Love Death + Robots: Jedna epizoda
Jibaro 01 S

Photo: IMDb

Jibaro: Sirene i toksična ljubav

Veruje se da žive na otvorenom moru, a u slanoj vodi još niko nije našao sreću. Po ukusu podseća na suze, ne može da se pije i štipa za oči. Pop kultura ih je pretvorila u erotske fantazije, ali su svoju priču počele kao demonska bića koja pesmom zaustavljaju vetrove, umiruju more i opčinjavaju moreplovce.

Odisej je s njima imao posla: kad ga je Kirka upozorila na ostrvo i cvetnu livadu na kojoj sede dve sirene okružene kostima nesrećnika koji su se zaustavili da bi uživali u njihovoj pesmi, odmah je smislio kako da im doskoči. Da bi srećno prošao pored njih i čuo pesmu, a ostao živ, drugovima je naredio da ga vežu za katarku, a da sebi voskom začepe uši. Plan je uspeo.

O poreklu, broju i sudbini sirena poznato je još nekoliko predanja. Kao njihov otac pominje se morski bog Fork, a neki kažu da su one plod ljubavi između Aheloja i Portaonove kćerke Sterope. Pripovedalo se da su rođene u vreme borbe između Herakla i Aheloja oko ruke lepe Enejeve kćerke Dejanire, iz kapi krvi koje su pale na zemlju u trenutku kad je junak Aheloju, koji se bio pretvorio u bika, odlomio rog. (Rečnik grčke i rimske mitologije, Dragoslav Srejović, Aleksandrina Cermanović-Kuzmanović)

Prema jednoj drugoj verziji, sirene su postale krilate nakaze, ali s lepim licem i divnim glasom. Uvredile su boginju ljubavi i lepote Afroditu i to im je bila kazna. Na pernate i krakate sirene se skoro zaboravilo, a jedna se nedavno pojavila u seriji What We Do in the Shadows (epizoda The Siren).

Vraćaju nam se u različitim oblicima – Mala sirena je konačno odrasla i stigla u Love Death + Robots. U epizodi Jibaro (ovim pojmom se označavaju zemljoradnici u Portoriku) se pojavila optočena zlatom, grla snažnijeg nego ikada pre. Ne peva Disney numere, već nešto svoje – narodno. Čim je čuju, muškarci gube glavu, pa hrle k vodi, gde se kolju i dave sve dok jezero u obliku srca ne pocrveni.

Love Death + Robots se već proslavio sjajnim animacijama, a Jibaro prednjači po svemu. Mnogi su pomislili da se ne radi samo o crtežu, već da su u procesu učestvovali i živi glumci, ali to nije tačno. Reditelj Alberto Mielgo (režirao i epizodu The Witness u prvoj sezoni) se odlučio za hiper-realističnu animaciju, a sve je urađeno na staromodan način, s tim da su CGI efekti korišćeni za prizore u vodi. Ples koji jezerska sirena izvodi tokom pokolja je doduše odigrala prava plesačica, a  tim je pokrete animirane junakinje kasnije uskladio s video snimkom. Tehnologija dakle igra veliku ulogu, ali je sve čista animacija.

Nova sirena je svojom pesmom zavela i internet, samo što smo za razliku od vitezova još uvek živi. Komentari pljušte, pa se svako trudi da smisli svoje objašnjenje i tako bar malo učestvuje u stvaranju nove mitologije. Zanimljiv je, na primer, komentar, u kojem se kaže da je Jibaro beskonačna tragedija – sirena je prvi put naišla na muškarca koji može da preživi susret s njom. Da to nije mala stvar, znaju svi koji su bar jednom osetili privlačnost prema drugom ljudskom biću, te nisu mogli da se od njega odvoje.

Tako i ova naša sirena ne može da odoli, pa nastavlja da prati onoga koji je preživeo. Možda može da joj pruži ono što niko drugi nije – srce koje još kuca. Ratnik i demonsko biće, koje peva kao morske rođake, se spajaju u šumi, onda na vodopadu. Ali, avaj – toksična je to ljubav, ona koja stomak raseca na pola. Ona ga ujede za usnu, on joj pokida zlatne perle. Nju vodi strast, njega pohlepa.

Ono što je lepo mora da bude uništeno – život sve gricka, dok ne ostanu samo mrvice i bore. Ni sirene nisu bezbedne, jer se uvek nađe neko ko je otporan na otrove od kojih svi drugi ostaju paralisani. Ako se usred sve te lepote sretnu dva predatora, unapred su osuđeni na propast – proždraće jedno drugo, tako da od njih ne ostane ništa.

Oceni 5