Weekend Videos
Euri 02 S

Photo: Photomontage/Azazel

Jurimo za materijalnim dobrima i bogatstvom

Korisni zaključci: Filozof i osnivač The School of Life Alain de Botton ima zanimljiv odgovor na pitanje zašto danas jurimo za materijalnim dobrima i bogatstvom. Šta zapravo kupujemo tom "valutom", šta nam je obećano i zašto američki san nema više toliko smisla, a danski, recimo, ima? Pred kraj videa objašnjava i gde nas sve to vodi i zašto je broj samoubistava u porastu.

Privatna mašina za putovanje kroz vreme: Lucas Rizzotto radi sve i svašta, pravi razne stvari. Na primer mašinu za putovanje kroz vreme.

Put u središte Zemlje: Ne samo da nije ravna ploča, već se može putovati i u samo njeno središte zahvaljujući animaciji BBC-ja i davno stečenom, a usput možda zaboravljenom, školskom znanju.

Trixie & Katya: UNHhhh je sve što vam je potrebno za kišno nedeljno popodne – garantovano leči sve nevolje koje se na čoveka svale uoči ponedeljka.

Veštačka inteligencija i šta sa njom: Poznato je da sve što može dobro da se upotrebi, može i da se zloupotrebi i obratno. AI je za to odličan primer, a odnos prema veštačkoj inteligenciji kreće se od paranoje do oduševljenja i nazad. U pojedinim delovima Evrope AI se već koristi za unapređenje života u lokalnim zajednicama.

Genije Paradžanov: Njegov film je ponekad sazdan od slika u detetovoj glavi koje nehotično prate čitanje ili slušanje bajki. Ponekad nudi gledaocu fantastične, nadrealne slike, budeći preobražaj, inspirisanost i opčinjenost, kao u prisustvu čudâ, vanredan trenutak. Više je S. Paradžanov usmeren na buđenje umetničkog/poetskog doživljaja posmatrača, i razigravanje tog doživljaja, na postajanje umetnikom, nego na stvaranje velikog umetničkog dela koje je podložno analizi i postaje jasnije upotrebom raznih logika u razotkrivanju višesmislenosti. (Dragan Ilić)

Oceni 5