Dansko-njemački TV hit "Sløborn"
Sloborn 2

Photo: IMDb

Još jedna serija koja je "najavila" pandemiju

Kad na sjeveru Kine bude otkrivena bolest tipa ptičje gripe koja potječe od golubova, ljudi nastanjeni na idiličnom otoku u Sjevernom moru o tome uopće ne razmišljaju, piše Guardian.

Ali jednoga dana, more izbacuje na otok jedrilicu na kojoj su bila mumificirana tijela britanskog para. Kasnije se ispostavi da su sa sobom donijeli virus.

Zvuči kao zaplet inspiriran Covidom-19, ali u stvari, Sløborn, TV serija u njemačko-danskoj koprodukciji snimljena je prošle godine dok Europu i ostatak svijeta još nije zahvatila pandemija, a u Njemačkoj je na TV program stavljena prošli tjedan.

Serija, čiji naslov u prijevodu znači 'sporo izgaranje', ali je ujedno i ime otoka, govori o tome kako život na istoimenom izmišljenom otoku zapada u kaos i razaranje kad zavlada virus. Otočanima se savjetuje da nose maske za lice i prakticiraju društveno distanciranje. Uvode se pravila karantene, a teorije zavjere obiluju izvorima izbijanja epidemije.

Tvorci serije opisali su je kao "postapokaliptični katastrofalni triler pretočen u moderni ep" koji istražuje "što se događa s modernim ljudima kada se uruši tanki lak naše civilizacije". Emitiranje je umalo otkazano nakon što su šefovi TV kuće ZDF izrazili zabrinutost da bi se gledateljima to moglo učiniti previše stvarnim.

- Pitanje je bilo bismo li mogli tražiti od naše publike da seriju gleda upravo sada, rekao je pisac i redatelj Christian Alvart novinarima prije emitiranja.

Alvart, koji se konzultirao s virolozima i osobljem hitne službe kako bi otkrio kako se Njemačka priprema za slučaj smrtonosne pandemije, rekao je da ga je nadahnula misao da se katastrofe 'uglavnom događaju drugdje' i pitao se kako bi bilo kad bi se tako nešto dogodilo bliže kući.

- Bio sam začuđen kako konstantno u medijima slušamo o katastrofama u svijetu, ali obično se naš život i dalje odvija normalno, rekao je.

Kada je Njemačka završila u 'lockdownu', serija je bila u postprodukciji. - Naježio sam se pri pomisli na to o čemu smo snimali prošle godine, rekao je Alvart.

Njemački TV kritičari nježno su se rugali seriji koja je krajem 2019. snimljena na njemačkom istočnofrizijskom otoku Nordeney i poljskom obalnom odmaralištu Sopot.

"Ne baš suptilno", bila je presuda Der Spiegela referirajući se na prikaz jednog od simptoma bolesti: krvarenja iz očiju. Süddeutsche Zeitung piše da bi se serija "mogla doživjeti kao film strave i katastrofe kad ne bi bilo stalnog podsjećanja na stvarne vijesti u posljednjih nekoliko mjeseci". Die Zeit opisuje seriju kao "opreznu seriju o koronavirusu, fikcijsku kulisu naše stvarnosti u posljednjih nekoliko mjeseci".

*Prenosimo iz Jutarnjeg lista s dozvolom uredništva

Oceni 5