O Jugoslaviji i američkim astronautima
Asta 02 S

Photo: Muzej Istorije Jugoslavije

Josip Broz na Mesecu

Budući da su astronauti na Mesec poneli i poruku predsednika SFRJ, te da je zvanični stav Jugoslavije prema misiji Apola 11 bio u duhu prijateljstva i priznavanja istorijskog karaktera spuštanja prvih ljudi na Mesec, ta poseta je bila više nego dobrodošla. U medijima je tom prilikom isticano da u trojici astronauta ne treba gledati samo Amerikance nego i predstavnike čitavog čovečanstva.

Neil A. Armstrong, Michael Collins i Edwin "Buzz" E. Aldrin Jr. su specijalnim avionom predsednika Richarda Nixona stigli u Beograd 18. oktobra 1969. godine i sa svojim suprugama bili gosti Vlade SFRJ. Nakon dočeka na aerodromu, smeštanja u hotel "Jugoslavija", vožnje astronauta otvorenim kolima kroz Beograd i prijema, Josip Broz ih je zadržao na ručku u Belom dvoru. Sledećeg dana su položili venac na grob Neznanog junaka na Avali i pojavili se direktno prenošenom TV programu.

Astronauti su Titu uručili tačnu repliku plakete sa porukom koju su ostavili na Mesecu, a potom je Broz odlikovao svakog astronauta pojedinačno Ordenom Jugoslovenske zvezde sa lentom, najvišim jugoslovenskim odlikovanjem koje se moglo dodeliti stranim državljanima koji nisu šefovi država.

Oceni 5