Stričeva kuharica
Trip 01 S

Photo: Pinterest

Juneće tripice na moj način

Odmah sam produžio do zelene tržnice i kupio kapulu, češnjak i mac peršina. Htio sam kupiti i zrele pomidore, ali nije bilo nekog izbora, pa sam se odlučio za one sjeckane iz konzerve. Kako sam lovora imao doma, a bogme i hladne malvazije, popio sam veliki makjato kod Milana, prolistao Glas Istre i požurio do Gavrilovića kupiti jedan komad dimljene slanine.

Kada sam stigao doma odmah sam se bacio na posao jer su se tripe već počele otapati. Isprao sam ih i stavio u lonac sa zasoljenom vodom da još malkice prokuhaju jer su mi djelovale nedokuhane – otprilike još oko pola sata, ali sam prethodno ubacio tripama komad celerova korijena – čisto da dade malo freškece tripama..

Dok se to kuhalo očistio sam 3-4 češnja češnjaka i protisnuo ga kroz onu gnječilicu za češnjak, ali ako je nemate nema frka - možete češnjak samo sitno nasjeckati. Skosao sam sitno dvije glavice kapule i onaj mac peršina pa sve to skupa stavio na tri žlice maslinova ulja da se lagano propirja i omekša. Kužina je zamirisala i ja sam već bio gladan. Jedan komad od 10-ak dg slanine sam isto tako sitno-sitno nasjeckao i onda dodao uz kapulu koja se pirjala. A ljudi moji kako to meni dobro zamiriše...

Oči su me pekle i suzile - vjerojatno od kapule, jer nije bilo drugih razloga za cmizdrenje, pa sam posegnuo za «infuznom otopinom» u vidu jedne čaše hladne malvazije. Bolje spriječiti nego liječiti, kaj ne?.

Kad je mješavina češnjaka, luka, slanine i peršina dobrano ofjapila, ubacio sam k tome ocjeđene tripe, list-dva lovora i prstohvat majčine dušice, posolio, popaprio, zasuo s jednom žlicom slatke crvene paprike, propirjao to sve skupa još 10-ak minuta i onda dolio 3 dl bijelog vina i nešto vode u kojoj su se tripe dokuhale, stavio pola konzerve onih sjeckanih pomidora, poklopio i ostavio da se krčka na tihoj vatri oko 40 minuta. Povremeno sam provjeravao i doljevao vode toliko da bude u nivou tripa.

Nakon toga sam u kavenoj šalici zamutio jednu žlicu brašna sa žlicom ulja i dodao u tripe da se malo zgusnu, ostavio da kuha još 10-ak minuta i potom sklonio s vatre da sve skupa malo slegne. I to vam je sva mudrolija.

Kao prilog sam planirao skuhati pire krompir, a imao sam i palente od sinoć, pa kome šta odgovara. Obavezno s time ide zelena salata, a može i svježe ribani kupus na salatu.

Tripe su bile savršene - ostalo mi je i za drugi dan. Sreća da ovi moji doma baš i ne luduju za njima.

Dobar tek želi vam Stric.

P.S. Ovako spremljene tripe (samo tripe – bez priloga) imaju oko 90 Kcal/100 gr. Vrlo dobro za one na dijeti.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5