Sećamo se Anje Rupel: 35 godina od prvog albuma Videosexa
Arupe 05 S

Zagrljaj Zagreba i Ljubljane: Massimo Savić i Anja Rupel

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Kad je svet bio ponovo mlad

Erotski simbol SFRJ: Anja RupelPre 35 godina, 27. februara 1984, pojavio se prvi album ljubljanske grupe Videosex pod nazivom „Videosex 84“. Godinu dana ranije grupu su osnovali  Matjaž Kosi (klavijature), Janez Križaj (bas), Iztok Turk (bubnjevi) i Anja Rupel (vokal) . Krajem 1983. Videosex objavljuju singlove „Kako bih volio da si tu“ i „Moja mama“. Album prvenca, baš kao i naredni snimaju  u studiju Top Ten. Sem pesme "Videosex" koju je napisao Kavric Balant, sve tekstove i aranžmane potpisuju sami. Mega hit „Detektivska priča“ grupu uzdiže u sam vrh popularnosti YU pop rocka u čijoj orbiti će ostati sve do konačnog rasformiranja 1992.

Grupu ubrzo napušta Matjaž Kosi, a na njegovo mesto dolazi Nina Sever koja je već sarađivala sa bendom u pesmama „1001 noć“ i „Neonska reklama“ na Videosexu 84. U toj postavi snimaju 1985. drugi album „Lacrimae Christi“. Pesma „Tko je zgazio godpođu Mjesec“ s tog albuma i dan danas je jedna od najvoljenijih i najčešće slušanih ex SFRJ pop rock numera.  Grupa ponovo menja personalni sastav i umesto Nine Sever klavijature preuzima Goran Lisica. Treba reći da se Nina ponovo vraća u sastav 1989, kada Fox odlazi iz benda.

Sledi EP „Svet je zopet mlad“ iz 1987. i album „Ljubi in sovraži“ iz 1991. godine.

Videosex je bio veoma zanimljiv i specifičan sastav, kako na ljubljanskoj tako i na YU pop rock sceni. Delovali su kao da su se u njima ukrstili beogradski Idoli i Borghesia.

Provokativni tekstovi: Grupa Videosex sa Anjom Rupel u prvom planu

Od samog starta nastupili su provokativno. Pesma „Ana“ obrađuje temu istopolne ljubavi, „Moja mama“ govori o postporođajnoj depresiji i suicidu, „Detektivska priča“ o serijskim ubistvima, „Pejd’ ga pogledat Anja“ o ritualnim predodžbama u jugoslovenskom društvu po pitanju smrti, a „U sjeni egzotičnih trava“ o temi transgendera i nasilja spram takvih pojedinaca. I sam naziv prvog albuma aludira kako na godinu objavljivanja tako i na Orvelovu 1984. koju oni tumače prizmom nastupajuće ere videosexa. Time se na neki način svrstavaju i u laibachovski diskurs promatranja sveta oko sebe i u sebi, ali na jedan, tekstualno, daleko duhovitiji i zvučno manje opterećujući način.

Susret na koncertu: Petar Luković, Anja Rupel i Marina Perazić 1986. godine

Estetska privlačnost Anje Rupel i svesno upotrebljena provokativnost u tom smislu, nisu izostali tokom čitavog trajanja benda. Smatrana je sex simbolom, a posvetu tim povodom naknadno dobija i od Goblina u pesmi „Anja volim te“. Laibach u spotu obrade The Beatles klasika „Across The Universe“, Anju Rupel koriste u gotovo sakralnom sagledavanju.

Na sceni: Anja Rupel Videosex su bili zvezde jugoslovenske scene. Istinske. Mogli ste ih ne voleti, ali njihovu sveprisutnost u tadašnjem medijskom prostoru niste mogli ignorisati.

Poletne i lepršave melodije koje natkriljuju veoma ozbiljan narativni sadržaj podjednako su dobro funkcionisale i na disko podijumima i u polutami soba anksioznih tinejdžera. Trendovski potpuno na tragu tada dominantnog synth-popa na britanskom ostrvu, donosili su sobom osećaj pripadnosti velikom svetu. Stilski na raskršću pripadnika SKOJ-a i visoke mode tadašnjih političkih uposlenika realnog socijalizma, uz primesu mladalačke note novog romantizma, kao da su ujedno karikirali i etablirali stvarnost. S ove vremenske distance, a uzimajući u obzir sve rečeno, moglo bi se reći da su Videosex bili najzreliji izdanak slovenačke scene, kako od svetski priznatog Laibacha tako i od ogoljenoj provokaciji sklone Borghesie.

Govoreći o tom vremenu i današnjeg odnosu spram njega Rupel kaže da joj nedostaje širina prostora i sloboda kreativnosti, kao i da to u njenom slučaju nema mnogo veze sa Jugoslavijom, nego sa sve bržim tempom života, sa zapadnim kapitalizmom, te da je shodno tome sve  postalo fastfood, pa i muzika.

Sve je podređeno kapitalu i marketingu. Kvalitet je u drugom planu, ustvrdiće danas Anja.

Videosex su trajan simbol vremena kad je Jugoslavija bila još uvek mlada, daleko od starosti, pokazaće se i zrelosti. Trajan beleg jednog neponovljivog vremena kada je sve bilo moguće u uslovima skučenih mogućnosti. Kada si mogao biti svet samim aktom željenja bez validacije od nekih imaginarnih administracija. Videosex su bili nalik poslovnim vozovima tadašnjih Jugoslovenskih železnica, udobni, ušuškani i čisti, a opet i svenarodni i revolucionarni. Socijalizam sa kapitalističkim predumišljajem. 

                                                                                                                   

Oceni 5