Stričeva kuharica
Fegato 01 S

Photo: iFood

Jetrica na venecijanski

To je inače bio jedan od omiljenih obroka "marendaša" po našim oštarijama. Kako nam je 'dolaskom demokracije' opao standard nema više ni marendanja po oštarijama toliko kao prije, ali je ostalo sjećanje na dobru jetricu na venecijanski u Vodnjanki, Alfi ili u Anteni na Velom vrhu.
Za dobar obrok najbolje je naći teleću jetricu, ali ako ne nađete teleću, jako dobro ide i juneća jetrica. Trebat će vam slijedeće: 750 g teleće jetrice, 700 gr luka, 3 ½ dl bijelog vina, lovorov list-dva, sol, papar i malo Vegete.

Luk očistite i narežite na listiće (nikako na kockice) i stavite ga u jednu padelu (još nitko nije javio kako se to ispravno kaže) da se pirja na 1 dl ulja na umjerenoj vatri. Dok se to pirja narežite jetricu na fetine od ½ do 1 cm debljine, pa onda te fetine narežite na trake isto toliko široke. Tako dobijene trakice narežite na 3-4 cm dugačke komadiće. Krvavi ste. Mislim na ruke. To je od jetrice i zato nemojte sada s takvim rukama dirati bocu s vinom.
Kada se luk zarumeni i "ofjapi", ubacite narezanu jetricu, posolite umjereno, popaprite obilato, stavite list-dva lovora i žlicu Vegete. Sve skupa propirjajte dok jetrica ne promjeni boju, poklopite i ostavite da se radi 15-20 minuta. Nakon toga otklopite i dodajte 1 do 1½ dl bijelog vina i ostavite slijedećih 10-tak minuta da se još malo radi. Ovaj puta - otklopljeno.
Za onu razliku u vinu se nadam da ste je popili prije nego ste stavili jetricu da se pirja. Valjda ste do sada oprali ruke. Ako niste, možete sada. Oprati ruke. I onda popijte višak vina.

I to bi bilo sve. Jednostavno, brzo i nadasve ukusno. Barem meni, a vidjet ćete da će biti i vama.
Uz jetricu na ovaj način ide izvrsno palenta i zelena salata, a može i lešo krompir sa salatom od svježe ribanog kupusa. Ili kiselog kupusa na salatu. Ili nekakav kiseliš kao npr. kisele paprike, ili... šta god vam padne napamet.

Dobar tek želi vam Stric.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5