XXZ magazin preporučuje
You season 3 _1

Photo: Netflix

Kad se mala ludila slože

Serije

You (treća sezona, 2021)

Joe Goldberg se vraća, ovoga puta slabiji nego ikad, pošto ne radi sam, budući da je u prethodnoj sezoni pronašao idealnog partnera u osobi koju je smatrao za idealnu žrtvu. Odnosno, u njegovom poremećenom sistemu vrednosti – najveću životnu ljubav. Međutim, stvaranje idilične slike imućne porodice iz predgrađa obično izaziva nevolje u raju.

Serija You već nekoliko godina obuzima ljubitelje trilera. I pored svih mana drži pažnju, a valjda zbog toga što serijski ubica ne vreba iz mraka, već iz naizgled običnog života.

„Običnost“ života je u trećoj sezoni još jača – Joe Goldberg je postao suprug i otac, preselio se u gradić u kojem se svi poznaju, što ubicama ne ide u prilog. S malom sredinom dolaze i plitki građani, pa slobodno može da sekaže da je You kritičar new age filozofije u kojoj vladaju influenseri i svi oni koji se zalažu za zdrav život.

Nove komšije vrlo brzo postaju i nove žrtve, pa padaju kao muve uprkos tome što žive pod budnim okom sigurnosnih kamera. Sve bi bilo u redu da se Joe stvarno promenio, kao što je obećavao kraj druge sezone. Ne samo da nije, već mu se ludilo sjedinilo s ludilom partnerke Love Quinn. Par nepromišljeno srlja u propast, ali krah neće biti isti za sve.

Autori su u ovoj sezoni napravili dobar balans između (uslovno rečeno) zdravih i poremećenih emocija i postupaka likova, što je pak uzelo svoj danak u povremenim trenucima dosade. Dobro je što poznati mehanizmi nisu iscrpljeni do kraja, već se šansa pružila i nekim novim podzapletima, ali gledaoci koji su navikli na neprestano uzbuđenje iz prve dve sezone će možda ostati razočarani.

Ipak, poslednje dve epizode nadoknađuju sav propušteni adrenalin, a i sjajno pripremaju teren za nastavak. Još uvek nije poznato da li će radnja četvrte sezone biti smeštena u Pariz, ali sigurno je da nas čeka luda vožnja. Ako i soundtrack bude dobar kao u ovoj sezoni, unapred se radujemo idućoj.

The Movies That Made Us (treća sezona, 2021)

Jasno je da su nas između ostalog formirali i filmovi koje smo gledali. Treća sezona dokumentarne serije The Movies That Made Us donosi novi niz priča, a ovoga puta su u fokusu filmovi koji se najčešće gledaju za Noć veštica.

Namenjena je pre svega gledaocima koji vole da znaju šta se dešavalo iza kulisa. Često zaboravimo da ništa ne nastaje preko noći, a ponekad teši saznanje da su se skoro svi suočavali sa velikim preprekama pre nego što su stigli do uspeha.

Unforgiven (mini serija, 2009)

Suranne Jones je posle serije Gentleman Jack postala jedna od naših omiljenih britanskih glumica, pa sve u čemu je igrala religiozno gledamo. Unforgiven je serija stara 12 godina, ali to se zbog načina obrade teme uopšte ne primećuje. Neprivilegovani ostaju neprivilegovani, a ljudskosti i razumevanju se uvek možemo nadati, što ne znači da ćemo ih dobiti.

Ruth je žena koja nakon 15 godina konačno izlazi iz zatvora i susreće se sa društvom koje je ne prihvata tako lako. Nije joj dozvoljeno da kontaktira sa nekim bitnim osobama iz prošlosti, ali ona svoju sudbinu podnosi bez roptanja jer ima jasan cilj i svrhu.

Nedavno smo preporučili seriju Back to Life, čija glavna junakinja takođe izlazi iz zatvora i ima zanimljive susrete sa okolinom nakon toga, ali pristup je u serijama bitno drugačiji, iako je poruka ista.

Film

Coming Home in the Dark (2021)

U čovekovoj prirodi je da se boji onoga što ne može da objasni. Ukoliko se ne zna odakle preti neka opasnost strah je daleko veći, a zbog toga što potencijalna žrtva ne zna na koji način može da spreči neželjene događaje.

Film Coming Home in the Dark se zasniva baš na takvoj jezi, makar u početku. Kada dvojica nepoznatih muškaraca ostvare kontakt s na prvi pogled savršenom porodicom, idealni piknik se pretvara u noćnu moru. Bezumna agresija vrlo brzo eskalira, pa je priča prema glavnim akterima surovija nego što je to obično slučaj. Kako vreme odmiče, tako postaje jasno da napadači nisu bez motiva. Taj motiv naravno ne opravdava nasilje, a nezgodno je to što se radi o etičkom pitanju – da li je onaj koji posmatra zlostavljanje i ne reaguje jednako odgovoran kao i počinilac?

Operation Hyacinth (2021)

Film OperationHyacinth vrvi od tragičnih junaka, a usred svega je mladi inspektor Robert (igra ga sjajni TomaszZiętek). Slučaj serijskog ubice čije su mete isključivo gej muškarci je svojevrsna prelomna tačka u njegovoj karijeri, ali i momenat u kojem se film pretvara u triler. Iako je Robert izmišljen, film je dobro utemeljen u stvarnosti, budući da su zbog operacije Hyacinth stradali mnogi.

Kako slučaj misterioznog ubice postaje kompleksniji, tako sve više utiče i na privatni život inspektora Roberta. Prelomni momenat je akcija hapšenja gejeva u javnom toaletu, kada Robert upoznaje Areka. Strašni, jezoviti homoseksualac dobija lice anđela i život sasvim običnog čoveka, čija je jedina želja da voli i da bude srećan.

