Gost 28. SFF-a
Jesse Eisenberg

Photo: tabletmag.com

Jesse Eisenberg dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

Sarajevo Film Festival će 15. augusta odati počast Eisenbergu dodjelom priznanja Počasno Srce Sarajeva, uoči projekcije filma Nakon što spasiš svijet, Eisenbergovog rediteljskog dugometražnog prvijenca, u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Jesse Adam Eisenberg rođen je 5. oktobra 1983. godine u Queensu, u New Yorku. Pohađao je New School University, gdje je studirao liberalne umjetnosti, s fokusom na demokratiju i kulturni pluralizam. Studirao je i u The New School u njujorškom Greenwich Villageu.

U predstojećem periodu, Eisenberg će igrati glavnu ulogu Tobyja Fleishmana u FX limitiranoj seriji Fleishman Is In Trouble zasnovanoj na istoimenom bestseleru Taffy Brodesser-Akner.

Eisenberg je napisao četiri drame, među kojima je i The Spoils, čija je izvedba imala rekordnu prodaju na West Endu. Napisao je i drame The Revisionist i Asuncion, u kojima je igrao uz Vanessu Redgrave. Njegova predstava Happy Talk, u kojoj igraju Susan Sarandon i Marin Ireland izvedena je u aprilu 2019. godine u Signature Theater u New Yorku. 

Eisenberg je čest saradnik The New Yorkera, autor je zbirke priča Bream Gives Me Hiccups, objavljene u izdanju Grove Pressa, i audioknjige Nakon što spasiš svijet u izdanju Audible Originala, koja je osvojila Nagradu za najbolje originalno djelo na Audie Awardsu 2021. godine.

Eisenbergov rediteljski prvijenac Nakon što spasiš svijet, naslov koji distribuira kompanija A24, premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu ove godine, uz sjajne kritike. Prikazan je u i programu Sedmice kritike na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Film prati Evelyn (Julianne Moore), ženu koja je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali se ne uspijeva zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet zvijezdom u usponu nezainteresovanom za svjetske probleme. Ovaj emotivni film zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

Oceni 5