Ekskluzivno: Književno-politički kuvar Dejana Novačića
Jaks 01 S

Photo: ytimg.com

Rebeka Vest: Kad se vladika Nikolaj, uz jagnjetinu, divio Hitleru

Црно јагње и сиви соко

Rebeka Vest je toliko volela Jugoslaviju da je odlučila da  napiše knjigu o Srbiji. Pošto je bila marljiva, njen putopis “Crno jagnje i sivi soko” na kraju je prebacio tri kile vage i hiljadu stranica teksta.  Mnoge stranice bile su posvećene egzotičnoj kuhinji gostoprimljivih domorodaca i njihovim neobičnim običajama, tako da je ova knjiga uskoro postala nezaobilazno štivo srpskih domaćica u dijaspori i, nešto kasnije, stranih dopisnika u Bosni i Hrvatskoj.       

Ускршња гозба “Ochridska legenda”

Sastojci:

Opisujući uskršnji ručak i susret s vladikom Nikolajem u “južnom srpskom gradu Ochridu” uoči Drugog svetskog rata, Rebeka Vest nabraja da je tom prilikom poslužena “pečena jagnjetina, ovčji sir, pržena riba, hleb bez kvasca i mladi beli luk, koji liči na običan mladi luk, samo je veći i ima jači miris”.

Način pripreme:

Nikolaj između dva zalogaja o Adolfu Hitleru: Poduzeo je u svom narodu posao koji priliči svetitelju, geniju i herojuUpoznati se sa Stanislavom Vinaverom, šefom državnog Biroa za štampu u vladi Milana Stojadinovića. Prepustiti mu da te vodi na razna mesta i upoznaje s raznim ljudima.

***

Rebekin suprug Henri oprezno je pomirisao vrh mladog belog luka. “Дис ис самтинг ју Инглиш донт ит, бат ви ду!” – obratio mu se Vladika Nikolaj Velimirović “na izvrsnom enlgeskom, iako s izvesnom netrpeljivošću u glasu”. “A meni se baš sviđa” – rekla je na tečnom srpskom Gerda, supruga Stanislava Vinavera. Ona je bila čistokrvna Švabica, pa je Vladika Nikolaj, koji je mrzeo Engleze, a voleo Nemce, prema njoj bio posebno ljubazan: “Ипак се мора одати признање вaшем Вођи, који је у 20-ом веку дошао на идеју Светога Саве, и подузео у своме народу посао који приличи светитељу, генију и херојy“.

Na to se Stanislav malo zagrcnuo, što vladiki Nikolaju - koji je tokom večere krišom bacao pogled na Vinaverov nos - nije promaklo, te je kao za sebe dodao: “Сва модерна гесла европска саставили су Жиди, који су Христа распели: и демократију, и социјализам, и атеизам, и толеранцију свих вера, и пацифизам. Све су то изуми Жида, односно оца његова ђавола!“

Gerda se zbunjeno nasmešila, Vinaver nije, a Henri je hladnokrvno zagrizao struk belog luka. Posle večere Rebeka je otišla u hotelsku sobu, rekla mužu da ćuti i spava i zapisala u svoj dnevnik: „Biskup Nicolai je najizuzetnije ljudsko biće koje sam ikada srela“.

Oceni 5