Oiktos – Pity (2018)

Ovo je priča o čoveku koji može da bude srećan samo kad je nesrećan. Jedino tada drugi paze na njega, bar mu se tako čini. Zavisan od tuge i sažaljenja, spreman je da učini sve da bi ponovo osetio ono zbog čega se oseća važnim. Svet nije dovoljno okrutan, bar ne prema privilegovanim junacima, što je nezgodno kad se pojedinac oseća kao žrtva.

Knjige

Vilijam Fokner „Buka i bes“

Jedan od najboljih romana 20. veka doneo je novine naročito na formalnom nivou, unevši u tok svesti još više „tokova“ i dajući nam istu priču iz čak četiri različite perspektive, od kojih je jedna napisana tako da dolazi iz vizure takozvanog sveznajućeg pripovedača. Na tematskom planu – finansijska i moralna degradacija jedne porodice – naizgled nije bilo ničeg novog, ali ako su sve priče već ispričane, Fokner je dokazao da je očigledno bitno kako ih pričamo, a i ko ih priča.

Ilja Iljf i Jevgenij Petrov „Kako se stvarao Robinzon“

„Zima je prošla. Dani su postajali sve ljepši, a večernje novine su i dalje vatreno izvještavale čitaoca da je Moskva kao i prije opskrbljena ogrevom i kaljačama. Proljeće se potkradalo zimi posljednjih dana aprila, neopaženo i brzo, kao što se zanimljiva tiskarska greška potkrade u novinskom uvodniku. I vrijeme je da čovjek ne misli na kaljače, nego na neki, recimo, tamo djedin kvas“.

Pesma

Adele – Easy On Me

Adele se posle duže pauze u petak, 15. oktobra vratila novim singlom Easy On Me i oborila sve rekorde slušanosti, gledanosti, downloadovanja i streamovanja. U eri u kojoj više nema dominantne pop postavke, kada je sve tako razuđeno, preseljeno na Tik Tok i uslovljeno minimalnom minutažom, interesovanje za kvalitetnu i klasičnu pop pesmu iznenađuje i, ujedno, raduje.

Ipak, to trenutno, čini se, može da učini samo Adele – žena koja prevazilazi generacijske, žanrovske i sve ostale podele, za koju trendovi ne važe jer je trend sama po sebi i koja se samo svojim glasom i autorskim radom izborila za mesto na sceni. I to ne bilo kakvo nego – vodeće.

Nostalgija

Victor/Victoria (1982)

Ovaj šarmantan, duhovit i neverovatno zabavan mjuzikl obožavaju mnogi širom planete. Smešten u dekadentne i raspevane pariske klubove tridesetih godina prošlog veka, uz farsično-vodviljski zaplet, Victor/Victoria ipak govori istinu i šalje poruku topline, ljubavi i prihvatanja.

Julie Andrews je bila nominovana za Oskara za ulogu u ovom filmu, a pravo je uživanje gledati je i kao Victoriju i kao Victora.

Ai no borei – Empire of Passion (1978)

Japansko napušteno selo je odlična scena za priču s duhovima. Kada se hororu doda seks, sve postaje još mesnatije, ali i luđe – strah od utvara se meša sa strahom od napuštanja.

Kratki film

Trade Center (2021)

Kratki film Trade Center donosi glasove petorice muškaraca koji su osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka Svetski trgovinski centar koristili za kruzing. Mnogi ne znaju da je ovo mesto bilo važna tačka za lokalnu gej zajednicu, pa su ovi pozajmljeni glasovi važan istorijski dokument.

Horor film

Halloween filmovi

Uoči novog nastavka HalloweenKills podsećamo se svih prethodnih filmova. Oktobar je savršen za podsećanje na ubicu koji vlada već više od četiri decenije.

Video igre

Lightyear Frontier: Njive i vanzemaljci

Igre za online farmere su godinama žarile i palile na Facebooku, ali je interesovanje vremenom opalo. To ne znači da u gejmingu nema mesta za poljoprivredu, a jedan od dokaza je i igra Lightyear Frontier.

Ipak, ne radi se o običnoj igri s domaćim životinjama i usevima, već o otvorenom svetu koji može da se istražuje. Taj svet nije običan – traktori imaju noge, a ni druge mašine ne zaostaju. Zbog toga vrlo brzo postaje jasno da je farma u vanzemaljskom univerzumu koji je od poznatog udaljen više stotina svetlosnih godina.

Igru već upoređuju s Netflix serijom Love Death + Robots, što je više nego dovoljna preporuka. Napravljena je za jednog ili više igrača (do četiri), koji zajedno mogu da osvajaju novi svet, a zainteresovani već mogu da je testiraju na Steamu.

*Kontrapreporuke

Kljun (prva sezona, 2021)

Jasno je da će nam serija koja stigne do Kana privući pažnju. Nažalost.

Nije jasno zašto je serija dobila nagradu publike, možda su titlovi bili toliko dobri da su popravili scenario. Pored jezive glume, serija je opterećena i raznoraznim drugim glupostima – glavna junakinja stiže u Suboticu ko zna zašto, rešava ubistva dok mesečari i spava na livadi. Kad reši sva ubistva vraća se u Beograd, a u Suboticu dolazi samo na hipnozu. I tu počinje drugi deo haosa – ona nije obična policajka, vidovita je. Onda je psihoterapeut, koji je istovremeno i psihopata koji krade decu iz migrantskih kampova, hipnotiše. Zahvaljujući tome ona se vraća u zaboravljenu prošlost, kad je živela Stranger Things. Kao devojčica nadarena za vidovnjaštvo s drugarima je tamanila zečeve i predviđala katastrofe.

Tu smo stali. Što je mnogo, mnogo je.

 

Oceni 5