Jednakost
Dugga 01 S

Photo: www.dugineobitelji.com

Još dva LGBT para u Hrvatskoj dobila dozvole za udomljenje djece

Zahvaljujući njihovoj višegodišnjoj borbi koju je pratila cijela zemlja, a koja je rezultirala presudama Ustavnog i Upravnog suda da istospolni parovi mogu pristupiti procjeni za udomljavanje djece pod jednakim uvjetima kao i heteroseksualni, i drugima se otvorio put da nezbrinutoj djeci pruže topli dom.

Upravo zato zanimalo nas je je li još netko podnio zahtjev, pa smo uputili upit resornom ministarstvu, koje nam je odgovorilo kako su "od 1. siječnja 2020. do 30. rujna 2021. dvije osobe koje žive u životnom partnerstvu u centrima za socijalnu skrb podnijele zahtjeve za donošenje rješenja o dozvoli za obavljanje udomiteljstva te su povodom oba zahtjeva donesena rješenja kojima se daje dozvola za obavljanje udomiteljstva".

"Hrvatska polako, ali sigurno napreduje, bilo da je riječ o sve većem broju istospolnih parova koji udomljavaju djecu, javnom poljupcu gej političara i njegova partnera i izostanku vulgarnih homofobnih izjava desnih političara", rekao nam je Ivo Šegota kojeg smo zamolili za komentar.

Partnerski odnos s Ministarstvom, nažalost, ne postoji

Ipak, nije sve tako blistavo. Šegota kaže i kako, nažalost, zaostajemo u prilagodbi naših zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu koji je donesen još 2014. godine ili, primjerice, s odlukom Ustavnog suda o pravu na nediskriminaciju životnih partnera u području udomljavanja djece.

Naime, podsjeća Šegota, Ministarstvo obitelji novim prijedlogom zakona, unatoč već pozitivnoj praksi udomljavanja, ne želi u Zakon o udomiteljstvu upisati i životne partnere – i to Ministarstvo koje se ove godine žalilo na odluku Upravnog suda koji je presudio u njihovu korist da smiju ući u proces procjene za posvojenje.

"Ponosni smo na sve što su Dugine obitelji postigle u posljednjih nekoliko godina. Moglo je brže, moglo je lakše, ali za to je potreban partnerski odnos s Ministarstvom koji nažalost ne postoji, već se sav napredak u pravima postiže kroz sudske tužbe", završno poručuje Šegota.

*Objavljeno na portalu Crol

Oceni 5