Weekend Videos
Aarocka 02 S

Photo: Lična arhiva/Petar Luković

Jugovremeplov: U ime bolje prošlosti

Kroz vreme: Neke od najvećih ex Yu muzičkih zvezda nikad nisu nastupile na Evroviziji, a njihove takmičarske pesme sa Jugovizije se i dalje pamte. Neko je sakupio 20 najpopularnijih pesama koje nikad nisu otišle na Eurosong, a naše je da ih se prisetimo, u ime bolje prošlosti.

Poruka za vanzemaljce: Budućnost je uvek neizvesna, pa niko ne može da zna šta će se dogoditi sutra. Situacija malo drugačija za dva najpoznatija artefakta koje je čovek poslao u kosmos, budući da eksperti mogu da izračunaju kuda putuje poruka puštena u kosmos. Radi se o “Golden Records”, dve gramofonske ploče koje su uz pomoć Voyager letelica krenule u daleki kosmos 1977. godine. Na njima su zvukovi koji bi trebalo da ilustruju kako zvuči život na Zemlji. U pitanju je svojevrsna vremenska kapsula, u kojoj je 115 fotografija, te čujni tragovi koji se kreću od pesme ptica i kitova, do pozdrava na 55 jezika. Iako se očekuje da se u narednih par godina izgubi veza sa letelicama, ploče će ostati, a sve je više onih koji imaju teorije o tome kuda će se kretati.

Skraćena analiza književnog dela: Sandra Silađev ne prestaje da oduševljava svojom bogatom maštom i glumačkom veštinom, a priloženi skeč jedan je od najboljih i najduhovitijih ikad.

Za gledanje i vežbanje: Fizička aktivnost je poželjna, ponosno ona protiv koje se buni crkva. YouTube kanal Breathe and Flow je još jedan u nizu onih koji potpuno besplatno nude savete o jogi i meditaciji.

Zašto su roditelji tako nezreli: Kako je svet video tinejdžerke šezdesetih godina, a kako su one videle same sebe i svet oko sebe, naročito odrasle i suprotni pol, za koji se podrazumevalo da moraju da budu zainteresovane, govori video prilog magazina Seventeen. Njegova glavna i odgovorna urednica tada, mora se priznati, dala je neke odlične odgovore koji važe i danas.

Hot and Tasty: Uskoro počinje vikend, uprkos svemu. Petak veče nije što je nekad bio, a ovaj kratki film podseća na stara, vibrantno obojena vremena.

Sećanje: Pesnik Lawrence Ferlinghetti je preminuo 24. februara u 101. godini, a između ostalog će ostati upamćen i po rečenici „Demokratija nije sport za gledaoce“.  

Oceni 5