney Weaver, te Christine Baranski, koji obogaćuju ovaj zaboravljeni gej klasik – svedočanstvo o jednom mračnom vremenu, o izgubljenim generacijama koje su zaslužne za ovu slobodu koju danas uživamo.

Oceni 5