Izložba u Galeriji DOTS
Connecting the Future izložba

Photo: Promo

Joppe Venema: Intrigira me način na koji AI kreira slike

*Kako ste počeli da se interesujete za fotograme?

U početku to je bilo zbog metodologije rada. Fotogrami se zasnivaju na fotografiji ali imaju jedinstven skulpturalni kvalitet. Biranjem objekata s kojima želim da radim, mogu da kreiram brojne kompozicije. Čitao sam i knjigu o “rendgenskoj arhitekturi” istoričarke arhitekture Beatriz Colomine, koja u svojoj knjizi govori o tome na koji način je rendgen uticao na transformisanje ovog zanimanja. 

Onog trenutka kada smo počeli da gledamo kroz kožu ljudskog tela, i zgrade su postale transparentne. Najbolji primer su sanatorijumi. Zaintrigirala me je ideja zgrade u svojstvu leka, budući da sam radio na konceptu zgrada koje mogu da učine svoje stanovnike bolesnim. Fotogrami funkcionišu na sličan način kao rendgenski zraci jer naglašavaju transparentnost. 

*Na koji način ste razmišljali o kombinovanju ovakvog, analognog načina rada sa veštačkom inteligencijom?

Kroz eksperimentisanje sa fotografima, počeo sam da koristim AI kako bih generisao slike za štampanje na transparentnom materijalu i koristio ih kao negative. Opisi koje koristim na slikama su takođe prikazani kroz rendgenski pogled. Intrigira me način na koji AI kreira ove slike. Za svoje fotograme kombinujem generisane slike sa pronađenim objektima ili materijalima iz svojih prethodnih radova. Koristim stvarne i lažne kosti kako bih referisao na arheološka nalazišta. Pokušavam da ove fotograme kreiram kao arhivu digitalnih i analognih slika viđenih iz potencijalne buduće perspektive. 

*Kako ste se uključili u projekat Connecting the Future i na koji način ste se umetnički razvijali kroz pripremu za ovu izložbu?

Pozvala me je kustoskinja Annosh Urbanke. Inicijalno sam planirao da izložim video instalaciju, ali sam kroz proces pripreme promenio plan, tako da sam razvio seriju fotograma.

*Kako vam deluje koncept predstojeće izložbe i kako vidite značaj povezivanja mladih umetnika/ca sa umetničkih scena Srbije i Holandije?

Interesantno je biti uparen sa umetnicima iz potpuno drugačije kulturne klime, videti koje su tačke povezivanja, a gde su razlike. Sem toga, ovo je lepa prilika da svoj rad prikažem u Srbiji.

*Pokrenuli ste i izdavačku platformu koja se fokusira na umetničke knjige, teoriju, i muziku?

Vaneen je projekat koji sam započeo 2016, a nastao je iz želje da spojim različite umetičke discipline. Tokom godina smo se profilisali ka eksperimentalnom izdavaštvu, što je postajalo tehnički sve kompleksnije. Taj izdavački poduhvat za mene je način da se distanciram od sopstvene stvaralačke prakse i povežem sa svojim kolegama i saborcima.

Oceni 5