Više od 100 filmova za ljubitelje kvir kinematografije
Meerl 01 S

Photo: Merlinka festival

Jubilarni Merlinka festival u Domu omladine

Vjeran Miladinović Merlinka rođena je 1958. u Zagrebu, živela neko vreme na jugu Srbije, u Prokuplju, potom se preselila u Beograd, gde se uglavnom bavila prostitucijom i na koncu tragično izgubila život. Tako bi se suvim faktima mogla predstaviti biografija Vjerana Miladinovića Merlinke.

Merlinka je bila autentična figura sa beogradskih ulica, svetlosnim godinama daleko od “opasnih momaka sa vrelog asfalta” koji su baš u to vreme (devedesetih godina prošlog veka) u Srbiji dočekali svojih pet minuta. Dok su takvi vikendom odlazili u koljačko-pljačkaške pohode po Bosni i Hrvatskoj, Merlinka je živela u zgradi Narodne opservatorije na Kalemegdanu. Oni koji su je poznavali kažu da je naročito volela pse lutalice koje je redovno hranila.

Svoja iskustva Merlinka je pretočila u autobiografski roman “Terezin sin”, a njen život zainteresovao je još osamedesetih godina reditelja Želimira Žilnika. Filmofili će se najpre setiti Merlinkine glavne uloge u filmu “Dupe od mramora” (1995), no mnogi ne znaju da je svoj prvi filmski debi ostvarila još 1986. u Žilnikovom filmu “Beograde, dobro jutro”. Iste godine pojavila se u još jednom Žilnikovom ostvarenju – “Lijepe žene prolaze kroz grad”.

Deseti festival otvara dugoočekivana premijera filma „Srećni princ”, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta . Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance. Uz Evereta, u filmu glumi i Kolin Firt, koji  tumači ulogu piščevog dobrog prijatelja, Redžija Tarnera. Emili Votson, poznata po ulogama u „Kroz talase“ Larsa fon Trira i „Ekvilibrium“ s Kristijanom Bejlom, glumi suprugu Oskara Vajlda, dok je njegovog ljubavnika Alfreda Daglasa na filmsko platno doneo Kolin Morgan. Radnja filma govori o poslednjim godinama života Oskara Vajlda, vremenu provedenom u zatvoru nakon što je optužen za homoseksualnost, kao i preseljenje u Francusku nakon puštanja na slobodu.

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužena pevačica Bojana Stamenov, a po prvi put ove godine Merlinka festival se održava u svim salama Doma omladine Beograda, sa paralelnim projekcijama u Velikoj sali, Amerikani i Klubiću. Iz programa izdvajamo:

Možete li mi ikada oprostiti?

(r. Marielle Heller)

Kada Li Izrael ne uspe da podiđe trenutnim ukusima, ona pretvara svoju umetnost u prevaru. Adaptacija memoara Can You Ever Forgive Me?, istinita priča o najprodavanijem biografu poznatih koju glumi Melissa McCarthy.

Vita i Virdžinija

(r. Chanya Button)

Fascinantna istinita priča o ljubavnoj aferi između popularne autorke Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf.

Nož + srce

(r. Iann Gonzalez)

Sa Kanskog festivala stiže horor triler o producentkinji trećerazrednih gej porno filmova koju glumi Vanessa Paradis. Ona pokušava da očara svoju bivšu ljubavnicu snimajući ambiciozni film, ali…

Scotty i tajna istorija Holivuda

(r. Matt Tyrnauer)

Scotty Bowers je legenda Holivuda čiji memoari prate decenije koje je proveo ispunjavajući seksualne želje holivudskih zvezda.

Naslednice

(r. Marcelo Martinessi)

Dobitnik Srebrnog medveda u Berlinu prati Chelu i Chikuitu, obe poreklom iz bogatih porodica koje se suočavaju sa lošom finansijskom situacijom i gubljenjem socijalnog statusa.

Merlinka

(r. Martín Rodríguez Redondo)

Markos je 17-godišnji mladić sa sela koji otkriva svoju seksualnost u neprijateljskom okruženju. Lokalni mladići su ga prozvali Merlinka i svakodnevno ga maltretiraju.

Rafiki

(r. Wanuri Kahiu)

Dobre kenijske devojke postaju dobre kenijske žene, ali Kena i Ziki traže nešto više. Kada ljubav procveta između njih, dve devojke će biti primorane da biraju između sreće i sigurnosti. Film je bio zabranjen u Keniji.

Među ljudima: Život i gluma

(r. Želimir Žilnik)

Video prikazuje sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao “protagonisti”, pomešani sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova.

„Merlinka“ festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. Nastao je sa ciljem da očuva sećanje na Vjerana Miladinovića Merlinku i promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Oceni 5