Kratki filmovi: "The Great Untold"
Afon 04 S

Photo: www.surveysampling.com

Kad TikTokeri snimaju filmove

Preko 16.000 mladih kreativaca diljem SAD-a odazvalo se na poziv.

U kolovozu su odabrane tri najbolje ideje, koje su pretvorili u kratke filmove, a njihovi začetnici dobili su i financijsku potporu od 10.000 dolara te pristup Adeobeovim stručnjacima i alatima. Surađivali su i s Netflixovim mentorima koji su ih podupirali tijekom procesa stvaranja pa su tako pobjednici imali priliku učiti o video produkciji, pisanju scenarija, umijeću pripovijedanja, uređivanju i drugim vještinama.

Rezultai ovogh projekta, kratki filmovi učenika mogu se sada pogledati na Netflixovom Youtube kanalu.

Osim krajnjeg rezultata, bit će dostupne i scene koje dokumentiraju kreativni proces te izazove iza zanimljivog poduhvata mladih filmaša.

Najboljim zamislima su proglašene one Jonathana Moralesa-Morena ("The Refugee"), Keare Anderson ("Last to the Wild") te Sambe Diopa ("The Game").

"The Refugee" je priča o tinejdžerci iz Kolumbije koja kreće u srednju školu u malom američkom gradiću, a u prilagodbi joj, protiv svoje volje, pomaže američki učenik meksičkog podrijetla koji se i sam bori s identitetom.

Teme kratkog filma Keare Anderson su, s druge strane, izolacija i povezanost. Anderson, koja i sama dolazi s Aljaske, osmislila je protagonista koji nakon odlaska dugogodišnjih prijatelja s Aljaske ostaje sam te počne promišljati o domu i što on sada za njega znači.

Diopova je priča inspirirana njegovim doživljajem vlastitog identiteta temeljenog na unutarnjem konfliktu djeteta senegalskih imigranata. U svojoj znanstvenofantastičnoj priči istražuje taj sukob kroz dva lika koji se jednom godišnje nalaze u izoliranoj kolibi te igraju šah. Tko pobijedi, odlazi živjeti slobodno, a tko izgubi ostaje u kolibi do sljedeće godine i nove igre.

*Prenosimo iz Jutarnjeg lista s dozvolom uredništva

Oceni 5