Veliki dio pop-kulture
Heem 01 S

Photo: ScoopWhoop

Junaci iz djetinjstva

Ipak, neki junaci nisu samo tako nestali iz naših života, već su se proširili na druge medije, postali dio opće kulture, kao i redovita tema svakodnevnih razgovora ili internetskih rasprava. Izdvajamo nekoliko likova i junaka koji su obilježili odrastanje modernih generacija, istovremeno postavši ikone popularne kulture.

5. Pokemon

Svatko tko je odrastao krajem devedesetih nije mogao izbjeći Pokemone, mala čudovišta velikih moći koja su stigla iz Japana. Prvi put su se pojavili početkom 1996. godine u obliku Nintendove videoigre za Game Boy, a zatim su uslijedile igraće karte, crtana serija, figurice i dugometražni animirani filmovi, dok je simpatični Pikachu postao zaštitni znak cijele franšize. Međutim, Pokemoni nisu prošli bez kontroverzi, pa su tako svojedobno došli na zao glas nakon što je jedna od ranijih epizoda serije prouzročila mučninu i epileptičke napade kod nekoliko stotina djece zbog intenzivne animacije i svjetlosnih efekata. Sporna epizoda nikada više nije bila emitirana.

4. Transformeri

Tko uopće može odoljeti robotima iz svemira koji se pretvaraju u vozila? Transformeri su se pojavili prije tri desetljeća kao linija igračaka japanske kompanije Takara Tomy, a koju je zatim licencirao i proširio američki Hasbro. Inovativan proizvod ubrzo je inspirirao popularnu animiranu seriju, videoigre, ali i stripove u izdanju legendarnog Marvela. Franšiza je svoj novi život dobila 2007. godine kada se pojavio prvi holivudski film o Transformerima u režiji ozloglašenog, ali profitabilnog Michaela Baya. Četvrti izdanak serijala ove je godine zaradio više od milijardu dolara u svjetskim kinima, što znači da je neminovan barem još jedan nastavak.

3. Hello Kitty

Hello Kitty iza koje stoji tvrtka Sanrio još je jedan japanski fenomen za kojim luduje cijeli svijet, a ove godine obilježava točno 40 godina postojanja. Osim u animiranim serijama i slikovnicama, lik Hello Kitty možemo vidjeti na školskim torbama, pernicama, olovkama, privjescima, odjeći, novčanicima, elektroničkim uređajima i još koječemu. Dosad smo svi mislili da je Kitty zapravo mačka, ali nedavno su se pojavile informacije prema kojima Sanrio tvrdi da to nije točno, već da je riječ o “djevojčici”, što je raspirilo brojne rasprave na internetu i po društvenim mrežama. Je li Hello Kitty djevojčica, mačka ili nešto treće nije ni bitno s obzirom na to da prodaja proizvoda s njezinim likom godišnje donosi čak 5 milijarda dolara prihoda!

2. Nindža kornjače

Leonardo, Michelangelo, Raphael i Donatello – osamdesetih i devedesetih vjerojatno nije bilo klinca koji nije znao navesti imena čovjekolikih kornjača iz New Yorka koje se bore protiv kriminalaca i raznih zlih stvorova. Nindža kornjače najprije su se pojavile na stranicama stripa u izdanju Mirage Studiosa, a pravu popularnost doživjele su nakon lansiranja animirane serije 1987. godine. Uslijedili su igrani filmovi, novi serijali, igračke, videoigre i bezbroj licenciranih proizvoda, a sve to održalo se do današnjih dana kada se u kinima upravo prikazuje nova filmska inačica. Doduše, kritičari su se obrušili na film, ali to nije spriječilo da postane jedan od većih ovoljetnih hitova.

1. He-Man

“Sive lubanje silom! Ja imam moć!” He-Man, jedan od najpopularnijih crtanih junaka osamdesetih svoj je život započeo u sklopu linije igračaka Masters of the Universe koju je lansirala američka kompanija Mattel, a zatim se pojavio u stripovima i animiranoj seriji koja je doživjela dvije sezone s ukupno 130 epizoda. Velika popularnost serijala rezultirala je dugometražnim filmom snimljenim 1987. godine u kojemu je najmoćnijeg čovjeka u svemiru tumačio Dolph Lundgren, dok se u ulozi njegova protivnika Skeletora našao Frank Langella. Međutim, igrana inačica nije polučila očekivani uspjeh, dijelom i zbog toga što je imala malo dodirnih točaka s animiranim prethodnikom, pa su na kraju bili zaustavljeni svi planovi za nastavke. Prije desetak godina pojavila se i modernizirana verzija starog animiranog serijala, koja je naišla na poprilično dobar prijem kod fanova.

*Tekst prenosimo s portala Plan B

Oceni 5