Škola i govor mržnje
Skola 01 S

Photo: Pexels

Kad nastavnik uzme stvar u svoje ruke

Bezbroj puta sam pisao o tome šta nasilje može da učini nepripremljenom biću (pa i onom koje su za takve činove dobro pripremili), ali mi se čini da je neophodno da se na to stalno podseća: posledice nasilja ozbiljne – osoba koja je izložena stalnim pretnjama postaje vrlo anksiozna, vigilnost i pažnja su uvek na visokom nivou, što znači da je nivo hormona stresa povišen, a to dugoročno može da dovede do toga da ne može da se opusti i da se oseća bezbedno čak i u najbezazlenijim situacijama. Na primer u školi.

Život u strahu dugoročno može da ima i fizičke posledice, kao sto je povišen krvni pritisak, problemi sa varenjem, problemi sa spavanjem, iscrpljenost. Ako takva situacija traje dugo, osoba može da sklizne u depresivno raspoloženje, u depresiju ili  anksiozno-depresivna raspoloženja i da se oseća bespomoćno, a svi koji su se bar jednom tako osećali znaju koliko je to strašno. Sad zamislite nastavnika koji LGBTIQ+ učenicima (da, ima ih svuda) govori da su ništa, da nisu ljudska bića, već tamo neka ideologija.

Kad ne prete smrću, mrziteljima su puna usta gej lobija. Skloni su da dehumanizuju druge, posebno one koji se od njih razlikuju. To bi moglo da se opravda strahom, osim što su homofobi i zagovornici mržnje ti koji su strašni. Kad prođu sve krugove diskriminacije, pripadnici LGBTIQ+ zajednice stižu i do onog koji obični građani zovu „gej lobi“. Starije LGBTIQ+ osobe su nekako naučile da se s tim nose, ali šta je s onima koji još uvek nisu razvili odbrambene mehanizme?

Građani Srbije (ali i skoro svake druge zemlje) usred sveta koji se raspada najveći problem vide u svojim sugrađanima koji samo pokušavaju da žive svoj život. Umesto da se pozabave pravim problemima, idu linijom manjeg otpora – mržnja ih ništa ne košta. Nastavnik istorije Bojan Admov je na društvenim mrežama podelio snimak u kojem govori o lekciji o LGBTIQ+ pokretu iz udžbenika za istoriju za 8. razred (Klett). Temi pristupa pristrasno, na nenaučni način i suprotno zakonu.

Adamov je s pratiocima podelio svoje pedagoške metode i tom prilikom istakao da je pametniji od školskih knjiga. On učenice i učenike o oslobodilačkom pokretu LGBTIQ+ građana podučava na svoj način, pa kaže „LGBTIQ+ lobi su plaćene organizacije NATO pakta. Sastoje se od profesionalnih paradera koji imaju silan keš i koji organizovano idu po prestonicama gde krkaju, to se jede i pije, za njih je to uživancija, danima vrše svoje bahanalije…“ Izvore nije naveo, pa nama koji na Prajd idemo besplatno, a bahanalije se od nas kriju, baš ništa nije jasno.

Organizacija Da se zna je reagovala na stavove čoveka koji loše utiče na našu decu. U saopštenju stoji da su protiv nastavnika Darka Adamova podneli dve prijave – zahtev za pokretanje disciplinskog postupka u sve tri škole i pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog, kako su istakli, kršenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zabrani diskriminacije.

Podsticanje mržnje, nasilja i netrpeljivosti u sredinama u kojima su LGBTIQ+ osobe najranjivije ima ozbiljne posledice koje traju ceo život. To nastavnika Adamova nije sprečilo da LGBTIQ+ učenice i učenike (te one koji se drugačije identifikuju) ostavi na milost i nemilost vršnjacima. Iz organizacije Da se zna ističu da je posebno nedopustivo da neko ko radi s mladima na taj način širi mržnju i deli sopstvene predrasude, te ističu da takav govor mržnje podstiče nasilje, a to smo već videli u mnogim prethodnim slučajevima.

„Zli gej lobi“ dakle želi bezbednost i dostojanstven život za sve LGBTIQ+ osobe, mogućnost da ponosno stoje na svim pozicijama u društvu. Sasvim je sigurno da će se neke buduće generacije strašno zabavljati primitivnim stavovima domaćih homofoba, ali nas do tada postojanje nastavnika kao što je građanin Adamov izuzetno brine.

Oceni 5