Serija "The North Water“ (2021)
Water 01 S

Photo: IMDb

Kad mrziš junaka, zapravo odaješ počast

Kažu nam da živimo u srećno doba – pivo nam služe u čistim čašama, buve smo isterali iz kreveta, a zakoni bolje brinu o tome da na ulici ne može da nas ubije baš svako. Istina je da postoje više i manje privilegovani, da se u nekim zemljama živi bolje nego u drugim, ali je sve uglavnom mirnije nego pre 150 godina. Naravno, ako nema rata.

Nova mini serija The North Water vraća nas u ta „nesrećna“ vremena, kad se od života bežalo čak na daleki sever. Hirurg Patrick Sumner (Jack O'Connell) pokušava da utekne od loše reputacije koju je, kao što to obično biva, nepravedno stekao. Čist je, u odeći neispranih boja, pa odudara od okruženja koja se uvaljalo u blato i toplo pivo. Jasno je da mora da pobegne, što dalje. Budući da lekara nema mnogo, lako pronalazi mesto na brodu koji kreće u lov na kitove.

Još nam je od prve scene jasno da se radi o seriji koju ne bi trebalo propustiti – neko uhće i dahće u mraku. Muškarac. Dah mu je opterećen naporom koji seks u mračnoj udičici zahteva, ali se glasno disanje nastavlja i nakon svršenog čina. Pratimo ga dalje po gradiću Hull u Engleskoj. Godina je 1859, zlo vreme za još gore ljude. Henry Drax (Colin Farrell) je jedan od njih.

Farrell je svašta odigrao u životu – od Aleksandra makedonskog do izgubljenog muškarca u filmu The Lobster. Uprkos tome, uloga Henrija Draxa je sveža, sirova, masna kao i njegova kosa. Glumac izlazi iz udobne zone, a rezultat ne izostaje od prve do poslednje scene. Kad mrziš junaka, zapravo odaješ počast onome koji mu je udahnuo život.

Hirurg i ubica, čisto nasuprot krvavom, dva su glavna stuba ove snažne priče. Putevi će im se naravno ukrstiti, jer ništa drugo ne bi imalo smisla. Obojica beže, što od sebe, što od prošlosti, a sklonište im postaje prljava paluba kitolovca po imenu The Volunteer. Lekar je tu da leči, ubica da ubija kitove i foke. Prva scena lova je surova – za članovima posade ostaju krvavi tragovi i leševi životinja s kojih je skinuta koža. Sav besmisao života je upravo u tom mesu koje ostaje nepotrošeno – ni zubalom, ni smrću.

Paranoja počinje rano – glasina da je kapetan Brownlee već gubio posadu vuče se po palubi i meša sa salom ulovljenih životinja. Možda zbog toga nasilje s leda prelazi na brod. Žrtva je mali od palube, a nevolje počinju kada Sumner otkrije da je silovan. U želji da ga zaštiti, lekar otkriva tajnu, što će mladića na kraju koštati života.

Oko tog slučaje se zapliće sve ostalo, a zanimljiv je i način na koji odjekuje u sadašnjosti – našoj, svačijoj. Naime, nije neobično da u nekoj seriji danas vidimo homoseksualca. Izašao je iz ormara, od vampira postao čovek. Dobro, uglavnom stereotip, ali je tu. Žele ga, ne kao karakter, već kao dokaz za to da autor razume i podržava drugačije.

Kad mladića pronađu u buretu, slomljenog poput onih životinja čija su krvava trupla ostala na ledu, za ubistvo optužuju brodskog tesara, naravno homoseksualca. Pošto kapetana obaveste o tome da je na nekom od prethodnih brodova delio kabinu s drugim muškarcem, te da su tamo stenjali kao da ih nije briga šta drugi misle, ovaj pita „Šta, tako pred svima?“.

Dobro, bilo je to pre više od 160 godina, pa i ne možemo da očekujemo duge, jednoroge i spletena tela iz teretane. Ipak, ove su scene dragocene za razumevanje istorije traume, bez obzira što se radi o fikciji. Iznenadićete se koji procenat mladih čak i danas misli da je homoseksualnost bolest i da gejevi nemaju pravo na život. Veliki je broj onih koji veruju da oni koji vole osobe istog pola ne bi trebalo da rade s decom, mada nikome nije jasno zašto. Dakle, nije se mnogo toga promenilo, samo je lov na kitove u međuvremenu zabranjen.

Tesar, nesrećni homoseksualac, zna šta ga čeka – „Oni“, kaže lekaru, „Samo traže razloge da nas vešaju“. I brzo se ispostavlja da je to tačno – niko ne veruje takvim ljudima, tvrdi kapetan. Drugi pak misle da bi bilo zgodno da se odmah pogubi, „jer takvi nikome ne nedostaju“. Okovan i gurnut u samu utrobu broda, optuženi čeka, a jedini glas razuma je upravo mladi lekar – simbol napretka.

Otkriće se na kraju šta je zaista bilo, te kuda brod zapravo plovi. Dogodiće se mnogo toga, a junaci i situacije okovane ledom opčinjavaju, kao što je onomad prva sezona serije The Terror. Poginuće mnogi, istina ne od ruke pomahnitalog homoseksualca. Priroda ne pravi razliku – krv se jednako ledi i u žilama onih koji vole žene.

Oceni 5