XXZ magazin preporučuje
Joker

Photo: Warner Bros Pictures

Još jednog Oskara za gospodina Phoenixa!

Film

Joker (2019)

Ovaj film se kao slow burn poniženje uvlači pod kožu, i ide još dublje, zahvaljujući reditelju Toddu Phillipsu, ali i Joaquinu Phoenixu.

Svake četiri godine, a baš oko nekih predsedničkih izbora, pojavi se film koji služi kao društvena metafora, pa je, na primer, 1969. to bio Night of the Living Dead. Listi primera se sada pridružio i Joker, koji, iako deo već poznate franšize, nudi novu perspektivu, u kojoj je antijunak proizvod dugogodišnjih poniženja, te nerazumevanja, batina i psovki. „People don’t give a shit,“ ili na srpskom – „boli ih uvo“ – možda je jedna od glavnih rečenica, budući da neinteresovanje vodi dehumanizovanju drugih, koji postaju stvari ili životinje, nešto drugo što nije ljudsko, a kako bi se lakše opravdalo nasilje koje se nad njima čini.

Rađanje Jokera je mučno, neprijatno, ali ne toliko zbog onoga što čini, već zbog poniženja koja trpi od drugih, u svetu koji je izmišljen, ali ipak blizu – ceo je svet Gotham City. Iako će Heath Ledger zauvek ostati u vrhu liste omiljenih Jokera – još jednog Oskara za gospodina Phoenixa!

Katalin Varga (2009)

Katalin je žrtva, a njen život je posledica teškog zločina koji su nad njom izvršili oni koji su privilegovani, a samo zbog toga što su muškarci. Očajna, ali mirna, Varga kreće u potragu za nasilnicima, u transu koji je posledica onoga što najviše boli – sramote koja joj je nametnuta u sistemu vrednosti koji je poremećen.

Šta je na kraju puta – zadovoljenje ili još dublja i bolnija nepravda?

Serije

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez (mini serija, 2020)

Još jedna dokumentarna serija koja potvrđuje ono staro verovanje da ništa nije luđe od stvarnog života. Nema te televizije, i te mašte, koja može da smisli ovakve junake.

Sportska zvezda Aaron Hernandez završio je u zatvoru, a nakon serije sumanutih zločina, a ova sjajna dokumentarna serija se fokusira i na to da li su za ubistva odgovorna oštećenja na mozgu koja imaju mnogi profesionalni igrači američkog fudbala, ili je pak nasilno i impulsivno ponašanje posledica potiskivanja pravog identiteta.

The Americans (2013 – 2018)

Ako ste, poput nekih od nas, živeli pod kamenom poslednjih nekoliko godina i propustili „The Americans“, dugovečnu seriju od čak šest sezona, nije kasno da tu grešku ispravite. Neverovatno zarazna, ali kvalitetna serija vraća nas u '80-e godine prošlog veka i srce hladnoratovske borbe. Pratimo priču dvoje undercover KGB agenata koji u Vašingtonu žive naizgled sasvim obično, malograđanski ušuškano, s dvoje dece i „karijerama“ u turističkoj agenciji. Sve naizgled sporedne linije radnje zapravo su u vezi s njima i pletu se oko njih, pa se čini da Vašington i Moskva, USA, USSR, KGB, FBI, CIA nikad nisu bili bliži do za vreme hladnog rata.

Iako je tema dovoljno interesantna da vas drži prikovanim za ekrane, ništa od toga ne bi bilo da glumci nisu maestralni, i to ne samo glavni – Keri Russel (oprostite joj Felicity) i Matthew Rhys, kod kog se vidi pozorišni „trening“ - već i svaki epizodista briljira. Podvojenost sveta oslikava se i na junake, pa je svako od njih na ovaj ili onaj način razapet između Amerike i Rusije. Koliko ima kontrasta, toliko ima i čudnih preklapanja ta dva sveta, a ni brojne projekcije nisu isključene.

