Koljačka retorika Milorada Dodika
Konfer 12 B

Photo: Marko Matić/XXZ

Još malo genocida, nastavimo mržnjom i lažima

Nema prilike, makar bila i komemorativna svečanost, koju Milorad Dodik ne može iskoristiti za govor mržnje prema Bošnjacima, osionost, laž, neljudsko vređanje osećanja porodica žrtava; tako je bilo i 7. jula u Bratuncu, na zajedničkom pomenu Srbima ubijenim u istočnoj Bosni.

"Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražili i usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način", izustio je predsednik Republike Srpske.

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH, i predsednik Stranke demokratske akcije, uputio je zbog ove izjave, krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH, ocenjujući je kao njegovu "najopasniju izjavu posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma". Tužilaštvo BiH formiralo je predmet na osnovu ove prijave.

"Nismo mogli da se ne obazremo na izjavu Milorada Dodika koji je sam sebe prevazišao u mržnji, u šovinističkom pogledu na Bošnjake kakav ni jedan civilizirani čovjek ne bi trebao da ima, a kamoli predsjednik jednog entiteta. To je izazivanje rasne mržnje, to je kažnjivo zakonom, podrivanje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tražit ćemo od institucija BiH i od međunarodne zajednice da poduzmu korake, jer Milorad Dodik nagrađuje ratne zločince, zabranjuje osnovna prava Bošnjacima i Hrvatima, povratnicima u RS i to što je izjavio je vrhunac koji je prešao crvenu liniju u svakom smislu ", rekao je Bakir Izetbegović.

U obraćanju javnost Dodik je 17. jula izgovorio da je prijava "pokušaj kontinuirane kriminalizacije rukovodstva Srpske, te poručio da će tako biti dok god Srpska postoji i da se na to treba navići i ignorisati".

Otišao je korak dalje u opravdavanju vlastitih laži novim primitivnim izmišljotinama, naglašavajući da je u Bratuncu 7. jula izjavio da je u Podrinju u kontinuitetu od tri godine pobijeno više od tri i po hiljade Srba i da na to niko nije reagovao. Sledila je konstrukcija po se "zna da je i u toku Prvog i Drugog svetskog rata postojala posebna intencija tadašnje muslimanske politike u vezi sa Drinom, kao i da je bošnjačka politika tokom proteklog rata bila usmerena na entičko čišćenje Srba, o čemu i govori podatak o stradanju tri i po hiljade ljudi".

U čitavom ovom nadgrobnom baljezganju Dodik je izgovorio jednu istinu, koristeći sintagmu "etničko čišćenje". Da, postojalo je u svim ratovima, kao u četničkim ciljevima i njihovoj kama - realizaciji:

" b: Omeđiti "de fakto" srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj;
d: U srpskoj jedinici kao naročito težak problem uzeti pitanje muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi."

Reč je o programu četničkog zapovednika Dragoljuba Mihailovića, zv. Draža, upućenom Vladi Kraljevine Jugoslavije u Londonu septembra 1941. Došlo je vreme i za ozbiljnije akcije, izvršilac radova jedan od četničkih komandanata zloglasni i opevani Pavle Đurišić. Vreme radnje, februar 1943.

"Akcija u Pljevaljskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je. Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav. Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena.

Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti.

Žrtve. Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece.

Za vreme početnih operacija, muslimani su se dali u bekstvo ka Metaljci, Čajniču i reci Drini. Na Metaljci je našao sklonište mali deo stanovništva. U Čajniču se računa da ima do 2.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko Drine pre nego što su određene jedinice izvršile presecanje mogućih otstupnih pravaca na tom sektoru. Sve ostalo stanovništvo je uništeno.

Moral: kod naših jedinica bio je u svakom pogledu izvrstan i na veoma visokom stupnju. Herojski poduhvati svakog pojedinca i čitavih jedinica sa svojim starešinama su u svakoj situaciji dokazali vidnog izražaja i zaslužuju svaku pohvalu. Moral kod muslimana bio je takoreći srušen. Zavladala je epidemija straha od naših četnika, tako da su bili prosto izgubljeni."

Kakav četnički heroizam, bez obzira na pol i godine starosti. Rešavanje, dakle, "problema muslimana", po zamisli rehabilitovanog četničkog zapovednika, u prvoj fazi genocida. Usledio je, malo severnije, srebrenički genocid, u ofanzivi Ratka Mladića na "Turke", pa opasne, bahate budalaštine iz "preskupe, ali jedine političke i ratne pobede srpskog naroda u drugoj polovini dvadesetog veka" (D. Ćosić), zapravo iz glave njenog pročitanog i predvidivog predsednika. I pretnje "reprizom" s obe strane Drine.

Teško vreme, ni Dodiku nije lako, možda bi mogao do Beograda, da se odmori na svom rezervnom položaju, na dedinjskom imanju. U društvu prijatelja, njih bar ovde ima.

Oceni 5