Prije i poslije Porina
Josipa 07 S

Josipa Lisac u Beogradu, osamdesetih

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Josipa Lisac: Životna djela

Odluka se najpre odnosi na kategoriju Najbolja ženska vokalna izvedba, u kojoj je Josipa bila gotovo neprikosnovena. O tome svedoči čak osam Porina koje je samo u toj kategoriji osvojila, uz brojne druge nagrade u ostalim kategorijama. To je još jedan od načina na koji Josipa želi da podrži mlade muzičare, budući da je sa mnogima od njih sarađivala ili još uvek sarađuje.

„Primivši Porin za životno djelo, odlučila sam da me više ne predlažu u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba. Nekako ne vidim smisao u tome. Primila sam izuzetno puno Porina i svih nagrada kroz svoj profesionalni vijek. Zahvalna sam svima koji su odabirali mene. Puno je mladih kojima ta nagrada može biti velika podrška da što bolje osvijeste i usmjere svoj talent i rad. Želim da se stvara kvalitetna glazba. Prijatelji Porina, uvijek sam s vama“, izjavila je Josipa.

Ove godine Josipa je nominovana u kategoriji Najbolji tematsko-povijesni album za Diskobiografiju (autor izdanja: Siniša Škarica), kao i za najbolji video spot, za pesmu Daleko (reditelja Marka Zeljkovića).

U čast njene bogate i više od pet decenija duge karijere, prisećamo se fenomenalnih pesama koje javnost možda ne poznaje dobro kao Maglu, O jednoj mladosti ili Danas sam luda. Pred vama je pet omiljenih XXZ rariteta Josipe Lisac, od kojih je samo jedan mlađi od Porina.

Vlak bez dolaska

Verovatno ne postoji bolji opis anksioznosti savremenog čoveka, a naročito položaja žene, od ovog teksta Alke Vuice. Pesmu je komponovao Karlo Metikoš, a objavljena je na albumu Hoću samo tebe 1983.

Naša zvijezda gubi svoj sjaj

Pesmu koju je napisao Robin Batteau izvodili su mnogi, ali je Josipina verzija iz 1979, napravljena za album Made in USA, bespogovorno najmodernija, čemu doprinosi i tekst Ivice Krajača.

Ne budi lud

Album Hir, hir, hir iz 1980. godine predstavljao je veliki Josipin povratak na jugoslovensku scenu, a na njemu se sakrio mali dragulj zvani Ne budi lud, rađen u dobro poznatom tandemu Metikoš-Krajač. Tekst, naravno, ne može biti aktuelniji.

Ti si k'o led

Album Boginja, objavljen 1987. godine, bio je krcat hitovima, no i one malobrojne pesme koje nisu uživale taj status, svakako su ga zaslužile. Ti si k'o led (muzika: Krešimir Klemenčić, tekst: Alka Vuica) idealna je za ples i povratak u vesele osamdesete.

Bijeg

Delo Karla Metikoša živi i dalje, a o Josipinoj brizi i posvećenosti svemu što je stvorio svedoči i album Život iz 2000. godine, na kojem su se našle Karlove neobjavljene pesme i melodije. Kako su se u Srbiji pre dvadesetak godina mogle naći samo piratske verzije Života (nenamerna, a bolno tačna igra reči), za nas je svaka pesma sa ovog albuma (ne)otkriveno blago.

Oceni 5