Babylon Berlin (treća sezona, 2020)

Omiljena nemačka serija vratila se ranije nego što smo očekivali, pa oduševljenje nije moglo biti veće. Iako smo je već preporučivali i najavili njen povratak za drugu polovinu ove godine, već u januaru su se pojavile nove epizode.

Kriminal u Berlinu 1929. cveta, nacionalsocijalistička partija jača i komunistima podmeće sopstvene zločine, dok se naši inspektori Gereon i Šarlota bore za istinu i pravdu, ali i sa unutrašnjim demonima. A to je tek početak.

Knjige

Miljan Milanović, „Produžetak vrste“

Partizanska knjiga obradovala nas je još jednim izdanjem u okviru edicije Prvoborac, a radi se o „Produžetku vrste“ Miljana Milanovića. Kritičari tvrde da se radi o delu koje pokazuje da ima nade za postjugoslovensku književnost, a mi potvrđujemo i preporučujemo.

„Eva leži mirna. Zumira iskrivljenu sliku stvarnosti u metalnoj pozadini ugašenog reflektora. Ne nada se ničemu. Ne očekuje ništa.“

Dejan Tiago Stanković, „Odakle sam bila, više nisam“

Pored genijalnog naslova, zbirka priča posvećena glavnom gradu Portugalije osvaja svojom duhovitošću, pitkošću, šarmom. Zabavno, ali ne i površno. Za sve zaljubljenike u Lisabon, jer oni drugi i ne postoje.

Pesma

Tennis „I Need Your Love“

Na svašta se može naleteti po ćoškovima YouTubea, a najlepše je kad vas tamo čeka neki indie dragulj koji voli retro estetiku isto koliko i vi.

Facebook stranica

Muškarac, otac, kralj

Svako ko ima Facebook profil, a želi da dok skroluje pogleda i nešto pametno i duhovito, pored naše stranice perporučujemo i legendarnu „Muškarac, otac, kralj“, koja kao direktna aluzija na pesmu „Žena, majka, kraljica“ ironično preispituje seksistički i mizogini diskurs podjednako u privatnoj i javnoj sferi. Tek u ovakvoj podeli uloga stereotipi postaju potpuno ogoljeni u svoj svojoj besmislenosti.

Nostalgija

Uski Roti - Our daily Bread (1970)

Žena čeka svog supruga koji je i vozač kamiona. Čeka ga svakoga dana sa komadom hleba. Sumnja u njegovu vernost, sumnja u sestru, sumnja u sebe, što je više nego solidan temelj za tragičan kraj. Indijski reditelj Mani Kaul stoji iza ovog dragulja svetske kinematografije o kojem se razmišlja danima nakon gledanja.

Ghibli na Netflixu

Netflix je objavio prvu turu Ghibli filmova, pa sada izdvajamo Castle in the Sky iz 1989. Animirana dečija priča, koja je i za odrasle, prati dečaka i devojčicu koji se utrkuju sa piratima, a u želji da što pre stignu do legendarnog lebdećeg zamka.

Video igre

Oni koji su ranije igrali SimAnt sećaju se straha od paukova, kiše i ljudskih stopala, te toga kako raste kolonija i kako se čuva matica. Hive Time je nešto poput toga, kao SimBee – igra u kojoj se upravlja košnicom.

Tako igrač odlučuje o sudbini pčela, o zadacima za radilice, te se bori protiv ljudi i njihovih pogrešnih odluka – baš kao i u stvarnom životu. Radi se o zanimljivoj strategiji, i o saću koje ne izgleda previše realistično, ali ipak omogućava podizanje novih generacija gejming pčela.

Igra se pojavila početkom 2020. godine, a sada je tu i novi trejler čiji je cilj da igrače upozna sa novom pčelom – Penelope, te da privuče još novih igrača.

*Kontrapreporuke                                                                                  

I See You (2019)

I pored solidne glumačke postavke ovom filmu nema spasa, ne gubite vreme.

The Stranger (1. sezona, 2020)

Posle prilično dobre prve epizode kreće sunovrat u milion detalja, a po principu „mnogo hteo, mnogo započeo“. Gledajte samo prvu epizodu.

Oceni 5